Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τα λόγια και οι πράξεις ...

Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα βρισκόταν στη θέση που βρέθηκε η Κύπρος, όταν για ένα διάστημα είχε συγχρόνως δύο θηλιές στον λαιμό της – δηλαδή και το μνημόνιο και την ξένη κατοχή σε ένα τμήμα του εδάφους της;

Ναι, ξέρω, καλύτερα να μην δοκιμάσουμε να το διανοηθούμε.

Στην Κύπρο, όμως, τα αντιμετώπισαν και τα αντιμετωπίζουν και τα δύο συγχρόνως: Δηλαδή και κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια και συνέχισαν να δίνουν τη μάχη για την επίλυση του Κυπριακού.

Δεν έπραξαν το ένα εις βάρος του άλλου.

Ουδεμία από τις δικαστικές διώξεις πάνω στις οποίες στήθηκε η άνοδος και εδραίωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία τελεσφόρησε.

Ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, η κα Σαββαΐδου της ΓΓΔΕ η οποία υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Παπασταύρου εναντίον του οποίου είχε χυθεί πολύ μελάνι, άπαντες απαλλάχθηκαν των κατηγοριών ή βρίσκονται σε ανάλογη πορεία.

Είναι προφανές πως οι διώξεις χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο εκβίασης για παραιτήσεις, εκδίκησης και πολιτικών πιέσεων. Προφανές είναι επίσης πως η δικαιοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να επιτευχθούν αυτές οι επιδιώξεις.

Πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν σύντομα τα χρήματα από τα «στρώματα»...

Δύο χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, ο αναλυτής του οίκου Moody' s, υπεύθυνος για τις ελληνικές τράπεζες, κ. Νώντας Νικολαΐδης, εκτιμά με αποκλειστικές του δηλώσεις στο Liberal, ότι η χαλάρωση των περιορισμών πρέπει να γίνει πολύ προσεχτικά ούτως ώστε να μην πληγεί η ρευστότητα των τραπεζών, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους.

Παράλληλα, ο κ. Νικολαΐδης προχωρά στην εκτίμηση ότι τα χρήματα που βρίσκονται εντός της χώρας, αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος κρυμμένα σε στρώματα και σεντούκια, διαμορφώνονται γύρω στα 10 δισ. ευρώ και πολύ δύσκολα θα... γίνουν καταθέσεις σύντομα.
Ο Κύπριος αναλυτής τάσσεται κατά της «πώλησης» δανείων στους δανειολήπτες, καθώς έτσι επικροτούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και διατηρεί τις επιφυλάξεις του γενικότερα για την αποτελεσματικότητα των πωλήσεων δανείων ως εργαλείου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.