Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Όταν ο Τζήμερος νομίζει ότι κάνει πολιτική ταπώνοντας αφίσες του ΚΚΕ...

Η ενοχική στάση της δεξιάς απέναντι στην αριστερά έχει τις ρίζες της στην μεταπολίτευση. Όταν εκχωρήθηκε στην αριστερά το προνόμιο να δίνει πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων για το ποιος ήταν χουντικός και ποιος όχι. Έτσι για να μην τον πουν φασίστα ή χουντικό κάθε πολίτης που δεν ήταν αριστερός έπρεπε να συμφωνεί με ό,τι έλεγε η αριστερά. Από το ότι οι μόνοι που πολέμησαν τους Γερμανούς ήταν οι ελασίτες, μέχρι το ότι 1949 κέρδισε τον πόλεμο ο μοναρχοφασισμός, ότι οι Αμερικάνοι ήταν οι φονιάδες των λαών και οι μόνοι που αντιστάθηκαν στην χούντα ήταν οι αριστεροί.

Ο λαός συμφωνεί και τα σκυλιά δεμένα!

Η επίκληση του λαού – το έχουμε ξαναπεί – αποτελεί προπαγανδιστική πρακτική που δικαιολογεί οποιαδήποτε ενέργεια, υπενθυμίζει την μέσω της ψήφου λαϊκή συμμετοχή και εξασφαλίζει τη σιωπή και την ανοχή του λαού.
Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της δεν έχουν σταματήσει να επικαλούνται αυτή τη «λαϊκή συμμετοχή» από την πρώτη στιγμή. Και η εκστρατεία της «λαϊκής συμμετοχής» κορυφώνεται κάθε φορά πριν από τη λήψη μιας κρίσιμης και μοιραίας απόφασης.
Η λογική είναι «αυτά ψηφίσατε, αυτά παίρνετε». Και εκεί βρίσκεται και το «κλειδί της επιτυχίας» όλων των αυταρχικών καθεστώτων: Στη «λαϊκή συμμετοχή», στη «συναίνεση του λαού», στην «ανοχή του λαού». Γι’ αυτό και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την επικαλούνται συνεχώς. Ειδικά αυτές τις μέρες του τετάρτου μνημονίου.
Αν τους ακούσεις, θα πιστέψεις χωρίς αμφιβολία ότι ο λαός τα μέτρα και τα επικροτεί και τα… λατρεύει! Οι δηλώσεις τους το μαρτυρούν σε όλους τους τόνους:

Δικάζοντας την Σώτη Τριανταφύλλου ...

Μετά από την μήνυση που κατέθεσε ο κ. Δημητράς εναντίον της κας Σώτης Τριανταφύλλου, θυμήθηκα ένα πρόσφατο άρθρο, στο Claremont Review of Books, για την πολιτική ορθότητα. Γράφει ο Angelo M. Codevilla, «η επιβολή της πολιτικής ορθότητας δεν έχει ένα τελικό στάδιο, γιατί το να αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου ομολογώντας τις αμαρτίες άλλων ανθρώπων, ταπεινώνοντάς και πληγώνοντάς τους, είναι μια εθιστική ηδονή. Όσο περισσότερο ενοχή βρίσκω σε εσένα, τόσο πιο ενάρετος είμαι εγώ. Όσο περισσότερο αμαρτωλός είσαι, τόσο πιο ισχυρή η θέση μου και η εξουσία μου να σου επιβληθώ.»

«Ακούρευτο» το χρέος πιάνει λιμάνι στο Μπάρι ...

Καθημερινά αναχωρεί το πλοίο από το λιμάνι της Πάτρας κατά τις 2 το μεσημέρι με προορισμό το Μπάρι. Στο δρομολόγιο αυτό δεν επιβιβάστηκε χτες κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν αντέχουν άλλες «φουρτούνες» και οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι την ψήφιση των μέτρων αναμένονται αρκετά «φουρτουνιασμένες».

Έστω και απόντες από την μεγάλη συνάντηση των G7, στην κυβέρνηση όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αναμένουν ότι θα βρεθεί σημείο ισορροπίας». Η φράση αυτή πιθανότατα να φανεί απαραίτητη και για εγχώρια χρήση, καθώς ενώ όλες οι πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει στην ψήφιση των δύσκολων μέτρων, στελέχη του όπως ο Φίλης και ο Σκουρλέτης επιχειρούν να περισώσουν τα δικά τους προσωπικά προσχήματα.

Αν για παράδειγμα μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έλεγε πιθανότατα ότι πιο εύκολα μπορεί να περάσει η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, παρά το «κούρεμα» του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση ή η μείωση των συμβασιούχων του νόμου Σκουρλέτη.