Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τα ψέματα για τα μέτρα και τα «αντίμετρα» ...

Ο τρόπος με τον οποίο η συζήτηση περί μέτρων και «αντίμετρων» έχει εξελιχθεί συνιστά άλλη μια επικοινωνιακή επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης.
Όπως όλοι έχουμε γνωρίζουμε, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί προνομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 και απλώς κάνει προπαγάνδα, υποστηρίζοντας πως θα υπάρξουν μέτρα και τα λεγόμενα «αντίμετρα».
Στην αρχή, δήλωναν πως προνομοθέτηση μέτρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή…
Στις 16 Δεκεμβρίου 2016, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, πληροφορηθήκαμε από κυβερνητικό αξιωματούχο (που δεν κατονομάστηκε) ότι ο κ. Τσίπρας είπε στην κ. Μέρκελ πως «ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ, νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Στις 20 Δεκεμβρίου 2016, από το Ηράκλειο τη Κρήτης και με ένα σαρίκι ριγμένο στους ώμους του, ο κ. Τσίπρας διατράνωσε: «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να υποχωρήσουμε. Τέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα. Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες, δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν».
Μετά, άρχισαν να μιλούν για… περιγραφές μέτρων…

Το δικό τους Στάλινγκραντ ...

Αυτή η στοιχειωμένη αξιολόγηση τείνει να εξελιχθεί στο δικό τους Στάλινγκραντ. Εγκλωβισμένοι σε θέσεις από τις οποίες γίνεται ολοένα δυσκολότερο να αποσυρθούν, περιμένουν να τους σώσει ο Σουλτς, που υποτίθεται ότι έρχεται ακάθεκτος σαν Panzer Division – όπως, δηλαδή, οι Γερμανοί περίμεναν τον Μάνσταϊν να τους λυτρώσει...

Δεν είναι απίθανο να κερδίσει τις γερμανικές εκλογές ο Σουλτς. Όμως, δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τότε, αλλά και των ποικίλων παραγόντων που επηρεάζουν την οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, η πρόβλεψη είναι όχι απλώς παρακινδυνευμένη, αλλά ηλίθια, εφόσον μάλιστα βασίζεσαι σε αυτή για να σχεδιάσεις την πολιτική σου. Αυτό κάνει η κυβέρνηση: το λένε οι υπουργοί της, το εξηγούν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές, το ενισχύει ως πιθανότητα και η προετοιμασία της κυβέρνησης για καλοκαίρι ελεύθερων πολιορκημένων. Θυμίζω ότι το Δημόσιο έχει παύσει να πληρώνει τις οφειλές του, με τον σκοπό να μπορούν να πληρωθούν τα ομόλογα και οι τόκοι του Ιουλίου, αν δεν υπάρξει ώς τότε εκταμίευση δόσης από την Ευρώπη.