Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Βουτιά και στις καταθέσεις ...

Όταν μιλούν οι αριθμοί (13).

Στα μέσα Φεβρουαρίου πληροφορηθήκαμε πως εν μέσω νέου κύκλου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αβεβαιότητας, είχαμε εκροή καταθέσεων ύψους 2,7 δις ευρώ από τις τράπεζες σε μόλις 1,5 μήνα. Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 129,09 δις ευρώ από 131,8 δις ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την τάση που καταγράφεται, ο Φεβρουάριος θα κλείσει κοντά στα 128 δις ευρώ, διευρύνοντας τις απώλειες που παρατηρούνται από την αρχή του χρόνου.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Όλοι γνωρίζουν (ή τουλάχιστον όφειλαν να γνωρίζουν) πως κάθε φορά που δημιουργούνται συνθήκες αβεβαιότητας, οι καταθέσεις μειώνονται.
Η περιπέτεια ξεκίνησε ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2014, όταν οι εξελίξεις είχαν διαφανεί. Τον Δεκέμβριο του 2014 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσίασαν απώλειες 4 περίπου δις.  

Νέα "βόμβα" από τον Π. Λιαργκόβα: Τεράστιο το κόστος των καθυστερήσεων ...

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, αφού προειδοποίησε ότι η τρίτη αξιολόγηση (εφόσον φυσικά κλείσει η δεύτερη) θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για την κυβέρνηση. Και τούτο διότι αφενός γιατί μπαίνουμε στον όγδοο χρόνο συμμετοχής σε πρόγραμμα και αφετέρου γιατί σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ο πολιτικός χρόνος θα είναι περιορισμένος.

«Εφόσον τελειώσουμε με την δεύτερη αξιολόγηση ακολουθεί η τρίτη, η οποία θα πρέπει να τελειώσει σε ασφυκτικά σύντομο χρόνο. Άλλωστε, τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει πέρα από εκκρεμότητες, αρκετά σημαντικά ζητήματα όπως νέες ιδιωτικοποιήσεις για το 2017 αλλαγές στο ασφαλιστικό, στον κώδικα φορολογίας και άλλα. Πιθανόν οι δυσκολίες στην 3η αξιολόγηση να είναι μεγαλύτερες, αφού  θα είμαστε στο 8ο έτος λιτότητας και δοκιμασίας», τόνισε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αίσθηση.