Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Τους έχει πουλήσει όλους, τον Ραχόι θα λυπόταν;

Οι εξελίξεις στην Ισπανία είναι γνωστές:

-Ο Καταλανός πρόεδρος Πουτζεμόντ ανακήρυξε μεν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά μετά ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως επρόκειτο για… συμβολική κίνηση, ενώ ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας. Γνωρίζει άλλωστε πως μπορεί μια χαρά να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος και να εκπέσει από το αξίωμά του, οπότε και θα τον διαδεχθεί ο περιφερειάρχης. Και γνωρίζει ότι η Ισπανία έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα. Γι’ αυτό και πριν προλάβει να κηρύξει την επαρχία ανεξάρτητη, δήλωσε πως… αναστέλλει τα αποτελέσματα της κίνησής του!



-Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ραχόι και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης σοσιαλιστής Σάντσεθ συμφώνησαν να εκκινήσουν διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών – ώστε να τελειώσει αυτό το παραμύθι.

-Οι χώρες της ΕΕ, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν πως δεν αναγνωρίζουν οποιαδήποτε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.

-Επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε έκκληση για πλήρη σεβασμό της ισπανικής συνταγματικής τάξης. Ήδη ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει διαμηνύσει ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία δεν θα είναι μέλος της ΕΕ.

-Η Κύπρος εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει ότι «δεν αναγνωρίζει τη μονομερή διακήρυξη για ανεξαρτησία της Καταλονίας που υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου από τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, κατά παραβίαση του ισπανικού Συντάγματος». Και δηλώνει ότι εκφράζει «έντονα την αμέριστη στήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ισπανίας και την αλληλεγγύη της προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ισπανίας». Παράλληλα, καλεί σε πλήρη συμμόρφωση με το ισπανικό Σύνταγμα», καταλήγει η ανακοίνωση. Νωρίτερα, την απόλυτη στήριξή του στον Ραχόι έδωσε ο Αναστασιάδης σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, προκειμένου να αναβληθεί η προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Λευκωσία συνάντηση των ηγετών του Νότου.

-Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο της ισπανικής κυβέρνησης προς τον Πουτζεμόντ, προκειμένου αυτός να δηλώσει αν έχει πράγματι ανακοινώσει την ανεξαρτησία της επαρχίας.

-Η ισπανική κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθε έξωθεν διαμεσολάβηση, με τον Ραχόι να δηλώνει πως «δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας, της απείθειας και της παρανομίας».

-Το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος επιτρέπει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση, με τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου, όπως προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής. Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν. Η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες. Τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι την διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d' Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου. Επιπλέον, η κυβέρνηση μπορεί να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «κατάσταση επιβολής έκτακτων μέτρων» ή «κατάσταση πολιορκίας». Επίσης, ο νόμος «περί εθνικής ασφαλείας», ο οποίος θεσπίστηκε το 2015, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα «σε κατάσταση που θέτει σε αμφισβήτηση την εθνική ασφάλεια».

-Στο 50% του ΑΕΠ της Καταλονίας ανέρχεται η αξία των τραπεζών και επιχειρήσεων που αποφάσισαν ήδη να εγκαταλείψουν την πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας, υπό τον φόβο μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της. Σύμφωνα με την El Mundo το ΑΕΠ της Καταλονίας αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας στα 2,1 δισ. ευρώ. Μετά τις καταλανικές τράπεζες Caixabank και Banco Sabadell, η Colonial, εταιρεία ακίνητης περιουσίας με δραστηριότητες στην Ισπανία και τη Γαλλία, επιβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της στη Μαδρίτη, ενώ η Gas Natural Fenosa, προμηθευτής ενέργειας, γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι θα μεταφέρει και αυτή την έδρα της στην ισπανική πρωτεύουσα. Στη Μαδρίτη θα «μετακομίσουν» επίσης η Dogi International Fabrics, εταιρεία κατασκευαστής υφασμάτων, αλλά και οι Oryzon Genomics, βιοτεχνολογική επιχείρηση. Επίσης, η ισπανική εταιρεία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Abertis, με έδρα τη Βαρκελώνη, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της εκτός της Καταλονίας, στη Μαδρίτη, εξαιτίας της «νομικής ανασφάλειας» που επικρατεί στην περιφέρεια. Πρόκειται για μια εταιρία της οποίας ο τζίρος το 2016 ήταν

4,93 δις ευρώ και απασχολεί 15.000 εργαζόμενους παγκοσμίως.

-Ο τουρισμός της Καταλονίας έχει αρχίσει να δέχεται τα πρώτα πλήγματα, καθώς ακυρώνονται αεροπορικές πτήσεις προς την Βαρκελώνη, ενώ τα κρουαζιερόπλοια αλλάζουν προορισμούς.

-Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου τάχθηκε εναντίον μιας μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», δήλωσε.

Η μόνη κυβέρνηση η οποία δεν έχει λάβει θέση – αντίθετα έχει δια του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της κ. Παπαδημούλη υποστηρίξει τους διασπαστές της ισπανικής ενότητας – είναι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης επανήλθε δίνοντας συνέντευξη, στις 7 Οκτωβρίου, στην καταλανική τηλεόραση El Punt Avui. Όπως είπε, «η εκτεταμένη και δυσανάλογη χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές εναντίων των Καταλανών πολιτών είναι ντροπή για την Ισπανία και τη δημοκρατική Ευρώπη συνολικά». Προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση Ραχόι παίζει ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, που μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου»!

Και αυτά, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε σαφώς στις 4 Οκτωβρίου ότι το καταλανικό δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου υπήρξε «παράνομο και ουσιαστικώς ανυπόστατο».

Ο δε κ. Τσίπρας κάνει ό,τι συνηθίζει να κάνει πάντα: Αφού χρησιμοποιεί τους πάντες για να κάνει τη δουλειά του, τους εγκαταλείπει.

Παλιότερα, έβριζε σκαιότατα τον Ραχόι. Σε συνέντευξή του στον Αντέννα (19 Ιανουαρίου 2014), τον είχε αποκαλέσει «αντιπρόσωπο της κας Μέρκελ». Και έναν χρόνο μετά, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, τον αποκαλούσε «πρωθυπουργό των σκανδάλων»!

Μετά, όταν αποφάσισε να στήσει τη σύνοδο των χωρών του Νότου, ανακάλυψε πως κάτι τέτοιο χωρίς την Ισπανία δεν μπορούσε να υπάρξει. Και άρχισε να συνομιλεί με τον Ραχόι, να τηλεφωνιούνται, να εκδίδει νον πέιπερς για τη στήριξή του και γενικά τη στήριξη της Ισπανίας.

Όταν στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ραχόι του τηλεφώνησε για να του πει πως δεν μπορούσε να έλθει στην Αθήνα για τη σύνοδο, καθώς η κυβέρνησή του ήταν υπηρεσιακή, ο Τσίπρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του, επεσήμανε στον Ραχόι τη σημασία που έχει η παρουσία της Ισπανίας στη σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου, με δεδομένη την κρισιμότητα των ζητημάτων που θα συζητηθούν σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και της περιοχής της Μεσογείου.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2017, ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί τη Μαδρίτη για την 3η Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου, που πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο «El Prado». Και πιο πριν, στις 28 Ιανουαρίου, στη σύνοδο της Λισαβόνας, ο Τσίπρας, όπως επίσημα μας ενημέρωσαν, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ραχόι και «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν σταθερή επικοινωνία»!

Τον δε Μάρτιο του 2017, στη Σύνοδο Κορυφής, από το γραφείο του κ. Τσίπρα μας ενημέρωσαν πως στο πλευρό του δεν βρέθηκε μόνο ο Ολάντ, αλλά και ο Ραχόι που ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν την κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού»!

Και είδατε πώς του τα ξεπληρώνει όλα αυτά του Ραχόι…

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.