Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός διακήρυξε ότι προσβλέπει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων προκειμένου να τροφοδοτηθεί η οικονομική ανάπτυξη. Σωστό, αλλά το εννοούσε ή επρόκειτο για ένα από τα ψέματά του; Πριν από τρία χρόνια ο ίδιος απειλούσε: «Οσοι ξένοι επενδυτές θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν αγοράζοντας κομμάτια ελληνικής περιουσίας θα χάσουν τα λεφτά τους και θα βρεθούν υπόλογοι στη Δικαιοσύνη». Να δεχθώ ότι άλλαξε άποψη.
Αλλά τότε γιατί έχει υπουργούς που πολεμούν με κάθε τρόπο τις ξένες επενδύσεις και διατηρεί ως γενική γραμματέα στο υπουργείου Πολιτισμού, ηγούμενη της εκστρατείας ανάδειξης ολόκληρης της έκτασης του Ελληνικού αλλά και των πέριξ δήμων σε αρχαιολογικό χώρο; Μήπως επειδή αποτρέπεται έτσι μια τεράστια επένδυση που θα απελευθέρωνε το ελατήριο της ανάπτυξης, θα εξασφάλιζε εργασία σε δεκάδες χιλιάδες ανέργους, θα απορροφούσε δισεκατομμύρια συναλλάγματος και θα αναδεικνυόταν σε πόλο έλξης και για άλλες επενδύσεις; Αν πράγματι εννοεί ό,τι τώρα επαγγέλλεται, η πρώτη πράξη ενός σοβαρού πρωθυπουργού θα ήταν να στείλει στα αζήτητα εκείνους που θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του και την ικανότητά του να κυβερνά. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν τολμά να απολύσει ούτε την υπουργό Πολιτισμού που αμέριμνη ταξιδεύει ανά την υφήλιο επιδεικνύοντας το υποκριτικό της ταλέντο ή έστω την πρόεδρο του Αρχαιολογικού Συμβουλίου και γενική γραμματέα του υπουργείου κυρία Βλαζάκη.
Αρα ή ο κ. Τσίπρας δεν είναι ικανός να κυβερνά ή το πιθανότερο έχει περιορισμένη από το κόμμα εξουσία μόνο με αρμοδιότητα επί των δημοσίων σχέσεων καθώς τα καταφέρνει να πείθει και τους ξένους συνομιλητές του και τις λαϊκές μάζες.
Αναπάντητο επίσης παραμένει το ερώτημα: Πώς οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξαφνικά ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος και πώς επί ατέλειωτα χρόνια φίμωναν την επιστημονική ευαισθησία τους και μόνο όταν ανέκυψε αξιοποίηση της περιοχής αφυπνίστηκαν; Το αεροδρόμιο Ελληνικού άρχισε να κατασκευάζεται το 1938 και όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το κλείσιμό του το 2001 συνεχώς επεκτεινόταν σε διαδρόμους και κτίρια. Γιατί δεν βρέθηκαν αρχαία στις θεμελιώσεις όλων αυτών των κτιρίων; Ακόμα και μετά το κλείσιμό του δημιουργήθηκαν εκεί δύο Ολυμπιακά Ακίνητα χωρίς να τεθεί θέμα αρχαιολογικών χώρων. Επίσης επί δεκαεπτά χρόνια, που έπαψε να λειτουργεί ως αεροδρόμιο, κανένας δεν ασχολήθηκε να βρει αρχαία. Αμαξοστάσιο έγινε τμήμα του, ενώ άλλοι χώροι καταλήφθηκαν από μετανάστες και συλλογικότητες χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς για τα δήθεν διατηρητέα κτίρια που ερήμωναν εκεί.
Μια απάντηση προκύπτει από το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κυριαρχείται από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιδεολογικό συνοδοιπόρο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η αριστεροσύνη παραλύει την υποχρέωση εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων αφού γι' αυτούς προέχει να καταπολεμηθεί ο καπιταλισμός. Καθώς γράφεται το παρόν δεν γνωρίζω τις αποφάσεις του ΚΑΣ. Ομως ανεξάρτητα από τυχόν υποχώρησή του η επένδυση στο Ελληνικό θα συνεχίσει να συναντά τις παραλυτικές αντιστάσεις των ακτιβιστών αρχαιολόγων, της κυρίας Βαλαβάνη και κάθε αντιδραστικού, όπως πρόσφατα των οικολόγων, με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεπαγόμενες περαιτέρω πολύμηνες καθυστερήσεις. Ετσι το πιθανότερο είναι η Λάμδα Development να μην προχωρήσει την επένδυση για να μην έχει την τύχη της Ελντοράντο και του Εμίρη του Κατάρ.
Του Γ. Μαρίνου στο Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.