Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ανήθικοι άσχετοι και ανίκανοι...

Για την κυβέρνηση ισχύει η παροιμία "Όποιος κατουράει στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι”. Στην περίπτωση των Σκουριών η ούρηση μπορεί να ήταν και αφόδευση.

Η κυβέρνηση έχει χειριστεί εντελώς λάθος την ιστορία με την εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική. Το λάθος ξεκίνησε από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση και οργάνωνε τις κινητοποιήσεις εναντίον της επένδυσης.

Όταν όμως έχει λάβει τόσο σαφή θέση θα έπρεπε να την κρατήσει μέχρι τέλους, φροντίζοντας να αναπληρώσει τις απώλειες μιας τόσο σημαντικής για την οικονομία επένδυσης. Μιλάμε για κάποια σοβαρή αντιπρόταση και όχι τις εφηβικές, "χίπικες” ανοησίες περί μελισσοκομίας κλπ.

Πριν προχωρήσουμε, να ξεκαθαρίσουμε πως η άποψη της στήλης είναι πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης υστερούν έναντι του οφέλους της για την τοπική κοινωνία και τη χώρα.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παρά την "κωλοτούμπα” όφειλε σε κάποια πράγματα να παραμείνει συνεπής. Οι Σκουριές ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία γι’ αυτό.

Αντ’ αυτού δεν ανέλαβε το κόστος να σταματήσει την επένδυση και από την άλλη δεν φρόντισε να διευκολύνει την ολοκλήρωσή της, έτσι ώστε μέρος των απωλειών της κατά 180 μοίρες στροφής να το αναπληρώσει από τα οφέλη της επένδυσης για την οικονομία και μέρος της τοπικής κοινωνίας.



Ήτοι, έκανε τη χειρότερη επιλογή. Για την ακρίβεια κινήθηκε χωρίς κανένα οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό και ενδεχομένως χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό.

Στην Ελλάδα ζούμε (τη χώρα με τους υψηλότερους δείκτες διαφθοράς στη Δύση- στην ευρύτερη περιοχή μας ξεπερνούσε μόνο η Σοβιετία...) και όλοι γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε με τι έχουμε να κάνουμε όταν πρόκειται για το κομματικό κράτος...

Με απλά λόγια: Μια έγκριση του γενικού σχεδίου της επένδυσης και καθυστέρηση σε δεκάδες επιμέρους άδειες σημαίνει είτε γραφειοκρατική αδιαφορία αργόμισθων είτε δεκάδες μικρότερα και μεγαλύτερα γρανάζια που πρέπει να "λαδωθούν" προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους.

Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι χειρότερο για τη φήμη της χώρας ως προορισμού επενδύσεων.

Θα μπορούσαν λοιπόν στη σύμβαση παραχώρησης να υποχρεώσουν την εταιρεία να συμβάλει στη χρηματοδότηση ενός τοπικού Μουσείου Χρυσού και μιας μονάδας ψυχαγωγίας με ιδιωτικό management μέρος των εσόδων της οποίας θα πήγαινε στους τοπικούς δήμους.

Θα ήταν ένα ομοίωμα της Disneyland που θα μπορούσε να ονομαστεί Goldland με αντίγραφα ορυχείων τα οποία θα διασχίζουν τραινάκια του τρόμου, λιμνούλες κολύμβησης, αναψυκτήρια κλπ. Αν το project αυτό οργανωνόταν σωστά θα μπορούσε να αποτελεί άλλον έναν πόλο προσέλκυσης επισκεπτών στη Χαλκιδική πέραν της άμμου, του ήλιου και της θάλασσας.

Κάθε οικογένεια που θα βρισκόταν στο μέλλον προ της επιλογής τόπου διακοπών θα είχε ένα κίνητρο επιπλέον να επιλέξει τη Χαλκιδική γιατί μια μέρα θα μπορούσε να την περάσει μακριά από τη θάλασσα σε ένα φαντασμαγορικό πάρκο με θέμα το χρυσό όπως η Disneyland ή το Πάρκο του Αστερίξ κοντά στο Παρίσι.

Ένα διακοσμητικό μπουκαλάκι με μικρές φλούδες χρυσού που είχα αγοράσει πριν πολλά χρόνια στο μικρό μουσείο που έχει φτιάξει ο Μανώλης Γλέζος στην Απείρανθο της Νάξου, για 10-20 Ευρώ το έχω ακόμη στην βιβλιοθήκη σαν ενθύμιο. Η τιμή του χρυσού στο διακοσμητικό μπουκαλάκι ήταν πολλαπλάσια της τότε τρέχουσας αξίας.

Διευρύνοντας τη βάση όσων επωφελούνται από μια επένδυση διευρύνεις την αποδοχή της. Σίγουρα κάποιοι θα συνέχιζαν να έχουν αντιρρήσεις. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που έχουν αντιρρήσεις σε οτιδήποτε. Σημασία έχουν οι πλειοψηφικές συγκλίσεις κοινών συμφερόντων.

Το πάρκο ψυχαγωγίας θα μπορούσε να παραμείνει σε λειτουργία και μετά το πέρας των εργασιών εξόρυξης. Στο τέλος τα έσοδα για την τοπική κοινωνία από το πάρκο μπορεί να ήταν μεγαλύτερα από τα συνολικά έσοδα της εξόρυξης.

Ποιος έχασε μυαλό να το βρουν οι πολιτικοί μας; Κατά τους πολιτικούς βεβαίως και ο λαός. Το ελληνικό όνειρο παραμένει η σύνταξη από τα 40 μετά από αργομισθία στο δημόσιο σε θέση με λαδώματα.

Η πολιτική παγίδα

Τώρα η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη. Η εταιρεία το έχει αντιληφθεί και πιέζει εκβιαστικά να πάρει αυτό που δικαιούται.

Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει θα ολοκληρώσει τον εξευτελισμό της. Αν δεν υποχωρήσει ο εξευτελισμός της μέχρι τώρα μνημονιακής "κωλοτούμπας” θα είναι χωρίς αντίκρυσμα γιατί το μήνυμα για την οικονομία θα είναι αρνητικό και θα δρομολογήσει επιπτώσεις στο ήδη κακό κλίμα για επενδύσεις, τράπεζες, ανάπτυξη κλπ.

Προφανώς εκτός από ανήθικους έχουμε να κάνουμε με παντελώς άσχετους και ανίκανους...

Του Κ. Στούπα στο Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.