Η λέξη «επενδύσεις» ακούγεται σαν τραγούδι στα χείλη των κυβερνητικών κάθε φορά που βρισκόμαστε εν αναμονή μιας αξιολόγησης – και κάθε φορά που εμφανίζονται ως «νικητές» άλλης μιας «περήφανης διαπραγμάτευσης».
«Οι επενδύσεις έρχονται», ακούμε κάθε τόσο. Με αποκορύφωμα τη δήλωση Φλαμπουράρη στον Σκάι (29 Ιανουαρίου 2017), όταν είπε πως «από τα μέσα του 2017 και όλο το 2018 θα βλέπουμε μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας»!
Επιστρέφοντας από το τελευταίο του ταξίδι στην Κίνα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους πως «με το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και αν έχουμε λευκό καπνό στις 22 Μαΐου, δηλαδή προχωρήσουμε στην συνολική συμφωνία με την απομείωση του χρέους, που θα μας βάλει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα έχουμε ένα τσουνάμι επενδυτικό». Γι’ αυτό και στο υπουργικό συμβούλιο της 13ηςΑπριλίου, ανακοίνωσε ότι τίθεται επικεφαλής μιας task force για τις επενδύσεις!
Τις ίδιες υποσχέσεις έδιναν και πέρσι, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Φυσικά, οι επενδύσεις δεν ήλθαν ποτέ. Αντίθετα, το 2016 έκλεισε με ύφεση της τάξης του 0,5%, ενώ το 2015 επίσης είχε κλείσει με ύφεση της τάξης του 0,2%. Μάλιστα, το 2015 οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 13,1%, ενώ καταγράφηκε μείωση 3,8% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και πτώση 6,9% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών λόγω κυρίως των capital controls.
Στα μέσα Μαΐου πληροφορηθήκαμε από τη Eurostat ότι το 2016 η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση στην ΕΕ όσον αφορά στο επίπεδο των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ.
Και στην έρευνα επενδύσεων του ΙΟΒΕ (Μαρτίου – Απριλίου 2017), οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2016 υποχώρησαν κατά 3,5% σε σχέση με τις δαπάνες του 2015, όταν και πάλι είχαμε μείωση της τάξης του 5%.
Αλλά δυστυχώς, η είδηση περί μείωσης των επενδύσεων ουδόλως συνδέθηκε με τις δηλώσεις που ακούγαμε όλο το 2016 – και επαναλαμβάνονται και το 2017 – προκειμένου να καταδειχθούν τα διαρκή «επενδυτικά» ψέματα:
Όταν τις επενδύσεις τις έφερνε ο Τσίπρας...
-Τσίπρας, 21 Ιουνίου 2016, χαιρετισμός στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ: «Χωρίς τις ιδιωτικές επενδύσεις, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα επιτευχθεί, στους ρυθμούς, τουλάχιστον, που επιθυμούμε. Τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο γίνεται λόγος μόνο για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, μια από τις προϋποθέσεις που λειτουργούν ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές, είναι η ενίσχυση των εσωτερικών, των εγχώριων επενδύσεων».
-Τσίπρας, 24 Ιουνίου 2016, ομιλία στο συνέδριο του Εκόνομιστ: «Επομένως, η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς την εξωστρέφεια, απαιτεί χρόνο και στοχευμένες επενδύσεις και δεν επιτυγχάνεται με έτοιμες, ξενόφερτες συνταγές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, όπως η εσωτερική υποτίμηση και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» / «Για την αντιστροφή, όμως, της κατάστασης, είναι απαραίτητη η ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να συμπαρασύρουν μόνο στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν κλίμα γενικευμένης ανάκαμψης. Για αυτό το λόγο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τον προϋπολογισμό προσαρμογής που κάναμε για το 2016, επιδιώξαμε και καταφέραμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ και, για το 2017, θα φθάσει περίπου στο 1 δις ευρώ. Στόχος για το 2019-20 είναι το ΠΔΕ να ανέβει στο 1,25 δις ευρώ. Αναμένουμε, τώρα, και οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις να αντιστρέψουν την υποχώρηση των προηγούμενων ετών».
-Στις 6 Οκτωβρίου 2016, ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Εκεί, με τον Ζουράρι στο πιάνο και την Κουντουρά στο τραγούδι – θυμίζω ότι όλοι μαζί τραγούδησαν τη «Δραπετσώνα» - ο κ. Τσίπρας είπε πως ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα ανταποκρίνεται και εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνήσει, και όσοι επιμένουν να αντιτίθενται στην ρύθμιση του χρέους, δεν θα έχουν πρόσχημα για να αρνηθούν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί για το θέμα του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ χρήσιμο για την χώρα η ένταξή της στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης και εκτίμησε ότι έως τον Δεκέμβριο θα υπάρχει γύρω από τα θέματα αυτά σημαντική εξέλιξη, η οποία θα αποτελέσει το κλειδί, το οποίο θα… ξεκλειδώσει την δυναμική της οικονομίας και θα δώσει ώθηση, παρέχοντας στους επενδυτές τα εχέγγυα, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις.
(Ως γνωστόν, ο Δεκέμβριος του 2016 έχει προ πολλού παρέλθει…)
Όταν τις επενδύσεις τις έφερνε ο Καμμένος
-Καμμένος, 12 Απριλίου 2016, ομιλία στην Exposec 2016: «Θέλω να σας πω ότι σε μια πρώτη συζήτηση που κάναμε και με τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και με χώρες με τις οποίες αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ στενή συνεργασία, με το Ισραήλ, με χώρες της Μέσης Ανατολής - ιδίως το Άμπου Ντάμπι - και την Αίγυπτο, έχουμε προσφορές που θα φέρουν τεράστιες επενδύσεις στη χώρα».
-Καμμένος, 20 Απριλίου 2016, ομιλία στην 3η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών: «Ανακοίνωσα πριν από μια εβδομάδα, για τις Φλέβες, τις δύο προτάσεις που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι. Θα υπάρξει διαγωνισμός μέσω του διαδικτύου με bid για μια εβδομάδα μόνο. Οι διαδικασίες δηλαδή είναι απλές και γρήγορες. Η πρώτη επένδυση είναι ύψους 3,6 δις ευρώ για τη δημιουργία ενός μεγάλου resort από εταιρείες του Άμπου Ντάμπι και η δεύτερη για τη δημιουργία ενός «silicon island», που κατευθύνεται μάλλον προς την Αίγινα, προς τον Τούρλο, όπως επίσης και παλιά στρατόπεδα που θα δοθεί η δυνατότητα, όπως και ολόκληρες περιοχές, να δημιουργηθούν εκείνες οι επενδύσεις που θα αποφέρουν».
-Καμμένος, 23 Απριλίου 2016, ομιλία στο 2ο Συνέδριο της Νεολαίας των ΑΝΕΛ: «Με το τέλος της αξιολόγησης και το τέλος των μνημονίων θέλω να σας πω ότι έρχονται καλύτερες ημέρες. Έρχονται καλύτερες ημέρες τις οποίες θα δούμε από φέτος το καλοκαίρι. Θα δούμε την ανάπτυξη η οποία θα έρθει, θα δούμε επενδύσεις, θα ξεκινήσουν καινούργιες δουλειές και αυτό το καταφέραμε εμείς».
-Καμμένος, 10 Μαΐου 2016, μετά το υπουργικό συμβούλιο: «Ξεκινούν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. Μετά τη συμφωνία της 24ης Μαΐου ξεκινούν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας. Ήρθε η ώρα πλέον να καταλάβουν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που έστησε η παρανομία και η διαπλοκή ότι για αυτούς η μεταπολίτευση τελείωσε. Ο ελληνικός λαός απαλλαγμένος από το χθες, προχωρά στο αύριο, με την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, για καλύτερες μέρες».
-Καμμένος, 10 Μαΐου 2016, μετά το υπουργικό συμβούλιο: «Ξεκινούν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. Μετά τη συμφωνία της 24ης Μαΐου ξεκινούν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας. Ήρθε η ώρα πλέον να καταλάβουν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που έστησε η παρανομία και η διαπλοκή ότι για αυτούς η μεταπολίτευση τελείωσε. Ο ελληνικός λαός απαλλαγμένος από το χθες, προχωρά στο αύριο, με την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, για καλύτερες μέρες».
-Καμμένος, 10 Ιουνίου 2016, στον Αντέννα: «Η χώρα απελευθερώνεται από το ζυγό. Μπαίνουμε σε φάση απομνημονιοποίησης. Από εδώ και πέρα έρχονται καλύτερες μέρες. Η οικονομία θα βελτιωθεί». Κάλεσε όλους να σταματήσουν τα καθημερινά «μνημόσυνα» και να αισθανθούν όλοι την αλλαγή που έρχεται στη χώρα μετά τη συμφωνία στο περασμένο Eurogroup και την απόφαση για εκταμίευση της δόσης.
-Καμμένος, 12 Ιουνίου 2016, ομιλία στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των ΑΝΕΛ: «Για κοιτάξτε τι γίνεται λοιπόν στο σκηνικό γύρω μας. Πρώτον, καταφέραμε το βασικό πολιτικό μας στόχο, βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων και η ανάπτυξη δεν ακούγεται πλέον από το βάθος του τούνελ, είναι εδώ. Έχουν ξεκινήσει επενδύσεις στη χώρα, έχει ξεκινήσει να δουλεύει η μηχανή. Σε αυτό έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Εμείς δεν είπαμε ποτέ «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις, δεν είπαμε «όχι» στον ιδιωτικό τομέα. Ήμασταν εκείνο το αναγκαίο καλό που καταφέραμε στην Κυβέρνηση - πέραν της προάσπισης των αρχών μας, της Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού, των πατριωτικών αρχών τις οποίες πρεσβεύουμε, υπηρετούμε και θα υπηρετούμε - να στηρίξουμε την ιδιωτική οικονομία. Ήμασταν εκείνος ο παράγοντας της Κυβέρνησης που είπαμε «ναι» στις επενδύσεις, «ναι» στον ιδιωτικό τομέα, «ναι» στην ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση όπου η Ελλάδα έχει πάρει μπρος και αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας. Σημαίνει να χτυπήσουμε τη μεγαλύτερη ασθένεια που έφεραν τα μνημόνια, δηλαδή την ανεργία, το διωγμό των παιδιών μας από την Ελλάδα στο εξωτερικό, την αγανάκτηση, την απόγνωση που νιώθει ένας νέος όταν δεν μπορεί να έχει δικαίωμα στη δουλειά. Αυτό θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα που θα δουν οι πολίτες μέσα στους πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Ξεκινούν μεγάλα έργα στην Ελλάδα, θα απασχοληθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, θα ξεκινήσει να ρέει χρήμα στην αγορά και αυτό θα είναι επιτυχία της δικής μας Κυβέρνησης».
-Καμμένος, 31 Ιουλίου 2016, στο ΑΠΕ: «Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι η γεωπολιτική δύναμη της χώρας και η σταθερότητα φέρνουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν πρώτα από όλα να ξαναπάρει μπρος η αγορά, αλλά το κυριότερο, να μειωθεί η ανεργία. Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του βάρους που δέχονται οι πολίτες».
-Καμμένος, 12 Νοεμβρίου 2016, ομιλία στο 3ο Συνέδριο των ΑΝΕΛ: «Ήδη, η δεύτερη αξιολόγηση τελειώνει. Όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τα capital controls σιγά - σιγά αρχίζουν να μαλακώνουν και θα εξαφανιστούν. Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές. Ήρθε η ώρα των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Ήρθε η ώρα να χτυπηθεί αυτό το τέρας της ανεργίας που έχει χτυπήσει όλες τις ελληνικές οικογένειες».
Όταν τις επενδύσεις τις έφερνε ο Παππάς
-Ν. Παππάς, 28 Μαρτίου 2016, σε εκδήλωση της British American Tobacco: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους που θα φέρει έκρηξη επενδύσεων». (Ο ίδιος, βέβαια, είχε προσπαθήσει να φέρει «επενδύσεις» ταξιδεύοντας ως τη Βενεζουέλα, ήδη από το 2013).
-Ν. Παππάς, 10 Δεκεμβρίου 2016, στη Βουλή, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Έχω την αίσθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζει ένα χρόνο πίσω. Αυτή τη στιγμή τελειώνει μια χρονιά κατά την οποία η οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, η ανεργία έπεσε στο 23,1%, οι εξαγορές αυξήθηκαν κατά 10%, οι επενδύσεις πάγιων κεφαλαίων κατά 12,6%, η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο κατά 7%, ο τουρισμός κατά 11% και απόψε συζητούμε έναν προϋπολογισμό ανάπτυξης».
(Φυσικά, ούτε ένας από τους αριθμούς που παρέθεσε δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς είναι γνωστό ότι επιδίδεται στην προπαγάνδα των αριθμών και στην επιλεκτική χρησιμοποίησή τους).
Όταν τις επενδύσεις τις έφερναν Τσακαλώτος και Παπαδημητρίου
-Τσακαλώτος, 18 Ιανουαρίου 2016, συνέντευξη Τύπου: «Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα, σε αυτό τον τομέα και να έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε».
Και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ για την Επιχειρηματικότητα, στις 25 Νοεμβρίου 2016:
«Έτσι, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τους πιστωτές το 2015, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης που επιτρέπει τη σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας και την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, η ελληνική οικονομία με ατμομηχανή τις επενδύσεις σημειώνει ήδη φέτος θετικό ρυθμό επέκτασης στο β’ εξάμηνο και προβλέπεται να αναπτυχθεί 2,7% το 2017».
Τέτοια πράγματα! Και συνέχισαν…
Οι «επενδύσεις» του 2017 (και η ανύπαρκτη ανάπτυξη του Παππά)
-Παππάς, 2 Φεβρουαρίου 2017: «Υπάρχει η προπαγάνδα, υπάρχουν οι πολιτικές ανάγκες των ανωτέρων στελεχών κάποιων θεσμών, υπάρχουν βεβαίως και πολιτικές ανάγκες του συντηρητικού κόμματος στη Γερμανία. Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, είχε ανάπτυξη για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 1,8%, (...) στο πλεόνασμα έχουμε πιάσει το στόχο και ίσως υπερβούμε και το 2% , οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 12% οι εξαγωγές 10%, ενώ αύξηση 8% κατέγραψε και ο χώρος της πώλησης αυτοκινήτου (...) κάποια στιγμή καταρρέει και η προπαγάνδα, έλεγε η ΝΔ για το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διώξει τις επενδύσεις, όμως αυτές αυξήθηκαν».
-Κυβερνητικές πηγές για το (αποκαλυφθέν) ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι, 4 Φεβρουαρίου 2017: «Για να τελειώσει όμως η σπέκουλα και για να γνωρίζει ο λαός ότι έχει να κάνει με κοινούς συκοφάντες, ας ακούσει ο κ. αντιπρόεδρος της ΝΔ: Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, μετά την Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λισαβόνα στην οποία παρέμεινε από την Παρασκευή 27.01 μέχρι και την Κυριακή 29.01 έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι για την οποία ήταν ενήμερη τόσο η ελληνική πρεσβεία όσο και η γαλλική κυβέρνηση», όπου «είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της L΄ Οreal, η οποία προετοιμάζει μεγάλη επένδυση στη χώρα μας, με εκπροσώπους της επενδυτικής Τράπεζας Rothschild, που αποτελεί επίσημο Σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ με αντικείμενο την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, αλλά και με άλλους επενδυτικούς παράγοντες».
-Παππάς, 15 Φεβρουαρίου 2017, από την Καλαμάτα: «Από την αρχή του 2015 μέχρι τώρα, έχουμε αύξηση της απασχόλησης έως 240.000 θέσεις εργασίας, η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 2,3%, την στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 0,6%, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 12%, οι επενδύσεις κατά 10% και ο τουρισμός πάει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να έχει αντίστοιχη αύξηση με αυτή που είχαμε πέρυσι». (Καμία σχέση με την πραγματικότητα).
-Παππάς, 15 Απριλίου 2017, συνέντευξη στη Real News: «H ελληνική οικονομία έχει περάσει ήδη στη φάση της σταθεροποίησης με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 12% και τις εξαγωγές κατά 10%, ενώ η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της εκτόπισμα (...) η ανάκαμψη μέσω νέων τεχνολογιών, η οικοδόμηση θεσμών κοινωνικού κράτους και μηχανισμών αναδιανομής είναι οι μεγάλοι στόχοι. Είναι ο πυρήνας της δίκαιης ανάπτυξης».
-Τσίπρας, 25 Απριλίου 2017, Αντέννα, Χατζηνικολάου: «Βλέπουμε ότι στην Αθήνα ανακαινίζονται ξενοδοχεία και έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, το 2016 είχαμε διπλασιασμό 3,2 δις και φέτος θα το πολλαπλασιάσουμε. Είδαμε ότι πέφτουν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια στις δημοπρασίες που γίνονται. Ήρθε η FRAPORT και έδωσε… Είχαμε τον ΟΛΠ…»
-Καμμένος, 7 Μαΐου 2017, Σκάι, Τάκης Χατζής: «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε επισκέψεις - και εδώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας - πολύ μεγάλων εταιρειών, ομίλων, τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι το Caesars Casino, είτε χώρες όπως είναι τα Εμιράτα, το Κατάρ, που έρχονται να κάνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις. Μόνο οι Φλέβες, αν προχωρήσουν, ως project του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για επτάστερο ξενοδοχείο θα εργαστούν 20.000 άνθρωποι, θα επενδυθούν 3,6 δις ευρώ» / «Οι επενδύσεις είναι μονόδρομος. Πιο εύκολα παίρνονται αποφάσεις με αυτή την κυβέρνηση, η οποία έχει και αριστερή συνισταμένη, παρά από κυβερνήσεις που φέρονταν ότι ήταν υπέρ των αγορών και διέλυσαν την αγορά».
Άλλα έλεγαν, βέβαια, πριν από την κατάληψη της εξουσίας:
-9 Μαΐου 2011. Συνέντευξη Τσίπρα στον Real Fm (Χατζηνικολάου): «Το πώς θα γίνει η ανάπτυξη είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Θα πρέπει να κάνουμε μια ολόκληρη εκπομπή για να το συζητήσουμε. Θα πω όμως επιγραμματικά κάποια πράγματα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς δημόσιες επενδύσεις. Και η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς ισχυρούς κρατικούς πυλώνες -να το πω έτσι- σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορείς να ξεπουλάς τις δημόσιες τράπεζες εν ονόματι κάποιων μετόχων οι οποίοι δεν έχουν βάλει δεκάρα στην κρίση και έχουν πάρει 95 δις από το δημόσιο για να σταθούν και να θέλεις να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη. Δεν θα την χρηματοδοτήσεις ποτέ. Δεν μπορείς να ξεπουλάς την ενέργεια, τη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ, νευραλγικούς τομείς, να θέλεις να ξεπουλήσεις τον ΟΠΑΠ που έχει 800 εκ. κέρδη ετησίως και την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία να καταποντίζονται. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τους όρους μιας προοπτικής μέσα από νεοφιλελεύθερες συνταγές».
-2 Φεβρουαρίου 2013. Τσίπρας, ομιλία στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί για παραγωγικές επενδύσεις, με προστιθέμενη αξία στην οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας, η συγκυβέρνηση επιλέγει τις ιδιωτικοποιήσεις. Που όχι μόνον δεν προσθέτουν οικονομική αξία, αλλά, αντίθετα, αφαιρούν δημόσια έσοδα. Και, όταν πρόκειται για μονοπώλια, παρέχουν εγγυημένα κέρδη στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους. Άλλο, όμως, παραγωγική επένδυση και άλλο δημοσιονομική αφαίρεση. Είναι, άραγε, παραγωγική επένδυση η εκποίηση στην ολιγαρχία του εθνικού χρυσωρυχείου που λέγεται ΟΠΑΠ; Ή μήπως είναι δωρεά του Δημοσίου στη διαπλοκή;»
-Τσίπρας, Βουλή, 26 Φεβρουαρίου 2013, συζήτηση για το αγροτικό: «Μας ρωτάτε διαρκώς τι αντιπροτείνουμε: Εμείς αντιπροτείνουμε ένα πράγμα: Να αρχίσουμε έστω και τώρα την προσπάθεια να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, αντί να κοροϊδεύουμε το λαό για τις φαραωνικές επενδύσεις που τάχα θα μας σώσουν».
Απέναντι στις νύξεις του Αντώνη Σαμαρά περί αντιεπενδυτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επέστρεψε την κατηγορία, υποστηρίζοντας πως τις επενδύσεις τις διώχνει το Μνημόνιο, καθώς κανείς επιχειρηματίας δεν επενδύσει σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες δεν έχουν αγοραστική δυνατότητα. Όπως είπε, «βεβαίως και θέλουμε επενδύσεις από το εξωτερικό - αλλά χρειαζόμαστε επενδυτές και όχι πειρατές. Αν ανάπτυξη θεωρείτε το real estate και παραχώρηση ενός πλούτου δεκάδων δις σε μία εταιρεία έναντι 11 εκ. ευρώ, όπως έγινε στη Χαλκιδική, όπως έγινε και στον Έβρο και στη Θράκη - ρωτήστε το δήμαρχο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη, ρωτήστε την τοπική κοινωνία γιατί εναντιώνεται στην επένδυση».
Ο κ. Τσίπρας παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται «να ανοίξει την συντεχνία εκείνη των επιχειρηματιών που χωρίς την έγκρισή τους δεν γίνεται καμία επένδυση στον τόπο» - και ενδεικτικά αναφέρθηκε στην γερμανική εταιρεία Deutsche Aeolia, η οποία, όπως τόνισε, «έχει υποβάλει έξι αιτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με εγγυημένη χρηματοδότηση από την Deutsche Bank». Ο κος Τσίπρας, κατέθεσε στα Πρακτικά εγγυητική επιστολή του προέδρου της Τράπεζας και συμπλήρωσε: «Η εταιρεία έχει εξασφαλισμένο το 15% της επένδυσης, αλλά άδεια δεν παίρνει, γιατί οι άδειες πήγαν στους κολλητούς και τους διαπλεκόμενους. Αυτοί είναι που διώχνουν τους επενδυτές».
-Τσίπρας, 24 Ιουλίου 2013, επίσκεψη και ομιλία στους εργαζομένους στα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ: «Διότι, είναι απόλυτη υποκρισία να μαζεύει ο πρωθυπουργός όλα τα κανάλια κι όλους τους υπουργούς καταμεσήμερο στο λιμάνι του Πειραιά για να κόψει μια κορδέλα και μια υποτίθεται επένδυση – γιατί θεωρούν όλες τις ιδιωτικοποιήσεις επενδύσεις, αλλά δεν είναι έτσι- που μπορεί να φέρει 100-200-300 θέσεις εργασίας; 1000 θέσεις εργασίας;».
-22 Οκτωβρίου 2013, ομιλία Τσίπρα στους εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ: «Θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την προαναγγελία εκποίησης της ΔΕΗ, που προοιωνίζει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη στρατηγικής σημασίας επιχείρηση ενέργειας, όσο όμως και στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους. Και η ανησυχία μας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο όταν μαθαίνουμε ότι, τηρώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος της ΔΕΗ, αλλά ακόμα και τα δίκτυα και τις γραμμές μεταφοράς, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον δεν έχει συμβεί ποτέ, ψάχνουμε να δούμε αν και σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο, αντίστοιχο παράδειγμα. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα έχει γίνει ένα φτηνό πεδίο βολής. Πλιατσικολόγοι θα έρθουν να πάρουν και να κερδοσκοπήσουν όσο μπορούν και με ό,τι μπορούν από το δημόσιο πλούτο. Αλλά όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με δημόσια αγαθά που αφορούν την επιβίωση του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας εδώ δεν μπορούμε να παίζουμε. Και η ενέργεια είναι ένα τέτοιο βασικό αγαθό. Είχα πριν από λίγο μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης της Ανεξάρτητης Αρχής. Εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας για την προοπτική να παραχωρηθεί ένα μεγάλο ποσοστό και το management σε ιδιώτες. Πρώτα και κύρια γιατί οι ιδιώτες, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε από την ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας, θα έχουν ως μοναδικό στόχο το κέρδος. Εγώ δεν ξέρω κανέναν ιδιώτη που σε περίοδο κρίσης να έχει έρθει να επενδύσει στη χώρα».
-21 Φεβρουαρίου 2014. Σταθάκης, σε δημόσια συζήτηση για τις Επενδύσεις: «Το μνημόνιο απέτυχε γιατί δημιούργησε καθεστώς πλήρους αποεπένδυσης στην οικονομία. Η ιδέα των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε παραπλανητική, όπως φάνηκε και από τον αρχικό στόχο που τέθηκε στα 50 δισ. ευρώ και στο β' μνημόνιο αναπροσαρμόστηκε στα 22 δισ. έχοντας φέρει αποτέλεσμα μόλις 2,1 δισ. ευρώ» / «Δεν φταίει το ΤΑΙΠΕΔ ή η κυβέρνηση γι' αυτό αλλά το ότι δεν υπάρχει τίποτα προς ιδιωτικοποίηση, καθώς ανάμεσα στο 1995 και το 2008 ιδιωτικοποιήθηκαν τράπεζες, δρόμοι, αεροδρόμια κ.λπ. και το 2010 η Ελλάδα διέθετε τον μικρότερο κρατικό επιχειρηματικό τομέα στην Ευρώπη».
-22 Απριλίου 2014, Ομιλία Τσίπρα στα Χανιά: «Μας λένε οπαδούς του κρατισμού. Ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών που συνδέονται με την ίδια τη ζωή του λαού μας, όπως το νερό, η ενέργεια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Μας λένε ότι δεν στηρίζουμε τις επενδύσεις. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν στηρίζουμε επενδύσεις καταστροφής του περιβάλλοντος και διασπάθισης του δημόσιου πλούτου όπως το έγκλημα στις Σκουριές».
-Τσίπρας, επίσκεψη στο Αμύνταιο, για το θέμα της «Μικρής ΔΕΗ», 2 Ιουλίου 2014: Μίλησε για ενδεχόμενους επίδοξους «επενδυτές» και εξήγησε πως αυτοί δεν είναι επενδυτές, παρά «αετονύχηδες» και «αεριτζήδες». «Επενδυτές είναι αυτοί που επενδύουν και όχι αυτοί που τους χαρίζονται μονάδες της ΔΕΗ και πλούτος προκειμένου να κερδίζουν. Θέλουν να πάρουν και έτοιμα τα εργοστάσια παραγωγής και δωρεάν το δημόσιο ορυκτό πλούτο. Αυτοί δεν είναι επενδυτές. Είναι αετονύχηδες είναι αεριτζήδες», επεσήμανε.
-8 Οκτωβρίου 2014, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ΜΜΕ: «Εμείς λέμε ότι σε πρώτη φάση, το 26% που είναι ο φόρος των επιχειρήσεων στα κέρδη, δεν έχουμε πρόθεση να το σηκώσουμε, αλλά θεωρούμε όμως ότι οι επιχειρηματίες και οι εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει όσα μπορούν ανάλογα με το Σύνταγμα. Χρειάζεται ένα σκέλος που είναι στο υπερεθνικό. Είναι πολύ κακό για την Ευρώπη να ανταγωνίζονται χώρες για το ποιος έχει χαμηλότερη φορολογία. Έτσι και δεν κερδίζεις επενδύσεις γιατί αυτό που χρειάζονται οι επενδυτές είναι να υπάρχει μια ζήτηση, ένα κλίμα, υποδομές, σταθερή κοινωνική βάση».
-Καμμένος, 22 Νοεμβρίου 2014, ομιλία στο 2ο Συνέδριο των ΑΝΕΛ: «Για να είμαστε ξεκάθαροι, εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Είμαστε βέβαιοι ότι η οικονομική πολιτική την οποία έχουμε προτείνει, είναι μια πολιτική που μπορεί σύντομα να ανατάξει τη χώρα. Μιλάνε για επενδύσεις σε μια χώρα που η εφορία βάζει 29% φόρο στις επιχειρήσεις και 45% στα φυσικά πρόσωπα, όταν στις διπλανές χώρες ο φόρος είναι 9% ή 10%. Πώς θα υπάρχει ανάπτυξη σε μια χώρα που έχει τριπλάσιο φόρο; Πώς θα κρατήσεις τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα;».
-Τσακαλώτος 25 Νοεμβρίου 2014, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών επί του προϋπολογισμού: «Το αρχικό σας μοντέλο που θεωρεί πως αν έχουμε σταθερότητα θα έχουμε και επενδύσεις, είναι λάθος».
-Τσίπρας, 1 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία σε γεύμα εργασίας του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου:
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι τόσο η υψηλή φορολογία, όσο η αστάθεια και η αβεβαιότητα για το φορολογικό σύστημα που ισχύει και η οποία καθιστά αδύνατο οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δεσμευόμαστε για ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε (5) έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Φορολογούμε τα κέρδη και όχι την παραγωγή. Με υψηλότερη φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη και χαμηλότερη σε αυτά τα οποία αποθεματοποιούνται για να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία» / «Συνοπτικά σας αναφέρω τους τέσσερις βασικούς μηχανισμούς κινητοποίησης επενδύσεων, στο πρόγραμμά μας: I. Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για την προώθηση αναπτυξιακών έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, II. Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση. III. Παροχή ρευστότητας, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και από μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία και IV. Δημόσιες επενδύσεις, ως ατμομηχανή για τον ιδιωτικό τομέα».
-Καμμένος, 7 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού:«Υπάρχει ελπίδα αυτήν τη στιγμή με την πολιτική που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο, όταν μας επιβάλλουν η φορολογία σήμερα να είναι απαγορευτική για οποιαδήποτε επένδυση; Ποια είναι η αλήθεια σήμερα; Ότι η φορολογία στην Αλβανία, στα Σκόπια, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία είναι από 8% μέχρι 10%, το πολύ μέχρι το 11% και εδώ για τις επιχειρήσεις η φορολογία είναι στο 29% και για τα φυσικά πρόσωπα είναι 45%. Πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να επενδύσει στην Ελλάδα» / «Μία πολιτική, λοιπόν, που θα εφαρμοστεί με βίαιη μείωση της φορολογίας - και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη, δηλαδή όπως ο νόμος για την ελληνική εμπορική ναυτιλία - που θα λέει ότι κανείς Υπουργός και καμιά κυβέρνηση τα επόμενα δέκα χρόνια δεν μπορεί να αλλάξει φορολογική πολιτική, θα φέρει επενδύσεις. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για να γίνουν αυτά».
-19 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας στην τηλεόραση του Αντέννα: «Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας είχαμε μια ιστορία αποεπένδυσης παρά το γεγονός ότι κάποιοι ονόμασαν επενδύσεις την πρωτοφανή διαδικασία ιδιωτικοποίησης σχεδόν όλου του δημόσιου πλούτου και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων. Δεν ήταν όμως επενδύσεις αυτά που ζήσαμε, ήταν αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας έναντι ευτελούς τιμήματος από το δημόσιο σε ιδιώτες».
-Καμμένος, 21 Ιανουαρίου 2015, διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο. Μιλώντας για την επένδυση στη Χαλκιδική, είπε πως «ό,τι υπογράφει τώρα η κυβέρνηση είναι για εμάς άκυρο», προσθέτοντας: «Εάν θέλουμε να δούμε επενδύσεις, πρέπει να κάνουμε ανταγωνιστική τη χώρα. Δεν θα συναινέσουμε στη φορολογία ακινήτων που δεν παράγουν πλούτο. Η πιο δίκαια φορολόγηση είναι αυτή του πραγματικού εισοδήματος, όπως γίνεται στις χώρες της Ευρώπης».
-23 Ιανουαρίου 2015, κεντρική προεκλογική ομιλία Καμμένου στο Αιγάλεω: «Τουρισμός, 5% στο ΦΠΑ σε όλα τα τουριστικά προϊόντα και αφορολόγητες ζώνες τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, στην Κρήτη και στην παραμεθόριο. Μόνο έτσι μπορεί να δούμε τους τουρίστες που πράγματι έρχονται στην χώρα μας να κάνουν επενδύσεις και να αφήνουν χρήματα».
Και συνέχισαν μετά τις εκλογές
-27 Ιανουαρίου 2015. Δηλώσεις Θ. Δρίτσα: «Ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματά εδώ». Μιλά για αναστολή της διαδικασίας πώλησης, λέγοντας ότι «το ΤΑΙΠΕΔ, ή η καινούρια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη νέα της μορφή, θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ». Σχετικά με την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, δηλώνει πως «όλες οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να έχουν κοινωνικό περιεχόμενο».
-8 Φεβρουαρίου 2015, Τσίπρας, προγραμματικές: «Η νέα Κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Αυτό που η νέα ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει είναι να συνεχίσει αυτό το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημόσιου πλούτου, προκειμένου να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος ή προκειμένου να καλύπτει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αρκετά εγκλήματα έχουν γίνει σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό μας κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο, διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα».
-10 Φεβρουαρίου 2015, Σταθάκης στις προγραμματικές: «Το μνημονιακό μοντέλο, βασίστηκε στην παραδοχή πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα έφερναν επενδύσεις, πως με την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων θα βελτιώνονταν οι επιδόσεις και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το μοντέλο αυτό προέκρινε τη λογιστική συρρίκνωση του κράτους και τη διεύρυνση της φορολογίας προς τα κάτω».
-Τσίπρας, ομιλία στη Βουλή, 31 Μαρτίου 2015: «Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε όχι την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας - δεν ήταν αξιοποίηση αυτό που γινόταν στη χώρα τα τελευταία χρόνια - αλλά το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και δημόσιου πλούτου. Όποιος επιθυμεί κοινοπραξίες με συμμετοχή και έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, όποιος έρχεται για να επενδύσει χρήματα που θα έχουν αναπτυξιακή προοπτική στην πραγματική οικονομία, θα είναι καλοδεχούμενος».
-6 Απριλίου 2015, Καμμένος, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: «Δεν πρόκειται ποτέ ο ΦΠΑ να ανέβει στα νησιά. Είναι απόφαση Τσίπρα και ημών. Το ίδιο λέει και ο Γ. Βαρουφάκης. Δεν ξέρω τι λέει ο Γ. Σακελλαρίδης. Η Κυβέρνηση έχει διάθεση για έντιμο συμβιβασμό στα πλαίσια όμως των εντολών που λάβαμε από το λαό. Δεν θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις και ας μας το ζητάνε ξεκάθαρα. Στα εργασιακά ζητάνε ομαδικές απολύσεις. Οι θεσμοί δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία. Τα αεροδρόμιο των Χανίων δεν μπορεί να πωληθεί για πέντε χρόνια. Βεβαίως και δεν θα πωληθεί ο ΟΛΠ όπως είναι τους λέμε να πάρουν το τρένο και μια προβλήτα ακόμα. Δεν αποκλείουμε με επενδύσεις το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης. Είτε θα συμφωνήσουν με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο λαός ή θα πάμε σε ρήξη».
-Ν. Βούτσης, Αντέννα, 13 Μαΐου 2015: «Η συμφωνία του καλοκαιριού θα είναι πάνω στην απομείωση του χρέους, εμείς λέμε κούρεμα, και αναπτυξιακή βοήθεια, με ρήτρα ανάπτυξης για να μπορούν να έρθουν επενδύσεις που περιμένουν στην ουρά να έρθουν».
-15 Σεπτεμβρίου 2015, ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος: «Σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη αφήγηση οι ιδιωτικοποιήσεις συμβάλλουν στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, στην ενίσχυση του ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ το δημόσιο θεωρείται ουσιαστικά ανίκανο να διοικήσει με τον βέλτιστο τρόπο τις κρατικές εταιρείες και γι' αυτόν το λόγο θα πρέπει να αποχωρήσει από την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούσαν ταχύτατη εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού μέσω σκανδαλωδών διαδικασιών καθώς επί της ουσίας ήταν αναγκαστικές πωλήσεις. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός της συνεχούς αναθεώρησης επί τα χείρω των ποσοτικών στόχων των εσόδων και η πρόκληση δικαστικής διερεύνησης σε πολλές περιπτώσεις (πχ. πώληση και ενοικίαση 28 ακινήτων του δημοσίου). Η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τη χρήση όλων των σύγχρονων μεθόδων (πχ. συμπράξεις με ιδιώτες επενδυτές του εσωτερικού και του εξωτερικού και δημόσιες επιχειρήσεις τρίτων χωρών) αποσκοπώντας στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, την προσέλκυση επενδύσεων».
-17 Σεπτεμβρίου 2015, Τσίπρας, Σταρ, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: Ερωτηθείς για το πότε θα βγούμε από τα capital controls, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ήδη μέρα με την μέρα χαλαρώνουν οι δεσμεύσεις και η οριστική άρση του capital controls θα γίνει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα είναι συνάρτηση με τη συνολική αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία. Στο σημείο αυτό ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι η ύφεση από τα capital controls θα είναι παροδική και ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, «και αν μέχρι τότε έχουμε πάρει μια καλή συμφωνία για την απομείωση του χρέους, και με σταδιακή εξομάλυνση των capital controls και ταυτόχρονα ζεστό χρήμα και ρευστότητα για επενδύσεις, η χώρα θα μπορούσε είτε στο τέλος του 2016 είτε στις αρχές του 2017 να ξαναβγεί στις αγορές». Κλειδί πάντως, όπως υπογράμμισε, για την οικονομία μας είναι οι ξένες επενδύσεις, «αλλά όχι πλιάτσικο και αετονύχηδες, όχι ξεπούλημα αλλά αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.