Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Έτσι φθάσαμε στη "μοιρασιά" ...

Ξεπούλημα δεν είναι. Δεν μοιάζει όμως και με το δόγμα αποκρατικοποιήσεων Θάτσερ. Ούτε και με αυτές των Πολωνών, Ούγγρων και Ρουμάνων. Και αν δεν χάναμε, στον "πολιτικό τζόγο", την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα είχαμε μεγαλύτερα κέρδη. Αντίθετα τα 20 χρόνια καθυστέρησης στην πώληση, αποτυχημένων, μονίμως ζημιογόνων και "κλινικά νεκρών" κρατικών μονοπωλίων περιέπλεξαν περισσότερο τις παθογένειες της οικονομίας μας.
Τα λέγαμε και τις προάλλες από τη στήλη. Η ΔΕΗ έψαχνε στρατηγικό επενδυτή να εκσυγχρονίσει την παραγωγή και τη διανομή της από το 2000.
Το 2005 οι Γερμανοί μας προσέφεραν σχεδόν "γη και ύδωρ" να μπουν στο σύστημα ως επενδυτές. Δεν μπήκαν ποτέ. Δεν τους ήθελαν οι Φωτόπουλοι και τα παλληκάρια της ΓΕΝΟΠ.
Ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, μόλις που γλύτωσε το λαϊκό δικαστήριο. Την ηλεκτρική καρέκλα. Και να σκεφτούμε ότι η "φιλελεύθερη" Νέα Δημοκρατία τον έδιωξε νύχτα... Έτσι την διέταξαν οι Φωτόπουλοι.
Λίγο πριν είχαν απολύσει άλλους δύο Προέδρους. Πάλι σε εφαρμογή "συμφώνου μη επιθέσεων" με την ΓΕΝΟΠ του ΠΑΣΟΚ που ήδη "κορτάριζε" και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ ήταν που φορτώθηκε (πάλι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας) τα φέσια των (τότε) κρατικών λιπασμάτων σε φυσικό αέριο. Τα φέσια που ακόμη ταλανίζουν την ΔΕΠΑ και ένας Θεός ξέρει πως θα ξεμπλέξει.

Το παλαιό κρατικό μονοπώλιο με τις 3 κρατικές ναυπηγικές βιομηχανίες του Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας και της Σύρου τίναξε στον αέρα την υπολογίσιμη ελληνική συμμετοχή στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία. Στην οποία κρατούσαμε ισχυρότατο μερίδιο.
Μετά το 1995 και μέχρι το 2000 έπρεπε να έχουμε απαλλαγεί από τη χρεοκοπημένη κρατική ΛΑΡΚΟ που την κρατούσαν οι εισαγωγείς της Ευρώπης γιατί είχε χαμηλό κόστος επειδή φέσωνε την ΔΕΗ!!! Και η ΔΕΗ μετοχοποιούσε τα χρέη για να φθάσει και η ίδια στη σημερινή χρεωκοπία της.
Στο τσακ.. και ο ΟΤΕ. Γλύτωσε τον διασυρμό στον λαό που τον έγδυνε με τα πανάκριβα κρατικά τιμολόγια. Και ας απολάμβανε, ο κρατικός ΟΤΕ, παράνομες επιδοτήσεις από πόρους Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές που σπαταλήσαμε στο κράτος επιχειρηματία και στα κρατικά μονοπώλια ενέργειας, μεταφορών και κατασκευής ειδών αμύνης και άλλες άχρηστες κρατικές ΔΕΚΟ.
Όταν πουλούσε η Θάτσερ τα δικά της μονοπώλια εμείς κρατικοποιούσαμε ή χτίζαμε κρατικές βιομηχανίες χαρτιού, ξύλου, τροφίμων, μεταλλευμάτων, χημικών. Μέχρι και υφασμάτων και ούζου...
Μέχρι εκεί φθάσαμε. Να έχουμε και κρατική βιομηχανία ούζου. Και το 1983 να σχεδιάζουμε και τον καφέ να εισάγουμε από κρατικό μονοπώλιο!!! Από κρατικό Οργανισμό που λειτουργούσε για το καλό των ιδιωτών μικρομεσαίων!!!

Η ίδια πολιτική (που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε ξεπουλήματα, μέχρι και το 2014) είναι το Fast-track ιδιωτικοποιήσεων αλά –ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το οποίο "κλαίνε" με λυγμούς οι Δρίτσας, Σπίρτζης, Σκουρλέτης και άλλοι πατριώτες...
Αλλά τι πέτυχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. (που βολευόταν να καθυστερεί η αποκρατικοποίηση από την κυβέρνησή της) κάνοντας παιχνίδι και "πολιτικό τζόγο" στην πλάτη του φορολογούμενου;
Εάν η Ολυμπιακή είχε πουληθεί το 1995 (που την ζητούσαν επιμόνως) θα είχαμε γλυτώσει τα 2,5 δισ. ευρώ χρέη που φορτωθήκαμε.
Εάν ο ΟΤΕ είχε επίσης πουληθεί 10 χρόνια νωρίτερα (από τότε που άρχισαν οι πρώτες κουβέντες) θα ήταν (όπως αποδείχθηκε) σε όφελος όλων μας.
Εάν η Cosco είχε αναλάβει τον Πειραιά το 2005 τώρα θα είχαμε στη δουλειά 4.000 άτομα. Και η Ασία θα ταξίδευε ήδη μέσα από την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Εάν οι Γερμανοί είχαν αγοράσει νωρίτερα τα κρατικά αεροδρόμια τώρα θα δούλευαν οι 7.000 που θα χρειαστούν. Και θα πηγαίναμε και για τα υπόλοιπα.

Το ίδιο και το Ελληνικό με το οποίο τα φτηνά κομματικά τερτίπια των αριστερών ξεπερνούν κάθε όριο γελοιότητας.
Τώρα λοιπόν που απέχουμε λίγα εκατοστά από την πλήρη απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ας μην στερήσουμε (στην φάση αυτή) την ανάπτυξη από την Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Πολύ καλώς πουλάμε τις ΔΕΚΟ έστω και σε πακέτο των δύο... Όπως γίνεται με τον ΟΛΘ και την κρατική ΕΛΒΟ. Αν δεν το κάνουμε θα καταντήσουμε, αντί να πουλάμε κράτος, να το μοιράζουμε... τσάμπα. Το κράτος επιχειρηματίας είναι νεκρό. Μην ψάχνουμε για θαύματα.

Του Γιώργου Κράλογλου στο capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.