Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Τουρισμός: Προπαγάνδα των αριθμών με πλαστά στοιχεία...

Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει όμως και τον νοικοκύρη.

Αναρωτιόμαστε όλον αυτόν τον καιρό πώς γίνεται να αυξάνουν οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας και συγχρόνως να μειώνονται τα έσοδα.

Οι αριθμοί – αμείλικτοι – ξεκάθαροι: Αύξηση τουριστών το 2016 κατά 5,1% (24,8 εκατομμύρια επισκέπτες) και μείωση εισπράξεων κατά 6,4% (13,228 δις ευρώ, δηλαδή λιγότερα έσοδα κατά 878 εκ. ευρώ).

Κατά διαστήματα δίνονταν διάφορες ερμηνείες: Ότι οι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, ότι έχουν πέσει οι τιμές, λόγω φοροδιαφυγής, ότι πρόκειται για διεθνές φαινόμενο και τα λοιπά.

Από διάφορες δε τουριστικές περιοχές της χώρας, μαθαίναμε πως στα αεροδρόμια έφθαναν μεν περισσότεροι τουρίστες, αλλά μετά… εξαφανίζονταν! Δεν αντιστοιχούσαν δηλαδή οι αφίξεις στις διανυκτερεύσεις.

Το μυστήριο φαίνεται ότι οδεύει προς λύση.

Αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση καταφεύγει και σ’ αυτήν την περίπτωση στην εξαιρετικά προσφιλή της προπαγάνδα των αριθμών.



Όπως αποκαλύφθηκε, το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, επισκέφθηκαν τη χώρα μας 1.043.078 Βούλγαροι τουρίστες.
Τα ελληνικά, όμως, στοιχεία ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στους 1.900.000 τουρίστες. Έχουμε, δηλαδή, ένα «καπέλο» 900.000 αφίξεων.

Πώς συνέβη αυτό; Μα προφανώς, προσμετρώνται ως τουρίστες, οδηγοί φορτηγών και εργάτες σε αγροτικές εργασίες.

Από την άλλη πλευρά, στους τουρίστες φαίνεται ότι προσμετρώνται και οι Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και επισκέπτονται, κατά μέσο όρο, την πατρίδα τους δύο φορές τον χρόνο.

Κι’ αυτό, διότι η κυβέρνηση αρκείται στην Έρευνα Συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος (αυτά τα στοιχεία δημοσιοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ), όπου στον μεν Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καταγράφονται γενικών οι αφίξεις «κατοίκων εξωτερικού» (άρα και των Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό), στα δε περιφερειακά αεροδρόμια καταγράφεται το σύνολο των αφίξεων με πτήσεις από το εξωτερικό.

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από την αρχή. Αλλά τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο Τουρισμού είχε εκδώσει ανακοίνωση καθησυχαστική, όπου αναφερόταν ότι τα στοιχεία της ΤτΕ είναι προσωρινά (πτώση ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 6,2% την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2016) και ότι «το στοιχείο αυτό δεν είναι ενδεικτικό για την πορεία των εισπράξεων στο σύνολο του  έτους καθώς  οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξάνονται σημαντικά κατά τη θερινή περίοδο».

Μας προέτρεψαν δηλαδή να περιμένουμε το τέλος του έτους! Το οποίο ήλθε αισίως και η συνολική πτώση ήταν 6,4% (παρά τους θερινούς μήνες)!

Αν μάλιστα δώσουμε προσοχή στις ανακοινώσεις για την Έρευνα Συνόρων, θα διαπιστώσουμε ότι η άνοδος των αφίξεων εντοπίζεται στις χώρες όπου κατ’ εξοχήν έχουν μεταναστεύσει οι Έλληνες (Ευρώπη και ΗΠΑ).

Αντίθετα, αν προσέξουμε τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα έσοδα, θα δούμε συνεχείς μειώσεις του τζίρου στους τομείς παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Αντίθετα, αν κοιτάξουμε τα στοιχεία από τις Έρευνες Συνόρων της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013 και το 2014, θα διαπιστώσουμε ότι τότε είχαμε και αύξηση αριθμού επισκεπτών και αύξηση εσόδων.

Συμβάδιζαν δηλαδή τα στοιχεία της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ.

Για παράδειγμα, το 2013 είχαμε αύξηση τουριστών κατά 12,3% το πρώτο εξάμηνο και αύξηση εσόδων κατά 18,1%.

Επίσης – άλλο παράδειγμα – το δ΄ τρίμηνο του 2013 είχαμε αύξηση 35,9% του τζίρου στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.

Και το β΄ τρίμηνο του 2014 (άλλο ενδεικτικό παράδειγμα) ο ίδιος τομέας είχε αύξηση τζίρου 6,7% . Στο σύνολο του 2014, η αύξηση ήταν 8,7%. Σημειώστε ότι ο συγκεκριμένος τομέας περιλαμβάνει ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύµατα, καταλύµατα διακοπών και άλλα καταλύµατα σύντοµης διαµονής, χώρους κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήµατα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήµατα, άλλα καταλύµατα, δραστηριότητες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης και δραστηριότητες παροχής ποτών.

Και το δ΄ τρίμηνο του 2014 είχαμε αύξηση 22,2%, ενώ το 2014 ο τζίρος για τα ταξιδιωτικά πρακτορεία αυξήθηκε κατά 6,6%.

Και αν στην κυβέρνηση δεν αρέσουν τα ελληνικά στοιχεία, ας ρίξουν μια ματιά στα στοιχεία της Ισπανίας.

Όπου, ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2016 για τέταρτη συνεχή χρονιά, με 75,3 εκ. ξένους επισκέπτες (οι Ισπανοί καταγράφουν μόνο ξένους και το λένε) με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά 9,9% σε σχέση με το 2015.

Επίσης, τα έσοδα για την Ισπανία αυξήθηκαν στο υψηλό ρεκόρ των 77 δις ευρώ το 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,3% σε σχέση με το 2015.

Τελικά, μόνο στην Ελλάδα οι αριθμοί… παραλογίζονται!

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.