Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Αντιστέκεται... και κωλυσιεργεί πριν συμφωνήσει .

«Μέχρι στιγμής, οι μεγάλες αποφάσεις στη μακρόχρονη κρίση της Ελλάδας έχουν παρθεί μόνο όταν η χώρα έχει βρεθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης», έγραφε χτες η WSJ.

Αν δεχτούμε ότι «μας έχουν πάρει χαμπάρι» διεθνώς, τότε είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε να κλείσει την συμφωνία προς τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να δείξει ότι αντιστέκεται ..στους βαρβάρους. Ωστόσο επειδή υπάρχει πλέον μια «συσσωρευμένη εμπειρία» είναι σαφές ότι το «σάλπισμα» της υποχώρησης θα γίνει νωρίτερα και η δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται περί Grexit ή επιστροφής στην δραχμή, θα αποδειχτεί ότι γίνεται περισσότερο για να φτιαχτεί το ανάλογο κλίμα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι μέσα στο επόμενο 24ωρο θα σταλεί από την πλευρά των θεσμών η τελευταία αναθεώρηση του κειμένου εργασίας που ανταλλάσσουν τον τελευταίο μήνα οι δύο πλευρές. Στο κείμενο των θεσμών θα περιλαμβάνεται η άμεση νομοθέτηση του αφορολόγητου, η πώληση του 17% της ΔΕΗ με την παραχώρηση του management και η σύσταση ενός μηχανισμούς μέτρων που θα ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις αποκλίσεων.



Οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγοι ότι ενδεχομένως να υπάρξει και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση ή τηλεδιάσκεψη ίσως και σήμερα με την συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και των «μεγάλων» της τρόικας (Κερέ, Μπούτσι, Τόμσεν).
Η ελληνική ανταπάντηση σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποσταλεί έως την Κυριακή.

Αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και να επιστρέψει νωρίτερα – ίσως και την επόμενη εβδομάδα – στην Αθήνα η τρόικα, θα πρέπει να αποφανθεί θετικά επί του πλαισίου που θα της παρουσιαστεί, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Το κλείσιμο της συμφωνίας φέρεται να πιέζει περισσότερο ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ (άρα και ο Σόιμπλε) ο οποίος θέλει με κάθε τρόπο να έχει καταγραφεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα, πριν τις εκλογές στην πατρίδα του.

Ωστόσο, η κατάσταση κατά το στάδιο συγγραφής του προσχεδίου της συμφωνίας χαρακτηρίζεται από... δημιουργική ασάφεια, με την ελληνική κυβέρνηση να ζυγίζει την στάση της, αναζητώντας ένα αντίβαρο επί των μέτρων που θα κληθεί να ψηφίσει.

Ως ενδεικτικά του κλίματος, πάντως, καταγράφονται τα ..κέφια που φέρεται να έχει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και η απόφαση του Γιώργου Χουλιαράκη να μεταβεί στο Λονδίνο, αντί στις Βρυξέλλες όπου διεξάγονταν το Euroworking Group, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση του London School of Economics...

Του Ν. Φιλιππίδη στο Liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.