Με τα πιο μελανά χρώματα αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Γιάννης Στουρνάρας στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν όσοι διακινούν σενάρια Grexit. Μίλησε για «απόλυτη καταστροφή» και μάλιστα προειδοποίησε ότι «δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε, αφού θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα»! Παραλλήλισε, δε, την χώρα μας με την Βόρεια Κορέα, αν επιστρέψουμε στην δραχμή και κάλεσε άπαντες να ταξιδέψουν στην χώρα για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι πραγματικά συμβαίνει.
Την ίδια ώρα, έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, δηλαδή να «συμβιβαστεί με τα προληπτικά μέτρα». κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ο χρόνος που απομένει είναι πολύ μικρός, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016 και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Ακόμα τάχθηκε υπέρ της υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου εφόσον αυτό συνδυαστεί με τον αριθμό τέκνων ανά οικογένεια και είναι στοχοιοθετημένη.
Επιπλέον, συμφώνησε με τις επιδιώξεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάμσατα, διαφώνησε όμως με τον τρόπο, που το κάνει. «Πράγματι η ΤτΕ έχει κάνει δική της πρόταση και λέει ότι το άριστο μείγμα θα ήταν να πάει το τελικό 3,5% του ΑΕΠ σε 2% με παράλληλη ήπια ρύθμιση χρέους όχι κούρεμα αλλά επέκταση λήξεων προς τα πίσω κατά μέσο όρο 8,5 χρόνια μαζί με περιόδους χάριτος. Το ΔΝΤ επιδιώκει όμως αυτό το στόχο με λάθος τρόπο δηλαδή δίνοντας μια απαισιόδοξη εικόνα για ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε μέσα στο 2016 στον τομέα των καταθέσεων και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), επισημαίνοντας ότι η εν λόγω τάση δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων του 2017, λόγω της αβεβαιότητας που συνδέεται με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Αποτελεί ευθύνη όλων μας να εργασθούμε για την ταχεία αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ευρύτερη καταθετική βάση ώστε να είναι εφικτή η άρση του συνόλου των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Σε ερώτηση αναφορικά με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακό μαξιλάρι 10 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι διαφωνεί, προσθέτοντας ότι δεν καταλαβαίνει την κόντρα του ΔΝΤ με την κυβέρνηση, την ΤτΕ και την ΕΚΤ για το θέμα αυτό.
«Παρά τις θετικές ενδείξεις που καταγράφονται σήμερα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η μη έγκαιρη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Δεδομένων των εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων σε μία σειρά από χώρες-μέλη της ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον, ο χρήσιμος χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, να είχε ολοκληρωθεί πέρυσι το Φεβρουάριο.
Η περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της πέραν του τρέχοντος μηνός, πρώτον, θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, δεύτερον, θα καταστήσει δυσχερέστερη την επίτευξη συμφωνίας και τρίτον, θα υποσκάψει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με αποτέλεσμα να μειώσει περαιτέρω το ρυθμό ανάπτυξης. Ένα τέτοιο αρνητικό σπιράλ θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση και στην επανάληψη των αρνητικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015».
Συγκεκριμένα για τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, το Σεπτέμβριο του 2016 ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1), σε ενοποιημένη βάση, ανήλθε σε 18,1% (Δεκέμβριος 2015: 16,3%) και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 18,2% (Δεκέμβριος 2015: 16,5%).
«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν τη σημασία διαμόρφωσης θετικού κλίματος στην οικονομία, καθώς η παράταση της αβεβαιότητας και η ενδεχόμενη υστέρηση στους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες μπορούν να πλήξουν τα μεγέθη των τραπεζών και ιδιαίτερα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενόψει των Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018», σημείωσε.
Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω κίνδυνοι, να διορθωθούν προηγούμενες αποκλίσεις και να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017, απαιτούνται συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες. Ενδεικτικά απαιτούνται τα εξής:
1. Επίδειξη ρεαλισμού και ευελιξίας τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από τους εταίρους, με τελικό στόχο την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, μαζί με μία δέσμευση για την ισχύ των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τόσο η σημαντική υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το 2016, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ περίπου, όσο και η καλύτερη του αναμενόμενου εξέλιξη του ΑΕΠ, αποτελούν σοβαρούς λόγους, αλλά και διαπραγματευτικά όπλα, για μια άμεση και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
2. Επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Για αυτό θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.
3. Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το 2016 υιοθετήθηκαν πολλές μεταρρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου και άρχισαν να ακολουθούνται πρακτικές που θα βοηθήσουν αποφασιστικά στο άμεσο μέλλον στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Παρ’ όλα αυτά, το μέγεθος του προβλήματος δεν έχει επιτρέψει σημαντική ενίσχυση της διαμεσολαβητικής δραστηριότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη στήριξη με ικανή χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.