Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μείωση αφορολόγητου άμεσα, συντάξεις στον κόφτη ...

Από μια σημαντική συνάντηση που θα λάβει χώρα στο τέλος της εβδομάδας σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και από μια ακόμα συμβιβαστική, αλλά φορτωμένη με μέτρα, πρόταση των θεσμών, αναμένεται να κριθεί εάν θα υπάρξει συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου ή η κυβέρνηση Τσίπρα θα βάλει την χώρα στην «χρονοκάψουλα» του Ιουνίου.

Το «πικρό ποτήρι» η κυβέρνηση δείχνει διάθεση να το «πιει», φτάνει να έχει εξασφαλιστεί η προηγούμενη συμφωνία των θεσμών σε θέματα απαραίτητα προκειμένου να μπορεί ο συμβιβασμός που θα υπάρξει να «πουληθεί» στο εσωτερικό κοινό.

Η πρόταση των θεσμών, η οποία αναμένεται να αποτελέσει την βάση της συμφωνίας, θα προβλέπει μεταξύ άλλων υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια δεκαετία. Για τα πρώτα 5 χρόνια μετά το 2018 της τάξης του 3,5% και για τα επόμενα 5 χρόνια έως το 2028 να υποχωρούν στο 3%.



Παράλληλα, θα προβλέπει την νομοθέτηση και εφαρμογή από φέτος, σταδιακά, της μείωσης του αφορολόγητου με την ταυτόχρονη υιοθέτηση νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.

Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, θα προβλέπεται να ενταχθεί στον «κόφτη» που θα νομοθετηθεί για μετά το 2019, ενώ αναζητείται το περιεχόμενο της δήλωσης από πλευράς των θεσμών που θα αναγνωρίζει την καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική επίδοση του 2016, η οποία θα επηρεάζει θετικά και τις επόμενες χρονιές, περιορίζοντας τις πιθανότητες ενεργοποίησης του κόφτη.

Στις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται και η άμεση νομοθέτηση ενός «σκληρότερου» σύμφωνα με την κυβέρνηση πακέτου στα εργασιακά αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος στον τομέα των ενεργειακών.

Η συμφωνία σε ότι αφορά την υλοποίηση θα περιλαμβάνει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει, εφόσον ολοκληρωθεί, σε «σαλαμοποίηση» τόσο των προαπαιτούμενων όσο και των δόσεων που θα λάβει η Αθήνα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στο «πακέτο» θα περιλαμβάνεται και μια καλή δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν μετά το 2018, τα οποία φαίνεται να ικανοποιούν σε πρώτη φάση τόσο το ΔΝΤ όσο και το ΕΚΤ.

Η κατάσταση εντός της εβδομάδας που διανύουμε θα βρεθεί εκ νέου στο χέρι της Κυβέρνησης. Η ίδια θα επιλέξει εάν θα «πιει τελικά το πικρό ποτήρι» ή θα βάλει εκ νέου την χώρα και τον εαυτό της σε δοκιμασία ανάλογη του 2015, τινάσσοντας την οικονομία στον αέρα..

Του Νίκου Φιλιππίδη στο Liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.