Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ολόκληρη η επιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup ...

Σε απάντηση της προκαταρκτικής έκθεσης των θεσμών σχετικά με τα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τις οποίες πρόσφατα νομοθέτησαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές αρχές, καθώς και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group της 20ης Δεκεμβρίου, θα ήθελα να αποσαφηνίσω τα παρακάτω.
Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017.

Και μη χειρότερα ...

Το κουτί σπίρτα που αγόρασα γράφει με ελληνικά γράμματα «ινδικής προελεύσεως». Είναι το κερασάκι στον απολογισμό του επερχόμενου έτους υπερήφανης αριστερής διακυβέρνησης. Δίπλα στα λεμόνια Αργεντινής και σκόρδα Κίνας, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πια ή δεν την συμφέρει να παράγει ούτε τα πιο απλά αγαθά της καθημερινότητάς μας. Απορροφημένη η κυβέρνηση στη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση για κατάργηση, που έγινε περιορισμός, για να καταλήξει σε ρύθμιση του δημοσίου χρέους και ενώ υποτίθεται ότι από τον περασμένο Μάιο κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση που όμως παραμένει πάντα ανοιχτή, ήρθε και η ψηφοθηρική χορήγηση της δήθεν 13ης σύνταξης χωρίς συνεννόηση με την τρόικα για να τα τινάξει πάλι όλα στον αέρα. Αξιολόγηση, πιστωτική χαλάρωση, QE, επιτάχυνση της ανάπτυξης αναβλήθηκαν και πάλι επ' αόριστον με κίνδυνο αναβίωσης του Grexit. Με μόνη θεωρούμενη διέξοδο τις εκλογές υπό καθεστώς αλληλοσπαραγμού και νέου διχασμού που μόνο τα χειρότερα επιφυλάσσει, ενώ ο εξ Ανατολών σουλτάνος είναι έτοιμος να καταβροχθίσει 18 νησιά μας, τη Θράκη και τη δύσμοιρη Κύπρο.

Μας βρήκε νέος Βαρουφάκης!

Ο νέος υπουργός υπΑνάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε μια νέα επαναστατική οικονομική θεωρία. Οι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται για το κέρδος! Αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα περισπούδαστου άρθρου του στην Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο η υπερφορολόγηση δεν επηρεάζει σοβαρά τις επενδύσεις. Θεωρία που θα τον οδηγήσει μάλλον στο βιβλίο Γκίνες παρά στο βραβείο Νόμπελ. Αφού αποφάσισε να διεκδικήσει από τον κ. Βαρουφάκη τον τίτλο του πλέον άσχετου με την πραγματικότητα της σημερινής ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ[1].