Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τώρα πρέπει να κοιτάμε και προς… Δυσμάς;

Με δεδομένο ότι συμφωνήσαμε όλοι πως οι δηλώσεις Εντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης έγιναν για εσωτερική κατανάλωση και με βάση την ανάγκη του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, να είναι ο νέος ηγέτης του «νέου τουρκικού κράτους» - οπότε λογικά θέλει να σβήσει από τη μνήμη την πραγματική γέννηση του τουρκικού κράτους και τις συνθήκες που το επέτρεψαν – καλό είναι να στρέψουμε την προσοχή μας όχι μόνο προς Ανατολάς, αλλά και προς Δυσμάς.

Δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να τοποθετηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, επί του θέματος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος είπε:

Όταν η χολέρα γίνεται καριέρα...

Π​​αρακολουθώντας την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, μένει κανείς έκπληκτος από το επίπεδο του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ. Η απουσία τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, η ωμή παραποίηση της αλήθειας, η χρήση θεωριών συνωμοσίας, η δομική ασυναρτησία, η ανυπέρβλητη αλαζονεία και η ακραία επιθετικότητα είναι στοιχεία κυριολεκτικά πρωτόγνωρα. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατό ο άνθρωπος αυτός να έφθασε στο κατώφλι της προεδρίας της μοναδικής υπερδύναμης.

Ποιος μπορεί να νικήσει το λαϊκισμό;

Η ευρηματικότητα αυτής της κυβέρνησης ξεχειλίζει.
Δικαιοσύνη
Οι δικαστές θα πάρουν αυξήσεις και αν όλα πάνε καλά με τις αποφάσεις που αναμένονται – και για να ξεπεραστεί και το πρόβλημα με τα Capital Control – από τον άλλο μήνα θα περνούν ένας ένας από το Μαξίμου.
Οικονομία 
Η οικονομία πάει καλά. Ο άτιμος ο Γεωργίου όμως άλλαξε τα νούμερα (της προόδου) και τώρα είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε μνημόνια. Μόλις τον καταδικάσουμε τα μάγια θα λυθούν και θα επιστρέψουμε στην ευμάρεια.