Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Όταν οι αριθμοί διαψεύδουν ΤσίπροΚαμμένους...


«Η ανάπτυξη έρχεται, η ανάπτυξη είναι εδώ, βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων», φωνάζει με κάθε ευκαιρία οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος
Αντί άλλης απαντήσεως, τα τελευταία στοιχεία:

-Μεγάλη πτώση 12,6% στον τζίρο των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των γραφείων οργανωμένων ταξιδιών το α΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών.

-Μείωση  2,9% του τζίρου, το α΄ τρίμηνο του 2016, στις χερσαίες μεταφορές (ΕΛΣΤΑΤ).
-Μείωση εξαγωγών κατά 3,8% τον Απρίλιο (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων)
-Μείωση εξαγωγών το α’ τρίμηνο του 2016 κατά 9,3%.

Τα παιδιά του Στάλιν ...

Η κυβέρνησή μας υποχώρησε στις περισσότερες οικονομικές απαιτήσεις των δανειστών, αλλά, όπως συμβαίνει ήδη από το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, η αριστερά διατηρεί το μονοπώλιο του εποικοδομήματος, της κοινωνικής υπερδομής: χάνει την «οικονομία», κερδίζει τη «ζωή» -- εξασφαλίζοντας, αν όχι τη στήριξη των μαζών, τουλάχιστον την επιείκεια. Ό,τι κι αν κάνουν οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμένουν προϊόντα του λενινισμού και του σταλινισμού: ποτέ δεν διέρρηξαν τις σχέσεις τους με την ολοκληρωτική ιδεολογία – το ύφος τους είναι ύφος κομισαρίου, το γλωσσικό τους ιδίωμα θυμίζει τους μπολσεβίκους («Οι αστοί τρομάξανε!»). Φορολογώντας τους πολίτες φαντάζονται ότι φορολογούν τους κουλάκους. Ακόμα και οι μεταρρυθμιστές, οι λεγόμενοι ανανεωτικοί και οι τροτσκιστές είχαν διεστραμμένα πρότυπα τα οποία ούτε απέρριψαν, ούτε προσάρμοσαν στη νεοτερικότητα. Αντισταλινικός δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην δημοκράτης και ανθρωπιστής.

Πάνος Τσακλόγλου: Αν αρθούν τα capital controls, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες μας...

Με το κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει σήμερα, αν αρθούν τα capital controls, θα έπεφταν οι τράπεζες μας, λέει στο liberal.gr και στον Βασίλη Γεώργα ο καθηγητής οικονομικών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου. Ο ίδιος υπερασπίζεται και τη λογική του «δημοσιονομικού κόφτη», ενώ εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα αργήσουν πολύ να αποσυρθούν, γιατί έχει καταστραφεί η εμπιστοσύνη. Για το χρέος τονίζει ότι δεν συμφωνήθηκε κάτι σημαντικό και υπάρχει κίνδυνος να γίνουν δυσκολότερα τα πράγματα με την επόμενη σύνθεση της γερμανικής Βουλής. Χαρακτηρίζει επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τον μοναδικό σύμμαχο της Ελλάδας και μυωπική την αντιμετώπισή του από την ελληνική κυβέρνηση.
Επισημαίνει ότι η οικονομία είχε βγει από την ύφεση το 2014 και αυτή η πρόοδος καταστράφηκε, ενώ θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και η χώρα δύσκολα θα πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπει το πρόγραμμα. Λέει επίσης ότι στην Ελλάδα οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ακόμη κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το πρόβλημα είναι πως τους πληρώνουν λίγοι, ενώ θεωρεί ότι είναι περιορισμένα τα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων στο Δημόσιο εκτός μισθών και συντάξεων. Δικαιοσύνη μπορούμε να πετύχουμε, ανάπτυξη δεν θα έχουμε με τους υψηλούς φόρους, υπογραμμίζει. Θεωρεί μεγάλο κίνδυνο στην περίπτωση Brexit να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της Ε.Ε. και σημειώνει πως το ευρωπαϊκό project έχει σταματήσει να αποδίδει. Για την προσφυγική κρίση επισημαίνει ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη που γηράσκει, αλλά εκφράζει ανησυχία για την ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων.

Να βγει κανείς ή να μην βγει;

Αυτή την Πέμπτη οι Βρετανοί αποφασίζουν αν θα παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ή, αν θα καταφέρουν να δραπετεύσουν από τον λαβύρινθο πολιτικής και οικονομικής παράνοιας που κτίζει η σοσιαλδημοκρατική ελίτ της Ευρώπης στις Βρυξέλλες. Προς χάριν και της δικής μας ελευθερίας και ευημερίας, ας ελπίσουμε ότι θα βρουν την γενναιότητα να πουν το μεγάλο αντίο στο αντιδημοκρατικό και αντιφιλελεύθερο ιερατείο των Βρυξελλών.

Κρίνοντας τα θετικά και τα αρνητικά του μένουμε ή φεύγουμε για τους Βρετανούς, είναι σημαντικό να δούμε τους λόγους που μέχρι στιγμής επιβάλλουν στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, που βασικά είναι ο εξής ένας: η παραγωγική βάση είναι ισχνή, το ελληνικό κράτος ανίκανο, και έτσι μια βίαιη και πρόχειρη έξοδος από το ευρώ αυτό τον καιρό θα δημιουργούσε μια άνευ προηγούμενου ανθρωπιστική κρίση. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός λόγος παραμονής.