Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ο χρήσιμος (κάπου κάπου…) κυνισμός του Αλέξη Τσίπρα ...

Ας ξεκινήσουμε με τα γαργαλιστικά, με αυτά που κατακλύζουν το Διαδίκτυο και τα λοιπά μέσα ενημέρωσης κάθε φορά που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει άλλη μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα υπό την πίεση των δανειστών.

Στα «αγαπημένα» μια φωτογραφία του με Δημάρχους της περιοχής πίσω από το πανό «Δεν πωλείται» (εδώ). Στα πιο προκλητικά η προσωπική του διαβεβαίωση ότι αυτός «δεν πουλάει» και η παρότρυνσή του «ψηφίστε Σαμαρά» όσοι θέλετε (ήθελαν) να πουληθεί το Ελληνικό. Μόλις το Γενάρη του 2015 (εδώ).

Στα «πλακατζίδικα» οι κεραυνοί της αντιπολιτευόμενης Αυγής (εδώ ένα δείγμα) και οι σημερινοί πανηγυρισμοί για το πράσινο, σε γαλάζιο φόντο (εδώ).

Αυτός είναι ο αριστερός κυνισμός. Ο κ. Τσίπρας τον έχει αναγάγει σε υψηλή πολιτική τέχνη εδώ και ενάμισι χρόνο. Εχει αναλυθεί επαρκέστατα. Τελεία.

Όμως,  τώρα θα μπούμε στα «αλλά»:

15 + 56 μέτρα έως τον Σεπτέμβριο 2017 σε «συμπληρωματικό» μνημόνιο ...

Τα τελικά κείμενα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική». Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναθεωρημένος πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά και αναλυτικά μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2017. Οριστικοποιήθηκε επίσης το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που επικαιροποιεί τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που όφειλε να εκτελέσει η ελληνική πλευρά για να αποδεσμευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ έχουν απομείνει ορισμένες «ουρές», όπως προκύπτει από τα έγγραφα. Η κυριότερη έχει να κάνει με τις μετοχές του ΟΤΕ. Εσωτερικό έγγραφο που περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των τελικών κειμένων αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε (σ.σ.: στις 7 Ιουνίου) «μνημόνιο κατανόησης» (Memorandum of Understanding, MOU) με τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ (Deutsche Telekom) προκειμένου η πώληση των μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο (5% από τη συνολική συμμετοχή του 10%) να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο. Ανάμεσα στην Deutsche Telekom και το ελληνικό Δημόσιο θα υπογραφεί καινούργια συμφωνία μετόχων.