Τα τελικά κείμενα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική». Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναθεωρημένος πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά και αναλυτικά μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2017. Οριστικοποιήθηκε επίσης το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που επικαιροποιεί τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.
Από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που όφειλε να εκτελέσει η ελληνική πλευρά για να αποδεσμευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ έχουν απομείνει ορισμένες «ουρές», όπως προκύπτει από τα έγγραφα. Η κυριότερη έχει να κάνει με τις μετοχές του ΟΤΕ. Εσωτερικό έγγραφο που περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των τελικών κειμένων αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε (σ.σ.: στις 7 Ιουνίου) «μνημόνιο κατανόησης» (Memorandum of Understanding, MOU) με τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ (Deutsche Telekom) προκειμένου η πώληση των μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο (5% από τη συνολική συμμετοχή του 10%) να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο. Ανάμεσα στην Deutsche Telekom και το ελληνικό Δημόσιο θα υπογραφεί καινούργια συμφωνία μετόχων.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και η «εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών», όπως αναφέρεται στο κείμενο (σ.σ.: πρόκειται για τις αλλαγές που είχαν ζητήσει οι θεσμοί για τους νέους επαγγελματίες, τους κατοίκους περιοχών με κάτω από 2.000 άτομα πληθυσμό, αλλά και τις εκπτώσεις των μηχανικών, δικηγόρων κ.λπ.). Ως εκκρεμότητα για τον Σεπτέμβριο παρουσιάζεται και το θέμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (το κείμενο αναφέρεται και σε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση).
* Στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) που συνοδεύει τα επίσημα κείμενα -η έκθεση περιγράφει προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 και να το διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο για 10 χρόνια. Αναφέρεται επίσης ότι μετά το 2028, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ακολουθήσει πτωτική πορεία για να φτάσει στο 1,5% μέχρι το 2040. Από μόνο του, το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018, συνιστά ανοικτό μέτωπο για την κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει τέτοια πλεονάσματα για μεγάλη περίοδο μετά το 2018.
* Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναφέρει ότι οι αποπληρωμές θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο. Αναμένεται να δοθούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον μήνα, 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 200 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο: σύνολο 4,4 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.
* Από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένονται έσοδα 1,2 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο. Ο προγραμματισμός προβλέπει έσοδα 3,2 δισ. ευρώ για το 2017 (800 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο) και επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ για το 2018 (από 800 εκατ. ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο).
Το αναθεωρημένο έγγραφο
Το έγγραφο του αναθεωρημένου μνημονίου που παρουσιάζει η «Ν» έχει ημερομηνία 9 Ιουνίου. Στο καινούργιο μνημόνιο περιλαμβάνεται ο αναλυτικός πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση (σ.σ.: μετά δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και τα 2,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο). Το ύψος της επόμενης δόσης, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, θα είναι 6,1 δισ. ευρώ. Μεταξύ των σημαντικότερων προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εκπληρωθούν για να εκταμιευτούν αυτά τα 6,1 δισ. ευρώ είναι τα εργασιακά. Ζητούμενο, όπως αναφέρεται, είναι η εναρμόνιση των πλαισίων μαζικών απολύσεων, βιομηχανικής δράσης και συλλογικών συμβάσεων με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε.
Τα αδήλωτα εισοδήματα
Η νομοθέτηση πλαισίου μέτρων για τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων, το οποίο θα βασίζεται σε μια αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των διάφορων φορέων που περιλαμβάνει:
* Ελέγχους των συναλλαγών, σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
* Καθιέρωση ενός εθελοντικού προγράμματος αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων, αλλά με κατάλληλες κυρώσεις.
* Διαδικασίες επαλήθευσης, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, αλλά χωρίς οποιεσδήποτε διατάξεις αμνηστίας.
* Θα ζητηθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να παρέχουν στοιχεία για κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων από Έλληνες πολίτες.
* Τη θέσπιση «μητρώου πλούτου», που θα παρακολουθεί και τις μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση.
* Συγκεκριμένα μέτρα για την εξασφάλιση της είσπραξης του φόρου επί των εισοδημάτων που παράγονται από χαρτοφυλάκια που διατηρούνται από Έλληνες σε offshores εταιρείες.
Στις 25.000 ευρώ το όριο τζίρου για απαλλαγή από τον ΦΠΑ
Οι βασικότερες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής είναι:
1. Αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, με την εφαρμογή σχεδίου δράσης για την προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών και επιταγών, με νόμο που θα προωθηθεί εντός του Ιουνίου.
2. Παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, ειδικά στον τομέα του ΦΠΑ, μέσω απλοποιημένων διαδικασιών και μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων τύπου «καρουζέλ».
3. Διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την αύξηση σε 25.000 ευρώ του ορίου του τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικροεπαγγελματιών. Σήμερα το όριο είναι στις 10.000 ευρώ.
4. Ενίσχυση της προσπάθειας πάταξης της λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνού.
Των Πάνου Κακούρη και Θάνου Τσίρου Από την έντυπη έκδοση της Ν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.