Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τα έχουν παίξει στο Μαξίμου ! Βλέπουν την Ελλάδα, θύμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να διαλύσουν την Ε.Ε!!!

Μεγάλη βδομάδα, η άλλοτε γλυκιά ατμόσφαιρα για πιστούς ή όχι, έχει δώσει τη θέση της σε μέρες μίζερες, εγκλωβισμένες σε φόντο γκρίζο, και με γεύση grand guignol, από τον τρόπο «μάχης» που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Το επιτελείο του Μαξίμου ερμηνεύει  κατά με την δική του εκδοχή - κατά πως το συμφέρει δηλαδή - την «πόρτα»  που έφαγε ο πρωθυπουργός από τον Ντόναλντ Τουσκ, στο αίτημά του για σύγκληση Συνόδου Κορυφής.  Επιχειρηματολογεί ότι δήθεν ζήτησε το μέγιστο για να πετύχει το ελάχιστο, και αυτό είναι ένα σίγουρο Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα. Είναι σίγουρο ότι θα το πάρει - και μάλλον θα συμβεί, αφού όλοι έχουν κουραστεί, και όπως έγραψε το Spiegel η Ευρώπη έχει πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί από το σόου του Τσίπρα»!

Το κατά Spiegel «σόου» συνεχίζεται και σήμερα. Ο πρωθυπουργός θα έχει νέα τηλεφωνική συνομιλία  με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Ο κ. Τουσκ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα, κατά την χθεσινή τους συνομιλία, να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης , προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Daniel Gros: Τεράστιο το κόστος ενός Grexit για την Ελλάδα...

Κύριε Gros, μετά από έξι χρόνια ύφεσης η Ελλάδα παραμένει σε μνημόνιο και βρισκόμαστε προ των πυλών της εφαρμογής νέων και αυτόματων μέτρων λιτότητας; Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό;
Συνηθίζουμε να λέμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα μέτρα λιτότητας. Όμως το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανάπτυξης που με τη σειρά της οφείλεται στην αδυναμία των εξαγωγών. Αυτό είναι το σημείο-κλειδί για το ελληνικό ζήτημα, οι εξαγωγές. Οι συνθήκες στις αγορές τον τελευταίο χρόνο ήταν ευνοϊκές και οι εξαγωγές θα έπρεπε να δεχτούν ώθηση. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στην Ελλάδα.
Και αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική θέληση. Ανοίγεις τις αγορές, μειώνεις τους μισθούς και οι εξαγωγές πρέπει να αυξηθούν. Όμως το περίεργο με την Ελλάδα είναι ότι ενώ οι μισθοί μειώθηκαν και η εσωτερική αγορά κατέρρευσε, δεν είδαμε περισσότερες επιχειρήσεις να ασχολούνται με την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.