Όταν ο Σταύρος Δήμας ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχτεί να εκλεγεί πρόεδρος με ψήφους της Χρυσής Αυγής. Μια δήλωση που όχι απλά τον τιμούσε, αλλά και που κινείτο στο πλαίσιο του μοναδικού τρόπου απομόνωσης του ναζιστικού αυτού μορφώματος. Καμία σχέση μαζί του για οτιδήποτε.
Χθες βράδυ, ο Νίκος Βούτσης, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, ρωτήθηκε και για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. «Στη Βουλή, δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» απάντησε. Και πρόσθεσε πως κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει η Χρυσή Αυγή.
Δεν ισχυρίζομαι πως ο Βούτσης ερωτοτροπεί πολιτικά με την νεοναζιστική οργάνωση. Πιστεύω ωστόσο πως η απάντησή του αποτελεί το απόλυτο λάθος. Ναι, αντικειμενικά δεν υπάρχουν μη ευπρόσδεκτες ψήφοι στη Βουλή με την έννοια ότι δεν μπορεί κάποιος να απαγορεύσει στους βουλευτές της (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) συμμορίας να ψηφίσουν υπέρ ή κατά. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να απαντήσει περίπου όπως ο Δήμας. Ό,τι δεν συζητά καν τη στάση της Χρυσής Αυγής, δεν την υπολογίζει στις πολιτικές διεργασίας. Κανένας δεν θα περίμενε να ακούσει τον Βούτση να λέει ότι περιμένει να δει τι θα πει η Χρυσή Αυγή. Δεν θα έπρεπε να περιμένει τίποτα, αυτή (θα έπρεπε να) είναι η απάντηση.
Από την αρχή εμφάνισης του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος, υπήρξαν επιμέρους πολιτικοί και πολιτικές που προσπάθησαν να προσεγγίσουν αν όχι το ίδιο, τουλάχιστον τους ψηφοφόρους του. Με στόχο -τι άλλο;- τις ψήφους. Διαχειρίστηκαν ένα ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο με κλασσικό στενά μικροπολιτικό τρόπο. Έτσι, με έμμεσο τρόπο το έβαλαν στο πολιτικό παιχνίδι. Δεν το απομόνωσαν ως όφειλαν με αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις να αυξήσει τη δύναμή του. Και γι’ αυτό τον λόγο. Ένα λάθος που έγινε από την αρχή, δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται πάλι. Ιδιαίτερα όταν τα ηγετικά του στελέχη βαρύνονται με πολλές κατηγορίες και εκκρεμούν ανάλογες δίκες.
Του Γιάννη Παντελάκη στο Liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.