Το επιχείρημα που από πέρσι τέτοιον καιρό – αλλά με μεγαλύτερη έμφαση φέτος – ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη, είναι αυτό που έναν χρόνο τώρα προσπαθεί να επιβάλει ως «κυρίαρχη άποψη» ο ίδιος ο κ. Τσίπρας (ο κεντρικός και βασικός υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στη χώρα): Ότι κάθε σοβαρή χώρα οφείλει να έχει ένα Σχέδιο Β, για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Με μια διαφορά: Όλα όσα έλεγαν ότι θα πράξουν και όλα όσα έπραξαν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα και τα capital controls, αποδεικνύουν πως δεν επρόκειτο για Plan B, αλλά ότι το Plan B ήταν από την αρχή Plan A.
Αυτό ήταν από την αρχή το Σχέδιο του κ. Τσίπρα: Να οδηγήσει τη χώρα στη σύγκρουση και στην έξοδο από το ευρώ, να την μετατρέψει σε «Βενεζουέλα της Μεσογείου» και μετά να κάνει ό,τι θέλει, με τον λαό απόλυτα φτωχοποιημένο.
Ναι, αλλά γιατί δεν το έκανε; Μα επειδή κάποια στιγμή, βλέποντας ότι δεν μπορεί να καθυποτάξει τους δανειστές, φοβήθηκε τις συνέπειες (τις οποίες έκανε ότι δεν έβλεπε) και είδε ξαφνικά τον κίνδυνο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Ένα χρόνο τώρα, αρνούνται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Πίστευαν μάλιστα πως το θέμα θα ξεχνιόταν με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (που τις θεωρούν καθαρτήριο για ό,τι έχει επακολουθήσει).
Τώρα, ξαφνικά, αποφάσισαν να προχωρήσουν.
Με πολύ μεγάλη ευκολία, ξαφνικά. Με μεγάλη, εντυπωσιακή άνεση.
Πώς εξηγείται αυτό;
Μα είναι σαφές: Το θέμα δεν ξεχάστηκε, επανήλθε, οι πρωταγωνιστές του (Βαρουφάκης, Γκαλμπρέιθ) επιμένουν και κάτι πρέπει πια να κάνουν.
Έτσι στριμωγμένοι που είναι – και με την δαμόκλειο σπάθη του «κόφτη» πάνω από το κεφάλι τους – όλα δείχνουν πως ετοιμάζονται να ρίξουν στην αρένα με τα λιοντάρια αυτούς που κατ’ εντολήν του κ. Τσίπρα έκαναν ό,τι έκαναν.
Δεν θα διστάσουν να τους στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο!
Για να βγουν λάδι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος. Οι βασικοί υπεύθυνοι!
Αυτό φαίνεται πως έχει αντιληφθεί το δίδυμο Βαρουφάκη-Γκαλμπρέιθ και οργανώνει την άμυνά του, εκθέτοντας συνεχώς τον κ. Τσίπρα… εξυμνώντας τον.
Και ξεκάθαρα προσπαθώντας να συνδέσουν την μοίρα τους με αυτήν του κ. Τσίπρα.
Αυτό έκαναν και στο κοινό άρθρο τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το Σάββατο, 9 Ιουλίου:
-Ξεκαθαρίζουν πως ο κ. Τσίπρας ενστερνίστηκε πριν από τις εκλογές την πρότασή τους για «Ορθολογική Ανυπακοή» απέναντι στην τρόικα, έναντι του «Δόγματος της Υποταγής»
-Θυμίζουν ότι τον Οκτώβριο του 2013 τέτοιες συζητήσεις οι κύριοι Βαρουφάκης και Γκαλμπρέιθ έκαναν, στο Όστιν του Τέξας, στο γνωστό συνέδριο όπου ομιλητής ήταν ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους κυρίους Παππά και Σταθάκη. Δεν αναφέρουν, βέβαια, πως σ’ αυτές τις συναντήσεις ήταν παρών ο κ. Τσίπρας, αλλά αφήνουν να εννοηθεί πως ήταν γνώστης.
-Λένε πως τότε αντιπρότειναν ένα «Σχέδιο Αποτροπής» (νέος βαρουφάκειος όρος) που δεν προέκρινε την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε χρησιμοποιούσε το Grexit ως απειλή. (Άρα λένε πως οι ίδιοι δεν συμφωνούσαν με την έξοδο από το ευρώ, σε μια προσπάθεια να αμυνθούν έναντι εκείνων που θέλουν να τους φορτώσουν την αμαρτία).
-Υποστηρίζουν πως τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με βάση την πρόταση (σ.σ. Βαρουφάκη-Γκαλμπρέιθ) που κατέθεσε στον ελληνικό λαό, δηλαδή «Ορθολογική Ανυπακοή απέναντι στην τρόικα στη βάση του Σχεδίου Αποτροπής των απειλών της, χωρίς την απειλή Grexit). Λένε δηλαδή πως ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε το σχέδιό τους – όποιο κι’ αν ήταν αυτό. Αν δηλαδή αυτό το «Σχέδιο Αποτροπής» οδηγούσε τελικά στην έξοδο από το ευρώ, παρά τα όσα ισχυρίζονταν περί μη εξόδου, αυτό ήταν απόφαση του κ. Τσίπρα.
-Αναφέρουν ότι η εντολή αυτή, που κατετέθη από τον ΣΥΡΙΖΑ (και όχι από τον Βαρουφάκη) και ελήφθη από τον ελληνικό λαό, τιμήθηκε από το υπουργείο των Οικονομικών, που αμέσως ξεκίνησε την προετοιμασία του «Σχεδίου Αποτροπής». Επομένως, προφανώς εν γνώσει του κ. Τσίπρα.
-Καρφώνουν ευθέως τον κ. Τσίπρα… εξυμνώντας τον. Όπως αναφέρουν, «μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια (σ.σ. όπως το χρονολογούμενο από το 2012 Σχέδιο Ζ της ΕΚΤ). Το κενό αυτό, για το οποίο έπρεπε να είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2000-2014, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται. Μαζί αναλάβαμε την ευθύνη για την εκπόνηση σχετικού σχεδίου, το οποίο ονομάσαμε Plan X, μια και εκείνο της ΕΚΤ είχε εξαντλήσει τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου». Δηλαδή, όποιο κι’ αν ήταν αυτό το σχέδιο και σε όποια έκβαση κι’ αν έφθανε, η εντολή είχε δοθεί από τον κ. Τσίπρα.
-Αφού σημειώνουν ότι στόχος τους ήταν να μην ενεργοποιηθεί ποτέ το Plan X – αλλά ως γνωστόν όλοι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται – επιμένουν πως «η ύπαρξη/λειτουργία της ολιγομελούς ομάδας του Plan X ήταν γνωστή μόνο στον πρωθυπουργό και το πόρισμά της το έλαβε μόνο εκείνος». Ξεκάθαρο, δηλαδή, ότι ο κ. Τσίπρας και γνώριζε την ύπαρξη της ομάδας και του επιδόθηκε πόρισμα. Ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας το έχει παραδεχθεί, αλλά ως «μελέτη επιπτώσεων» ή «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» (πότε έτσι το λέει και πότε αλλιώς, καταπώς τον βολεύει) και όχι ως Plan X, Σχέδιο Αποτροπής ή Ορθολογική Ανυπακοή. Και πάντως, δεν δίνει στη δημοσιότητα το σχετικό πόρισμα.
-Βαρουφάκης και Γκαλμπρέιθ λένε πως τα «δυσάρεστα» (sic) μέτρα που προέβλεπε το σχέδιό τους (η ενεργοποίηση των ενόπλων δυνάμεων για τη διατήρηση της τάξης, όπως αναφέρουν επί λέξει), απλά ενισχύουν τη θέση τους ότι «το Plan X σχεδιαζόταν για να μην χρειαστεί η εφαρμογή του»! Καθόλου πειστικό το επιχείρημα αν επρόκειτο για «μελέτη επιπτώσεων», αλλά μια «μελέτη επιπτώσεων» δεν αποτελεί σχέδιο. Επομένως (όπως προκύπτει και από την επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Άμυνας, στις 2 Ιουλίου 2015, και τις δηλώσεις του συνεταίρου του κ. Καμμένου περί διασφάλισης της σταθερότητας στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων) υπήρχε σαφώς θέμα. Είναι ολοφάνερο ότι σκόπευαν να εφαρμόσουν το σχέδιό τους και φρόντιζαν για τη δραστηριοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας. Αν δεν επρόκειτο κάτι απ’ όλα αυτά να συμβεί, τότε γιατί ενέπλεξαν από την αρχή τις Ένοπλες Δυνάμεις;
Η αλήθεια είναι πως όλοι μαζί, εδώ και χρόνια, με πρώτους και καλύτερους τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, σχεδίαζαν την απομάκρυνση της χώρας από την Ευρώπη και την έξοδό της από το ευρώ. Και το έλεγαν (με αποκορύφωμα το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ») και γνώριζαν πως όλα όσα έλεγαν δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εντός ζώνης του ευρώ.
Από τις δηλώσεις που ακολουθούν προκύπτει πως ο μεν κ. Βαρουφάκης εξόρκιζε την έξοδο από το ευρώ… προκαλώντας την, ο δε κ. Τσίπρας τον κάλυπτε συστηματικά, ενώ Τσίπρας και Καμμένος μιλούσαν σαφώς για εναλλακτικά σχέδια, παραδεχόμενοι την ύπαρξή τους.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιούσε συχνά τη λέξη «υποταγή» (στην οποία αναφέρεται σήμερα ο κ. Βαρουφάκης) και ο κ. Καμμένος, αναλόγως, μιλούσε περί μη «προσκυνημάτων» και για «Κούγκι».
ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Για του λόγου το αληθές, παραθέτω σειρά δηλώσεων και διακηρύξεων που αποδεικνύουν ότι οι κύριοι αυτοί αποτελούν την επιτομή του Σχεδίου Β (που, όπως είπαμε, είναι το αρχικό Σχέδιο Α).
Τίποτε από τα παρακάτω δεν συνηγορεί υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην Ευρώπη:
-17 Ιουλίου 2011, Πολιτική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ: Στη βάση αυτή, υποστηρίζουμε και παλεύουμε για την υλοποίηση των παρακάτω στόχων:
«Την άμεση ανατροπή και κατάργηση του "μνημόνιου", του "μεσοπρόθεσμου" και του εφαρμοστικού του νόμου, καθώς και την απόκρουση των ετήσιων "ευρωπαϊκών μνημονίων", που συνεπάγεται το σύμφωνο για το ευρώ και οδηγούν σε πλήρη αποδόμηση την απασχόληση και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Αυτό το σύμφωνο, σε συνδυασμό με την λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση, κάνει ακόμη πιο συντηρητικό και αδιέξοδο τον μηχανισμό του ΕΥΡΩ. Η επιλογή για ένα προοδευτικό εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης έρχεται, εκ των πραγμάτων, σε ρήξη με την σημερινή δομή της Ευρωζώνης και απαιτεί την ανατροπή της».
-15 Απριλίου 2013, Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Για μας λοιπόν το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα». «Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ». «Αυτόν τον ρεαλισμό εμείς δεν τον αποδεχόμαστε».
-Πολιτικές Αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ (3/9/2013, 22/7/2013 – Ιδρυτικό Συνέδριο):
Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από την τρόικα και ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα (σ.σ ή «όπως συμπυκνώνει το σύνθημα) «καμιά θυσία για το ευρώ», ότι «Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει» / «Η Ελλάδα δε χρειάζεται νέα μνημονιακά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο από τη κρίση. Και διέξοδος από τη κρίση σημαίνει πρώτα από όλα διέξοδος από τη καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας. Δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσουμε στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η χώρα να καταρρεύσει πληρώνοντας 24 δις ευρώ τόκους και τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην συνταγματοποίηση της λιτότητας και των πιο βάρβαρων πολιτικών».
-Πολιτική Απόφαση 22/7/2013 (Ιδρυτικού Συνεδρίου): Το ευρώ αντιμετωπίζεται κυρίως ως όχημα της γερμανικής πολιτικής, εντείνοντας τις ανισότητες μεταξύ χωρών και τις ταξικές ανισότητες, ενώ εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ασιατικά πρότυπα προς όφελος του κεφαλαίου. Το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά και της ίδιας της Ενωμένης Ευρώπης καθίσταται διαρκώς περισσότερο επισφαλές. /Προβάλλουμε την ανάγκη και διεκδικούμε με όλα τα πρόσφορα μέσα την ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης λογικής που διέπει το κοινό νόμισμα, ώστε να επαναθεμελιωθεί συνολικά η Ευρώπη στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.
-Αλέξης Τσίπρας, 8 Σεπτεμβρίου 2013. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μιλά για «αναστολή πληρωμής τόκων με ρήτρα ανάπτυξης», προειδοποιεί πως «αν μας εξωθήσουν σε μονομερείς ενέργειες θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας μας» και υποστηρίζει πως «είναι εφικτό το πάγωμα των τόκων για μια τετραετία», αναφερόμενος συγκεκριμένα σε «στάση πληρωμών».
-Αλέξης Τσίπρας, Βήμα της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου 2014. «Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλει το εθνικό συμφέρον». Και πρόσθεσε πως αν οι συνομιλίες φθάσουν σε αδιέξοδο, «τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμη και μονομερώς αν χρειαστεί».
-23 Μαρτίου 2014, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Τσίπρας: «Σας διαβεβαιώνω πως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις».
-25 Απριλίου 2014, Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές:
«Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.
-9 Μαΐου 2014, Τσίπρας, Ομιλία στον Πειραιά. «Πάρτε μαζί σας και την τρόικα. Στο δίλημμα Πατρίδα ή Μέρκελ.Ανεξαρτησία ή μνημόνια. Ανατροπή ή υποταγή.Η απάντηση είναι μία:Πρώτη φορά αριστερά».
-17 Μαΐου 2014, Βήμα της Κυριακής, Τσίπρας. «Γιατί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ήττα των πολιτικών λιτότητας. Είναι κρίσιμο η πολιτική των μνημονίων να ηττηθεί στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία πρέπει να συντρίψει την τρόικα. Ο λαός πρέπει να αποδοκιμάσει τις νοοτροπίες τρομοκράτησης και επιβολής μέτρων εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το νεοφιλελεύθερο πείραμα πρέπει να ηττηθεί και να ακυρωθεί. Αν η πολιτική αυτή υπερισχύσει στην Ελλάδα τότε θα δικαιωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη».
-20 Μαΐου 2014, Τσίπρας, Εφημερίδα των Συντακτών. «Πολιτική ανατροπή θέλουμε. Αλλαγή συσχετισμών. Τέλος στην λιτότητα, κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διάλυση της τρόικας, τέλος στα μνημόνια και τη βαρβαρότητα. Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος».
-12 Ιουνίου 2014, Ομιλία Τσίπρα στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέσαμε προχθές στον κύριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη το ζήτημα του χρέους και των εναλλακτικών δρόμων για να βγούμε απ’ αυτή την κρίση με την κοινωνία όρθια. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις και είναι ζήτημα πολιτικών συσχετισμών».
«Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Αν κάποιοι πιστεύουν, ελπίζουν, υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζοντας την εξουσία θα απομακρυνθεί από τις θέσεις, τις ιδέες, την ιστορία, το ήθος, το ριζοσπαστισμό, την πολιτική του, τότε πολύ σύντομα θα απογοητευτούν. Δεν πρόκειται ούτε να μας γονατίσουν, ούτε να μας παραπλανήσουν, ούτε να μας αποπλανήσουν και κυρίως ούτε να μας φοβίσουν. Αυτά που λέμε θα τα κάνουμε πράξη.
Στο κάτω-κάτω έχουμε υπογράψει κι εμείς τη δική μας συμφωνία, όχι με τους δανειστές όπως κάνει ο κ. Σαμαράς, αλλά τη δική μας συμφωνία με τον ελληνικό λαό. Κι αυτό μας δεσμεύει εκατό φορές περισσότερο από ότι δεσμεύουν εκείνους τα μνημόνια που υπέγραψαν με την τρόικα και τους δανειστές».
-14 Σεπτεμβρίου 2014, Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Εμείς λέμε ότι εμείς έχουμε ένα σχέδιο και μια στρατηγική η οποία είναι μελετημένη και μπορεί να οδηγήσει σε μία προοπτική».
-22 Σεπτεμβρίου 2014. Βούτσης – Βήμα Fm. «Μονομερώς θα πει ότι δεν θα πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια, αν χρειαστεί, μέχρις ότου γίνει η συμφωνία. Αν δηλαδή διαρκέσει καιρό η σχετική διαπραγμάτευση και χρειαστεί να μην αποπληρώσουμε κάτι, αυτό είναι μέσα στη λογική μας και το γνωρίζετε».
-10 Οκτωβρίου 2014. Τσίπρας, Βουλή, Ψήφος Εμπιστοσύνης. «Το λέω ξανά, όχι μόνο για να το ακούσετε εσείς, αλλά για να το ακούσουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του».
-18 Οκτωβρίου 2014. Τσίπρας – Κ.Ε. Οι αγορές είναι αγορές και κοιτούν τα συμφέροντά τους. Μπορεί οι αγορές (και με τον ΣΥΡΙΖΑ) να έχουν την ίδια επιθετική συμπεριφορά. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Το δικό μας σχέδιο είναι ο άμεσος τερματισμός της λιτότητας. Ξέρουμε ότι οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα. Οι αγορές παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Μόνο με την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές.
-31 Οκτωβρίου 2014. Τσίπρας μετά από τη συνάντηση με τον Στουρνάρα: Υπενθυμίζω ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα πριν τη δημοκρατική διέξοδο.
-4 Νοεμβρίου 2014. Βούτσης – Βήμα Fm. «Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε στα τυφλά, δηλαδή στην απαίτηση μιας νέας αναδιαπραγμάτευσης για το χρέος. Δεν θα εφαρμόσουμε καμιά συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτά είναι πολιτικά καραγκιοζιλίκια της ΕΕ».
-5 Νοεμβρίου 2014. Σκουρλέτης – άτυπη ενημέρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οτιδήποτε υπογράψει η κυβέρνηση.
-11 Νοεμβρίου 2014. Βίτσας – Βήμα Fm. «Πάμε σε επιθετική αναδιαπραγμάτευση. Αν οι δανειστές προβούν σε μονομερείς ενέργειες, τότε θα προσφύγουμε στον ΟΗΕ και στα διεθνή δικαστήρια που επιλύουν τέτοιες διαφορές» (Σ.Σ. Αργεντινή).
-14 Νοεμβρίου 2014. Σκουρλέτης-Σκάι. «Ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και λογικές, το κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ασυνέχεια».
-19 Νοεμβρίου 2014. Στρατούλης – Αντέννα- Παπαδάκης. «Δεν υπάρχει περίπτωση η τρόικα να δεσμεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ με οποιονδήποτε τρόπο. Από το πρόγραμμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει βήμα πίσω, ούτε καν για να πάρει φόρα και να το εφαρμόσει».
-19 Νοεμβρίου 2014. Πολιτική Γραμματεία. Τσίπρας: «Δεν θα εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία».
-20 Νοεμβρίου 2014, Σακελαρίδης, Action 24. «Αν δεν κάνουμε αυτά που λέμε με το μνημόνιο, καλύτερα να μην γίνουμε κυβέρνηση».
-22 Νοεμβρίου 2014. Τσίπρας σε Γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή, με αυτήν την κυβέρνηση, που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση».
-30 Νοεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στα Ιωάννινα. «Είναι μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν εξαρτάται από την πρόθεσή μας να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική σχέση με τους εταίρους. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών». (σ.σ. Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης») «Το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο» / «Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει δεδομένα και να εφαρμόσει τα μέτρα που χαλκεύουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα. Πολύ περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ως αξιωματική αντιπολίτευση όσα θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με την τρόικα. Και επειδή γράφτηκε ξανά ότι αυτό αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, θέλω να κάνω όσο γίνεται πιο καθαρή τη θέση μας:Τέτοια υπογραφή ντροπής, ας μην την περιμένουν από μας».
-8 Δεκεμβρίου 2014, από την ομιλία του κ. Τσίπρα επί του προϋπολογισμού: «Εμείς είμαστε εδώ για να σταματήσουμε αυτήν την πορεία προς την υποταγή της χώρας και την εξαθλίωση της κοινωνίας. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό να το διεκδικήσουμε και να το πετύχουμε. Για εμάς δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει.Ας το καταλάβουν όλοι καλά αυτό. Είναι το δικό μας «there is no alternative» που έλεγε η κυρία Θάτσερ κάποτε.Εμείς δρόμο επιστροφής δεν έχουμε» / «Το μνημόνιο είναι καθεστώς. Η έξοδος απαιτεί ξήλωμα των μέτρων του καθεστώτος που διαμορφώνουν, όχι μηνιαία ή εξάμηνη παράταση και νέα επιτήρηση. Στο μνημόνιο δεν μπορείς να μπαινοβγαίνεις».
-9 Δεκεμβρίου 2014. Βαρουφάκης, Αντέννα, Παπαδάκης. «Η στρατηγική του Βερολίνου αν εκλεγεί κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η κυβέρνηση θα συνθλιβεί ώστε σε μια εβδομάδα να έχει προσυπογράψει τρίτο μνημόνιο. Ξέρουμε από την περίπτωση της Ιρλανδίας ότι η ΕΚΤ σηκώνει τα τηλέφωνα και απειλεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση με κλείσιμο των ΑΤΜ».
-15 Δεκεμβρίου 2014. Βαρουφάκης, με άρθρο στην ιστοσελίδα του. «Ως Κρητικός, έστω και ψευδοκρητικός, επικροτώ την αλληγορία του Αλ. Τσίπρα περί λύρας και πεντοζάλη. Μακάρι μια ελληνική κυβέρνηση να οδηγούσε τον χορό των αγορών. Καταντήσαμε έρμαια που χορεύουμε συνεχώς σε σκοπούς που σιχαινόμαστε. Πώς μπορεί επιτέλους να μετατραπεί η ελληνική κυβέρνηση σε λυράρη; Μόνο μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση που θα γίνει μόνο αν είμαστε έτοιμοι να πούμε όχι σε συνθήκες συνεχιζόμενης επέκτασης της συνολικής χρεοκοπίας στο μέλλον. Όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, οι αγορές και όχι οι κερδοσκόποι θα είναι σε κατάσταση αποπληξίας. Όταν ολοκληρωθούν, με την Ελλάδα ξανά βιώσιμη χώρα, τότε πράγματι οι αγορές θα σπεύσουν να χορέψουν από πεντοζάλη έως και βαλς στους δικούς μας σκοπούς».
-11 Δεκεμβρίου 2014. Χρυσόγονος, άρθρο στους Νιου Γιορκ Τάιμς: «Επομένως πλέον έχουν δύο επιλογές. Είτε να συμφωνήσουν να βάλουν τέλος στο πρόγραμμα λιτότητας και να προχωρήσουν σε ένα νέο πιο γενναιόδωρο “κούρεμα” έτσι ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ή να σπρώξουν την Ελλάδα σε μια περίοδο αβεβαιότητας, στο τέλος της οποίας μπορεί να προκύψει ένα “διαζύγιο”, χωρίς ούτε μια μερική αποπληρωμή των δανείων τους. Είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να αποφύγουν την τελευταία επιλογή».
-12 Δεκεμβρίου 2014. Κανάλι Ε. Χρυσόγονος. «Οι εταίροι και δανειστές πρέπει να αποφασίσουν: Ή θα υποχωρήσουν σε αυτά που ζητάνε ή διαφορετικά διαβλέπω ότι θα οδηγηθούμε σε ένα οδυνηρό και για τις δύο πλευρές διαζύγιο». «Κακά τα ψέματα, αν μας πιέσει η Ευρώπη, ο γάμος θέλει δύο, το διαζύγιο θέλει έναν. Θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, θα έχουμε ένα οδυνηρό διαζύγιο».
-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ΄χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε».
«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
-13 Δεκεμβρίου 2014. Βίτσας, Real FM. «Εμείς, οτιδήποτε και να κάνουν, θα κάνουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
-16 Δεκεμβρίου 2014. Βαρουφάκης στο ραδιόφωνο του Άλφα: «Εναλλακτική λύση η πτώχευση. Δεν είχα καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Μάιο – Ιούνιο 2012 άρχισα να πηγαίνω προς την άποψη ότι είναι η μοναδική ίσως λύση. Από τότε, και με τις προσωπικές επαφές μου με τον Τσίπρα, με έχει πείσει ότι βλέπει έτσι τα πράγματα. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην πολιτική, αλλά αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη που να έχει την πολιτική βούληση να το προσπαθήσει, αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
-18 Δεκεμβρίου 2014. Βαρουφάκης, Αντέννα. «Αν χρειαστεί για μια περίοδο δύο εβδομάδων, δύο μηνών να υπάρξει μια σύγκρουση, μια αντιπαράθεση με μια γερμανική γραμμή… Να το σκεφθούμε ως μια επένδυση στο μέλλον. Επένδυση σημαίνει ότι προσωρινά δέχεσαι ένα κόστος, δεν ξοδεύεις κάποια χρήματα ώστε να επενδύσεις στο μέλλον σου/Πρέπει να τους πούμε ότι δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ από εσάς/Θα ήταν καταστροφικό αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε προ της Γερμανίας και της ΕΕ ανόητες απαιτήσεις. Γιατί θα είχαμε μια ολόκληρη Ευρώπη που θα μας συνέθλιβε».
-19 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Δούρου. «Θα περάσουμε, βεβαίως, δύσκολες στιγμές,αλλά θα τα καταφέρουμε. Με το κεφάλι ψηλά και με το μυαλό μας στην αξιοπρέπεια του πολίτη».
-Αλέξης Τσίπρας, Ρόιτερ’ς, 18 Δεκεμβρίου 2014. «Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευτούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν».
-23 Δεκεμβρίου 2014. Λαφαζάνης, EXTRA-3. «Ο κ. Τσίπρας δεν είπε ότι δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες γενικώς. Είπε ότι εμείς δεν επιδιώκουμε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν εξαναγκαστούμε».
-Άρθρο Τσίπρα, Αυγή, 28 Δεκεμβρίου 2014: Το πρώτο βήμα θα είναι η υλοποίηση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά και δεν θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης. Με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του λαού, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και θα προχωρήσουμε. Η παραμονή της Ελλάδας στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση δεν είναι για μας ούτε καν σκέψη, πόσο δε μάλλον δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή υπό καμία συνθήκη.
-5 Ιανουαρίου 2015. Βαρουφάκης, Λα Ρεπούμπλικα. «Θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε τα χρήματα όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν και όταν η ανάπτυξη θα βρίσκεται τουλάχιστον στο 3%-3,5%. Τα χρέη προς την τρόικα το 81% του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το υπόλοιπο ποσό που οφείλει προς τους ιδιώτες, δεν θα το αγγίξει κανείς».
-8 Ιανουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Παραπολιτικά fm (Κοτρώτσος: Θα δεχτεί η νέα κυβέρνηση την γραμμή πίστωσης;): «Θα σας πω ποια θα είναι η δική μου εισήγηση. Η δική μου εισήγηση θα είναι απολύτως «όχι». Γιατί; Ποιο ήταν το πρόβλημα τόσα χρόνια; Το πρόβλημα τόσα χρόνια είναι ότι είχαμε κυβερνήσεις, στην Αθήνα, στο Βερολίνο και βεβαίως γραφειοκράτες στην Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες, οι οποίοι αρνήθηκαν, συστηματικά αρνήθηκαν να παραδεχτούν μια πικρή αλήθεια. Η πικρή αλήθεια ήταν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όσον αφορά τις αποπληρωμές των δανείων από το 2010 και μετά. Να σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ξέρετε ότι πρέπει να δανειστούμε γύρω στα 7 δις για να τα επιστρέψουμε στην ΕΚΤ. Ε, αυτό δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι ανοησία. Πού ακούστηκε κράτος να δανείζεται από την Κεντρική του Τράπεζα για να τα επιστρέφει στην κεντρική του τράπεζα με τόκο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία.
-19 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, Αντέννα, Χούκλη. «Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμά μας που έχουμε καταθέσει στην κρίση και το καταθέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές και στη βάση αυτού του προγράμματος θα κινηθούμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ’ ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η επόμενη μέρα κα Χούκλη πόσο δε μάλλον όταν αυτή η μέρα θα δώσει μια μεγάλη μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και άρα θα μας δώσει μια ισχυρή λαϊκή εντολή να σχηματίσουμε Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, εθνικής αναγέννησης και αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό, θα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα από την προηγούμενη και από….
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Περιγράψτε την σας παρακαλώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή η μέρα λοιπόν δε θα έχει: Τρόικα, μνημόνιο, τον κ. Σαμαρά και τις δεσμεύσεις του απέναντι στους δανειστές. Η επόμενη μέρα θα έχει μία Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που θα ανταποκριθεί στην ισχυρή λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από αυτό το δράμα.
Είναι αστείο σήμερα να συζητάμε για χρονοδιαγράμματα τα οποία ετέθησαν, σε συνεννόηση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία είχε στόχο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που φανερώθηκαν από το κρυφό email του κ. Σαμαρά.
Εδώ βρισκόμαστε σε μια δομική ανισορροπία του ευρωσυστήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση διότι είχαν μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, εδώ ακολουθήθηκε η πολιτική της λιτότητας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τέσσερα έχουν ποσοστά ανάπτυξης 4-5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σήμερα η Ευρώπη βυθίζεται στη στασιμότητα και στον αποπληθωρισμό που είναι μια μεγάλη παγίδα.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Και είχαν το δολάριο και είχαν τη δυνατότητα να κόβουν δολάρια. Εδώ υπήρχε η ασφυκτική πολιτική του ευρώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, τεχνικές υπάρχουν. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική βούληση».
-Γ. Βαρουφάκης, La Tribune, 20 Ιανουαρίου 2015. «Αν δεν βρεθεί καμιά συμφωνία, τότε λέω ξεκάθαρα: Είναι προτιμότερος ο θάνατος»!
-21 Ιανουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Ελ Μούντο. «Ας υποθέσουμε ότι είμαι ο επόμενος υπουργός οικονομίας της Ελλάδας. Τον Ιούνιο θα πρέπει να μας δοθεί ένα δάνειο 7 δις ε από τους Ευρωπαίους εταίρους. Και προς τι αυτά τα χρήματα; Για να τα δώσουμε στην ΕΚΤ. Εάν θέλουν θα μπορούσαν να με σκοτώσουν, αλλά εγώ δεν θα μετακινηθώ. Δεν θα υπογράψουμε τίποτα βιαστικά και τροχάδην. Θα ζητήσουμε δύο εβδομάδες, κάτι αρκετά λογικό. Θα εκδώσουμε νέα ομόλογα που θα αντιστοιχούν σε αυτό το ποσό, με το ίδιο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, αλλά συνδεδεμένο με την αύξηση του ονομαστικού και όχι του πραγματικού ΑΕΠ».
-22 Ιανουαρίου 2015. Σταθάκης, Βήμα fm. «Όχι κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης. Θα καταθέσουμε νέο πρόγραμμα».
-23 Ιανουαρίου 2015. Βούτσης, Βήμα fm. «Θα ζητήσουμε έκτακτη διάσκεψη. Δεν υπάρχει σχέδιο συνάντησης με την τρόικα, γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο».
Σκουρλέτης, Μέγκα. «Υπάρχουν πολιτικοί τρόποι αντιμετώπισης και τεχνικοί τρόποι αντιμετώπισης.Δεν θα συζητήσουμε με την τρόικα. Διαπραγμάτευση γίνεται με τους εταίρους μας και τις πολιτικές ηγεσίες.Τελεία και παύλα».
-25 Ιανουαρίου 2015. Βράδυ εκλογών. Τσίπρας. «Ο ελληνικός λαός έγραψε Ιστορία. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω της τη λιτότητα της καταστροφής. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει σήμερα τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής. Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Προτεραιότητα να αποκτήσει ξανά η χώρα και ο λαός μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια».
-25 Ιανουαρίου 2015. Λαφαζάνης: «Με τη σημερινή ψήφο γίνονται παρελθόν η τρόικα και τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά του. Σας είπα, τρόικα τέλος».
-26 Ιανουαρίου 2015, Λαφαζάνης, Κόντρα. «Συμφωνίες τηρούνται εφόσον τις εγκρίνουν οι λαοί. Ο ελληνικός λαός μίλησε, έβγαλε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τι θα κάνουμε τώρα; Αλλιώς να έλθει η κ. Μέρκελ εδώ να κυβερνά τη χώρα. Αυτά όλα ισχύουν με την προηγούμενη κυβέρνηση, με μας δεν ισχύουν. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, ούτε τη νεοαποικιακή κηδεμονία της. Τελείωσε με την τρόικα με τις εκλογές, αυτό είναι δέσμευση. Τελειώσαμε με τα μνημόνια, θα ακυρωθούν, θα πάμε σε ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων. Η χώρα δεν χρειάζεται άλλο πρόγραμμα πέραν αυτού που ψήφισε και ενέκρινε».
-28 Ιανουαρίου 2015. Τσίπρας, πρώτο υπουργικό. «Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθεί σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή».
-28 Ιανουαρίου 2015, Βαλαβάνη, Ρεπούμπλικα. «Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας, δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο».
-28 Ιανουαρίου 2015. Μηλιός, Αντέννα. «Μην μπούμε πάλι στην προεκλογική λογική τι θα γίνει αν κλείσουν όλες οι τράπεζες. Αν κλείσουν όλες οι τράπεζες θα γίνει η Λήμαν Μπράδερς στην εκατοστή και θα καταρρεύσει όλη η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία. Για μας η λιτότητα έχει τελειώσει. Η ένταση θα υπάρξει. Θέλετε να το πούμε σύγκρουση; Να το πούμε σύγκρουση».
-30 Ιανουαρίου 2015. Βαρουφάκης, συνέντευξη στους NYT. «Δεν θέλουμε τα 7 δις».
-30 Ιανουαρίου, Παππάς, Μέγκα. «Η κυβέρνηση είναι συνεπής σε όσα είπε προεκλογικά. Παράταση του προγράμματος το οποίο αποδοκίμασε ο λαός, όχι».
-1 Φεβρουαρίου 2015. Βαρουφάκης, Βήμα Κυριακής. «Δεν θα κάνουμε δήλωση μετανοίας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για την επέκτασή του. Θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στον λιτό βίο. Αυτό που τόνισα στον κ. Ντάισελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι».
-1 Φεβρουαρίου 2015. Βαρουφάκης στο Παρίσι για συνάντηση με Σαπέν. Σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Δεν έχει προτεραιότητα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης».
-2 Φεβρουαρίου 2015. Βαρουφάκης, Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. «Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε τέτοια περίπτωση η Αθήνα δεν θα ζητήσει διαγραφή μέρους του χρέους (315 δις ε). Αντ’ αυτού θα επιδιώξει μια σειρά ανταλλαγών χρεογράφων, προτείνοντας δύο είδη νέων ομολόγων: Το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δεύτερο, το perpetual bond (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης, που πληρώνουν διαρκώς τόκο) θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η ΕΚΤ».
-Αλέξης Τσίπρας, ομιλία στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, 10 Φεβρουαρίου 2015: «Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έτοιμοι, δεν το φτιάχνει τώρα» / «Η μόνη μας στήριξη η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Στο αυριανό Eurogroup δεν θα βρίσκεται μόνο ο Βαρουφάκης, αλλά οι φτωχοί, οι άνεργοι… Θα μας τραβάνε από το μανίκι να μην γυρίσουμε σκυμμένοι. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία”.
-10 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος, Πρετεντέρης. «Το Plan B είναι να υπάρχει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά. Εκτός των δανειστών. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα ή άλλες χώρες. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφερθεί για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μια διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων μελλοντικών κερδών. Αν κλείσουν τη στρόφιγγα δεν θα πάρουν τις υποχρεώσεις. Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους στο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα έχει 3 Α ανεξαρτήτως της υποβάθμισης των άλλων. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση. Αν αύριο το πρωί συμφωνηθεί με τη Ρωσία, δίνουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ. Όταν θα γίνουμε πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Ελλάδα θα συνδεθεί με το δολάριο».
-10 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, προγραμματικές. Στην πρώτη ομιλία του είχε πει «πόσο μνημόνιο; Το 30% είναι τοξικό». Μετά τις παρεμβάσεις Λαφαζάνη και άλλων, στη δευτερομιλία του: «Με την ψήφο εμπιστοσύνης εγκαινιάζεται η μεταμνημονιακή περίοδος. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Το 70% αυτού του φύλου συκής είναι είτε άνευ σημασίας, είτε ανεξάρτητο από τη μνημονιακή λογική. Πόσο ποσοστό του μνημονίου αποδεχόμαστε; Μηδέν τοις εκατό»!
-10 Φεβρουαρίου 2015, Στρατούλης-Προγραμματικές. «Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί κανένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε, ούτε θα υπαναχωρήσουμε από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και θα τηρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα τη λαϊκή εντολή».
-10 Φεβρουαρίου 2015, Φλαμπουράρης-Προγραμματικές. «Το Μνημόνιο στις 25 του μήνα τελείωσε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μνημόνια που μειώνουν εισοδήματα, είτε του μισθού, είτε της πρόνοιας, είτε της σύνταξης».
-10 Φεβρουαρίου 2015, Τσακαλώτος, προγραμματικές δηλώσεις: «Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα με την τρόικα».
-11 Φεβρουαρίου 2015, Σκουρλέτης, Παραπολιτικά. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τους όρους της μνημονιακής επιτήρησης μέσω της τρόικας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα όχι παράταση του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος».
-11 Φεβρουαρίου 2015, Τσίπρας στο τουίτερ: «Στις πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης, είναι η δύναμή μας».
Σακελλαρίδης: «Στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής, δεν διαπραγματεύεται μόνη της η ελληνική κυβέρνηση, αλλά μαζί με τα 10 εκ των Ελλήνων πολιτών. Η ελπίδα έδιωξε τον φόβο».
-12 Φεβρουαρίου, Παππάς στο τουίτερ: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες».
-13 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Γκάρντιαν. «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έλθει ο Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι «ας έλθει». Δεν υπάρχει Plan B. Αυτό είναι το Plan B. Στο ερώτημα της Έλεν Σμιθ «αν έλθει η καταστροφή τι θα γίνει», απαντά: «Αυτό είναι σα να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία».
-13 Φεβρουαρίου 2015, Σακελαρίδης, Real Fm. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω».
-13 Φεβρουαρίου 2015, Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής και μια εβδομάδα πριν από τη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου: «Δεν υπογράψαμε και καμιά καταστροφή δεν υπήρξε. Ούτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε. Υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία».
-15 Φεβρουαρίου 2015, Λαφαζάνης, ΑΠΕ. «Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε «καλό» και «κακό». Συμφωνία που θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του και του ριζοσπαστικού προσανατολισμού του».
-Γ. Βαρουφάκης, Νιου Γιορκ Τάιμς, 16 Φεβρουαρίου 2015. «Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα περαστούν. Διαφορετικά δεν θα είναι κόκκινες, απλώς μια μπλόφα».
-16 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος στο τουίττερ μετά από συνομιλία του με Τσίπρα. «Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμιά παράταση του μνημονίου, έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ».
-17 Φεβρουαρίου 2015 (τρεις μέρες πριν τη συμφωνία), κυβερνητικές πηγές: Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει την παράταση του προγράμματος/μνημονίου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς τη σαφώς από το πρόγραμμα/μνημόνιο
-18 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος. Συνάντηση με στρατιωτικούς συντάκτες. Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε από τη διαπραγμάτευση θα το κάνουμε Κούγκι. Δεν δεχόμαστε παράταση του Μνημονίου, παρά μόνο της δανειακής σύμβασης. Συνάντηση με Τσίπρα και δηλώσεις μετά: Όταν είσαι αποφασισμένος να διεκδικήσεις το δίκαιο, είσαι αποφασισμένος να φθάσεις μέχρι τέλους. Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα προσκυνήσουμε. Δημοσιογράφος: Θα ανατιναχθούμε; Καμμένος: Μπορεί να μην έχουν ανατιναχθεί κάποια κανάλια, ιδίως στον Πειραιά κοντά, αλλά έχει ανατιναχθεί η ελληνική οικογένεια. (Αντιδράσεις όλων για εκφοβισμό των ΜΜΕ). Απάντηση ΑΝΕΛ: Το γραφείο Τύπου της Συγγρού κατρακύλησε στο Φάληρο.
-18 Φεβρουαρίου 2015, Παππάς, Στο Κόκκινο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεκτά τελεσίγραφα».
-18 Φεβρουαρίου 2015, Δραγασάκης μετά τη συνάντηση με Στουρνάρα: «Την ελληνική κυβέρνηση δεν την φοβίζει η στάση της Γερμανίας. Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
-19 Φεβρουαρίου 2015, Σακελαρίδης, Σκάι: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Είμαστε τυχεροί που μας εκπροσωπεί ο Βαρουφάκης».
Σκουρλέτης – Σταρ. «Σε καμιά περίπτωση δεν ζητάμε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος».
-20 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, ραδιόφωνο του Άλφα: «Εμείς δεν πρόκειται να συνεχίσουμε το παλιό πρόγραμμα. Θα εφαρμόσουμε στο εσωτερικό το πρόγραμμά μας. Οι επαναπροσλήψεις θα γίνουν όπως έχω πει.Δεν θα υποχωρήσουμε ρούπι από την ουσία των θέσεών μας. Έχουμε πει ότι έχουμε κόκκινες γραμμές».
-20 Φεβρουαρίου 2015, Σκουρλέτης, Παραπολιτικά Fm. «Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι παράταση του ισχύοντος». Παππάς, Παραπολιτικά. «Ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
-21 Φεβρουαρίου 2015, συνέντευξη Λαφαζάνη στα Νέα (που είχε δοθεί πριν τη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου). «Οποιαδήποτε μεταβατική συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα και να μην αναιρεί τον πυρήνα του ριζοσπαστικού προσανατολισμού του. Δεν είναι επιλογές μας οι κεντροδεξιές σούπες».
-21 Φεβρουαρίου 2015, συνέντευξη Λαφαζάνη στην Εφημερίδα των Συντακτών. «Η κυβέρνησή μας έχεικόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν θα κάνει πίσω. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθετα ισχύουν στο ακέραιο όσα αναφέραμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις».
-21 Φεβρουαρίου 2015, Στρατούλης στην Εφ. Των Συντακτών. «Οι κόκκινες γραμμές μας είναι απαράβατες».
-22 Φεβρουαρίου 2015, Λαφαζάνης, Πρώτο Θέμα. «Η κυβέρνηση κρατάει τις κόκκινες γραμμές».
-22 Φεβρουαρίου 2015, Λαφαζάνης, Real News. Οι κόκκινες γραμμές μας δεν θα παραβιαστούν, γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζονται και κόκκινες.
-24 Φεβρουαρίου 2015. Επίσκεψη Τσίπρα σε Θεοδωράκη. «Σαν παλιός πολεμιστής ξέρεις ότι στις μάχες χρειάζεσαι στρατηγική και μυαλό. Δεν πρέπει να πέσεις στη φάκα του αντιπάλου, πρέπει να κάνεις ελιγμούς στη μέση».
-24 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, Αντέννα. «Εννοείται ότι είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».
-25 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, ραδιόφωνο Άλφα, Παπαδάκου. «Η επιλογή που είχαμε ήταν μιακοσοβοποίηση της Ελλάδας. Διότι αυτό μας λέγανε – θα σας κοσοβοποιήσουμε ή θα κάνετε αυτό που σας λέμε. Απομονώσαμε τις τοξικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη που ήθελαν την κοσοβοποίησή μας. Υπήρξαν δυνάμεις εντός του Γιουρογκρούπ που θέλαν την μετατροπή μας σε πια επαρχία τύπου Κόσοβο, χωρίς κυριαρχία και χωρίς λειτουργούσες τράπεζες. Αυτό που πετύχαμε, τινάζοντας στον αέρα δύο Γιουρογκρούπ, θέσαμε το θέμα της πολιτικής και της οικονομίας».
-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Αντέννα, Παπαδάκης. «Δεν θα έλθουν εδώ να μας ελέγχουν σαν μια συμμορία τεχνοκρατών».
-27 Φεβρουαρίου 2015, Στρατούλης, Σταρ. «Με την κυβέρνησή μας τα μνημόνια τα πάτησε το τρένο».
-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Αντέννα, Παπαδάκης. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας. Βεβαίως και το κάναμε σκόπιμα. Σου λένε εκείνοι (οι Ευρωπαίοι), για να το περάσουμε από τη δική μας Βουλή είναι καλύτερο να το αφήσουμε φλου»!
-28 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Σκάι: «Το γράψαμε με μια δημιουργική αμφισημία και ασάφεια το κείμενο για να μπορέσει να περάσει από κάποια δύσκολα κοινοβούλια».
-Τσίπρας στην Κ.Ε. (28 Φεβρ 2015). «Η τρόικα τελείωσε, τα μνημόνια είναι παρελθόν. Κατορθώσαμε να διαχωρίσουμε τα μνημόνια από τη δανειακή σύμβαση. Τα μνημόνια είναι παρελθόν. Διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια».
-2 Μαρτίου 2015, Βαρουφάκης, Ενικός. «Η διαφωνία μου μαζί τους (Λαπαβίτσα – Κρούγκμαν) είναι ότι θεωρούσα την έξοδο από το ευρώ καταστροφική. Θα πάμε στη νεολιθική εποχή» / «Στη συμφωνία δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο μνημόνιο». Δηλώνει πολύ υπερήφανος για την δημιουργική ασάφεια στα πρωτογενή πλεονάσματα.
-2 Μαρτίου 2015, Βαρουφάκης, Αντέννα, Παπαδάκης. «Δε νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη θα χρηματοδοτείτο καλύτερα αν βγαίναμε από το ευρώ και είχαμε άλλη μια πτώση του ΑΕΠ 20% και είχαμε άλλο 1 εκ. φτωχούς».
-Αλέξης Τσίπρας, Ντερ Σπήγκελ, 7 Μαρτίου 2015. Σε ερώτηση σχετική με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, απαντά: «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται».
-Κοτζιάς, 7 Μαρτίου, Ρίγα, στο zdf: «Η νεολαία μας ακούει συνεχώς για καταστροφή, κυρώσεις, μνημόνιο και εναντίον της Ελλάδας. Έχετε αναρωτηθεί αν αυτή η γενιά μπορεί να είναι τελικά φιλοευρωπαϊκή; Τι θα γίνει με αυτή την γενιά σε 10-15 χρόνια; Από αυτή τη γενιά μπορεί να προκύψει χάος, δεξιός εξτρεμισμός, τζιχαντισμός».
-8 Μαρτίου 2015. Καμμένος Στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. «Αυτό που κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, είναι αυτό που περιέγραψε με δήλωσή του χθες ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς, «όταν είπε ότι "εάν θέλετε να ρίξετε την Ελλάδα, να ξέρετε ότι πλέον θα γίνει κατευθείαν πύλη εισόδου τζιχαντιστών". Και πρόσθεσε: «Δηλαδή, αν πάνε να χτυπήσουν την Ελλάδα, να ξέρουν ότι εμείς αύριο το πρωί αναστέλλουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, παίρνουν οι μετανάστες τα χαρτιά τους και την ταυτότητά τους και πάνε στο Βερολίνο. Μεταξύ αυτών των μεταναστών, αν υπάρχουν και κάποιοι που έχουν περάσει και για τους οποίους δεν έχει ελεγχθεί αν βρίσκονται στο πλευρό του ISIS, θα είναι ευθύνη της Ευρώπης που θα έχει αποφασίσει να χτυπήσει την Ελλάδα. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ασκεί η σημερινή κυβέρνηση».
-10 Μαρτίου 2015, Αλέκος Φλαμπουράρης, Σκάι: «Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που μπορεί να είναι μέσα από την Ελλάδα, έξω από την Ελλάδα, από ξεχωριστές χώρες…»
-14 Μαρτίου 2015, Φλαμπουράρης στα Νέα. «Πάνω από 10 τρις που χρωστάει συνολικά η Ευρώπη ποιος της τα δάνεισε; Πού τα βρήκαν; Τι είναι; Υπεραξία από την πραγματική οικονομία ή αέρας; Αέρας είναι. Γι’ αυτό κι’ εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα (Γελάει). Μεγάλη διασκέδαση τα χαρτιά. Στα χαρτιά ψυχολογείς τις κινήσεις του συμπαίκτη. Έχει χαρά μεγάλη να γυρνάει το φύλλο. Αν πηγαίνεις με κακή διάθεση, δεν θα κερδίσεις, θα χάσεις. Αυτοί που κερδίζαμε συνήθως ήμαστε οι «άνετοι», που δεν φοβόμαστε».
-16 Μαρτίου 2015, Τσακαλώτος, Ναυτεμπορική. «Δεν παρατείναμε το μνημόνιο, στη συμφωνία-γέφυρα δεν υπάρχει αναφορά στην 5η αξιολόγηση που θα ολοκλήρωνε το μνημόνιο. Ακυρώσαμε τον φετινό στόχο για 3% πρωτογενές πλεόνασμα. Η Γερμανία κύρωσε την απόφαση του Γιουρογκρούπ. Δεν κύρωσε τη δανειακή σύμβαση, αφού δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σ’ αυτή για να κυρωθεί. Αυτό που συνέβη ήταν η επέκτασή της για 4 μήνες, πράξη για την οποία δεν απαιτούνται ενέργειες από την ελληνική Βουλή. Τυχόν κύρωση εκ νέου της δανειακής σύμβασης, όχι μόνο είναι περιττή, αλλά θα επιχειρούσε με πλάγιο τρόπο να δέσει πολιτικά τα χέρια της παρούσας Βουλής και της κυβέρνησης σε σχέση με τους όρους αυτής της σύμβασης».
-16 Μαρτίου 2015, Τσίπρας, Έθνος. «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία. Δρόμος επιστροφής στο μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις. Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να ακούγονται ούτε για αστείο. Η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ήταν ξεκάθαρη. Και οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Εμείς την τηρούμε και περιμένουμε να τηρηθεί και από την άλλη πλευρά. Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από την ψήφο του ελληνικού λαού. Αν νομίζουν, λοιπόν, ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι θα τους απογοητεύσουμε».
Εχετε εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που δεν ξεσφίξουν τη θηλιά της χρηματοδότησης;
«Προφανώς και έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Δε πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα στη μέγκενη κανενός εκβιασμού. Οπως έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει αλλά και δεν εκβιάζεται. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αστείρευτες δυνατότητες. Το ελληνικό ζήτημα έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει τεράστια γεωπολιτική δυναμική και ταυτόχρονα είναι μέλος της Ευρωζώνης, συνεπώς εδώ δεν έχουμε ένα απομονωμένο ζήτημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής».
-20 Μαρτίου 2015, Τσίπρας μετά την οκταμερή. «Νομίζω ότι σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες.Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση της 20ής του Φλεβάρη. Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, τη λεγόμενη 5η αξιολόγηση, το mail Χαρδούβελη».
-20 Μαρτίου 2015, Βούτσης, Βουλή. «Η χθεσινή συμφωνία είναι πολύ θετική. Η μονομερής προσπάθεια από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης λήγει. Στις ίδιες ράγες από κοινού μπορούν να βρεθούν λύσεις, ώστε η ρευστότητα να αποκατασταθεί και να πάμε σε συμφωνία και για το χρέος το καλοκαίρι. Ακούσατε σ’ αυτή τη συζήτηση ή στα χαρτιά να γίνονται αναφορές σε συντάξεις, μισθούς, φορολογία, ασφαλιστικό, λιτότητα, εκποίηση πλούτου, εκποίηση στρατηγικών τομέων της χώρας;»
Στρατούλης, Βουλή. «Στη φυλακή των μνημονίων σας που καταδίκαζαν τον ελληνικό λαό δεν θα ανταποκριθούμε. Δεν θα περάσουμε, δυστυχώς για σας, αυτή τη σιδερένια πόρτα. Τις ιστορικές ευθύνες αυτών που τα υπέγραψαν δεν θα τις ξεπλύνει ούτε ο Ειρηνικός Ωκεανός».
Κατρούγκαλος, Παραπολιτικά. «Έχουμε μερικές κόκκινες γραμμές που είναι η ουσία της πολιτικής μας και σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι».
Σκουρλέτης, Αντέννα. «Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός αν περιλαμβάνει έστω και ένα μνημονιακό μέτρο. Να είμαστε απόλυτα καθαροί. Κρατήστε την ημερομηνία και την ώρα που σας το λέω. Η κρίσιμη φράση είναι αυτή που είπε ο πρωθυπουργός. Ότι το τρένο ξαναμπήκε στις ράγες. Αυτή η δημιουργική ασάφεια ήταν η αναγκαία γέφυρα. Είχε σκοτεινά σημεία. Κάναμε ένα ποιοτικό άλμα. Δεν έρχονται στα υπουργεία (οι τροϊκανοί). Ο κατώτατος μισθός δεν μπαίνει για έγκριση από τους θεσμούς».
-24 Μαρτίου 2015, Λαφαζάνης στην Κοζάνη, μιλώντας στους εργαζομένους της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς (επομένη επίσκεψης Τσίπρα σε Μέρκελ): «Η Ελλάδα έχει κόψει τις γέφυρες για να επιστρέψει σε μνημονιακές εποχές. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σημαία ευκαιρίας, αλλά δέσμευση προς τον ελληνικό λαό. Θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από εκβιασμούς, πέρα από διλήμματα, πέρα από απειλές και κόντρα σε ευρωπαϊκά κατεστημένα και παραδοσιακά συντηρητικές λογικές. Δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Δεν είμαστε αποικία».
-Γ. Βαρουφάκης, μετά την παρέλαση στα Χανιά, 25 Μαρτίου 2015, σε μια γυναίκα που του λέει «είμαστε μαζί σας»: «Ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη, όμως, έ;»
-29 Μαρτίου 2015. Τσίπρας, Real News. Τα υφεσιακά μέτρα αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Όχι σε περικοπές και μαζικές απολύσεις. Όχι σε νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη. Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου». Για τον κ. Βαρουφάκη λέει ότι είναι από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση.
-30 Μαρτίου 2015. Συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση, Τσίπρας: «Η χώρα δεν ανέλαβε καμιά διεθνή δέσμευση και καμιά νέα υποχρέωση έναντι των δανειστών της, πολύ δε περισσότερο που με τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη οι δανειστές αποδέχθηκαν τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και ανέλαβαν την υποχρέωση να ανοίξουν τον Ιούνιο τη συζήτηση για το θέμα του χρέους. Με αυτά τα δεδομένα δεν απαίτησα ποτέ την κύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για να κλείσει λοιπόν το θέμα μια και καλή: Δεν έχει υπογραφεί καμιά νέα δανειακή σύμβαση, πολύ περισσότερο κανένα μνημόνιο».
-1 Απριλίου 2015, Κωνσταντοπούλου, Άλφα, Ίντριγκα. «Ποτέ δεν ήταν θέση του ΣΥΡΙΖΑ πάση θυσία στο ευρώ. Δεν θα θυσιάσουμε ούτε έναν άνθρωπο για το ευρώ. Κανείς δεν εκβιάζει τον λαό για το ευρώ».
-1 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, Ντι Τσάιτ. «Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που λέγεται Ευρώπη, αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε». «Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επομένων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα».
-1 Απριλίου 2015, Βούτσης, Ντερ Σπήγκελ. «Ρωσία και Κίνα, από τον Ιούλιο και μετά, αναμένεται να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου ελληνικού σχεδίου Α».
-3 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, real fm. «Το σενάριο της ρήξης, που δεν το εύχομαι, αν προκύψει, θα είναι κάτι το οποίο θα προκύψει με κύρια ευθύνη των δανειστών μας».
-6 Απριλίου 2015, Καμμένος στον Ενικό. «Αν προκύψουν διλήμματα, θα μιλήσει ο ελληνικός λαός με εκλογές ή δημοψήφισμα».
-6 Απριλίου 2015. Καμμένος, Τάιμς. «Οι προσπάθειες για ρήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, κάτι που θα σήμαινε ότι η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να ελέγχει επαρκώς τα σύνορα και να κρατήσει εκτός τους τζιχαντιστές».
-6 Απριλίου 2015, Καμμένος στον Ενικό. «Αν οι δανειστές αρνηθούν τα συμφωνηθέντα που συμπεριλαμβάνουν την καταβολή των δόσεων, τότε δεν θα πληρώνουμε τις δόσεις και θα φροντίσουμε να αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία όπως μπορούμε, αλλά αυτό σημαίνει πως εκείνοι επιλέγουν το αδιέξοδο». Δεν αμφισβητεί τα μετρητά του ΔΝΤ, που θα πληρωθούν, αλλά την ΕΚΤ και τους δανειστές (εννοεί μάλλον ΕΕ) / «Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν συμφωνήσει ή υπογράψει οτιδήποτε δεσμευτικό για τη χώρα».
-8 Απριλίου, στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. Καμμένος. «Μεταξύ αυτών των μεταναστών, εάν υπάρχουν και κάποιοι που έχουν περάσει και για τους οποίους δεν έχει ελεγχθεί αν βρίσκονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, θα είναι ευθύνη της Ευρώπης που θα έχει αποφασίσει να χτυπήσει την Ελλάδα» / Αν οι εταίροι-πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος «στο Βερολίνο».
-15 Απριλίου 2015. Νον πέιπερ. «Εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις για να αποδεχθεί η κυβέρνηση υφεσιακά μέτρα. Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της, τις οποίες άλλωστε έθεσε στο εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη».
-27 Απριλίου 2015. Φίλης, Real fm. «Εάν δεν έχουμε χρήματα, κατά προτεραιότητα θα δώσουμε μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Και μετά ό,τι περισσέψει».
-17 Απριλίου 2015. Σκουρλέτης. «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της».
-27 Απριλίου 2015, Τσίπρας, Ενικός. Στην ερώτηση «αν ακουστεί η λέξη όχι;», απαντά: «Εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αν βρεθώ στη δύσκολη θέση – και ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ σε μια τέτοια δύσκολη θέση – αυτή η εντολή μου μού βάζει όρια/ Όταν πας να διαπραγματευτείς πρέπει να τα έχεις όλα στο πίσω μέρος του μυαλού σου».
-29 Απριλίου 2015, Λαπαβίτσας, Αντέννα. «Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι μια απολύτως χυδαία και απαράδεκτη περίπτωση. Αν δεν μπορεί να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις προοπτικές και όλες τις επιλογές (Στάση πληρωμών και έξοδος από το ευρώ) αν οι δανειστές αποδειχθούν πολύ σκληροί για να κάνουν πίσω. Έχω μιλήσει για αλλαγή νομίσματος εντός της ΕΕ. Υπάρχουν επιλογές. Η ρήξη είναι η επιλογή».
-29 Απριλίου 2015. ΗΠΑ. Καμμένος. «Από την 5η Λεωφόρο του Μανχάταν (σ.σ. παρέλαση 25ης Μαρτίου) θα στείλουμε ένα μήνυμα εθνικής ανεξαρτησίας σε όλον τον κόσμο». Αναφορά στην επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας – Κύπρου με το Ισραήλ. «Με τη συνεργασία των ΗΠΑ μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία, η οποία θα μπορέσει να δώσει λύση ασφάλειας στην περιοχή και να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που τόσα χρόνια είναι κρυμμένος στα έγκατα της γης. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους, αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές οι οποίες επιλέγηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Ότι όλα τα πρόσφεραν οι ΗΠΑ – σχέδιο Μάρσαλ (εννοεί δόγμα Τρούμαν), εμπορική ναυτιλία με τα Λίμπερτι. «Μετά τον Β’ ΠΠ, οι ΗΠΑ, χωρίς να ζητήσουν απολύτως τίποτα από την Ελλάδα, απολύτως τίποτα (!), κατάφεραν να κτίσουν τη νέα Ελλάδα. Οι ΗΠΑ, σαν πραγματικός σύμμαχος, δεν δάνεισαν την Ελλάδα για να πάρουν πίσω τόκους (ΔΝΤ;). Και η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. (Για να αποφύγει την 5η Αξιολόγηση δίνει τα πετρέλαια από την 5η Λεωφόρο).
«Θα επιδιώξουμε να εμπλακούν στην εξόρυξη και αμερικανικές εταιρίες. Είτε επίσημα το αμερικανικό κράτος, είτε αμερικάνικες εταιρίες. Διότι είναι σημαντική η αμερικανική παρουσία για την ασφάλεια των επενδύσεων».
-30 Απριλίου 2015. Κυβερνητικοί κύκλοι. Η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της, καθώς δεν έχει λαϊκή εντολή που θα φέρει συμφωνία που θα εκφεύγει των κόκκινων γραμμών της και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος.
-29 Απριλίου, Σκουρλέτης, Μέγκα Online. «Αν οι εταίροι βάλουν στο τραπέζι το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει σε συμφωνία χωρίς να ρωτήσει τον λαό. Θέλουμε συμφωνία αντίστοιχη με τις ανάγκες του λαού. Προηγείται η πληρωμή μισθών και συντάξεων».
-30 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης. Για το τι θα διαλέξουν ανάμεσα σε μισθούς και συντάξεις και υποχρεώσεις προς δανειστές. «Πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Με ό,τι σημαίνει».
-13 Μαΐου 2015. Νον πέιπερ για κυβερνητικό συμβούλιο. Σαφείς οδηγίες στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.
-15 Μαΐου 2015, Βαρουφάκης ERTOpen: Όταν διαμορφωθεί η συμφωνία θα πάμε στα όργανα και θα πούμε «συμφωνούμε;». Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Εάν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη /Όλα τα θέματα στο τραπέζι, τίποτε δεν έχει κλείσει. Μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα. Ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχθούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Για Κούγκι: Δηλαδή ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό δείγμα αυταπάρνησης; Το θέμα είναι να μην χρειαστεί να γίνει Κούγκι. Εκλογές δεν θα γίνουν. Δεν είναι κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος.
-24 Μαΐου 2015. Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία/ τέσσερις μήνες τώρα αρνούμεθα ιταμά τελεσίγραφα/ όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν με τη φωτιά/αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων.
-31 Ιουλίου 2015. Μοντ Ντιπλοματίκ Αυγούστου. Βαρουφάκης. «Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του ήταν «να δώσει άμεσα τέλος σ’ αυτήν την υποκριτική στρατηγική της προσποίησης – extend and pretend» /Εκβιασμός απέναντι στη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση/Για διαπραγματεύσεις: Μια γάτα που κυνηγάει την ουρά της δεν θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική / Το Γιουρογκρούπ ταφόπλακα της Ευρώπης.
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.