Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει αποκλειστικά στο Liberal και στον Ανδρέα Ζαμπούκα. Αυτοπροσδιορίζεται ως «δεξιός φιλελεύθερος», προτείνει ανταποδοτική φορολογία με μείωση δαπανών και περιγράφει το προφίλ του σύγχρονου Νεοδημοκράτη στον νέο κόσμο της ανάπτυξης, της έρευνας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του υγιούς ανταγωνισμού.
Κύριε Γεωργιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να συνδύασε την εκρηκτική τάση με την μετριοπαθή. Εσείς και ο κ. Χατζηδάκης, αντιπρόεδροι σε ένα κόμμα που πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ επιθετικής διεκδίκησης και εσωτερικής σταθερότητας…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύω, επέλεξε τους δύο Αντιπροέδρους του με τα εξής κριτήρια. Με την απόδοσή μας στις υπουργικές μας θητείες, με την πίστη μας και την προσήλωσή μας στην ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η ελληνική κοινωνία και το κράτος και με την απόφασή μας να λαμβάνουμε αποφάσεις χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.
Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία που ονειρεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία που θέλουμε και εμείς να υπηρετήσουμε. Έχουμε μεταξύ μας μία πολύ καλή χημεία και είμαστε μία πολύ καλή ομάδα.
Είστε πλέον, περισσότερο δεξιός ή φιλελεύθερος; Ποια είναι η «ιδεολογία» που σας ταιριάζει περισσότερο από δω και πέρα, προκειμένου να είστε χρήσιμος στην πολιτική;
Είμαι δεξιός φιλελεύθερος. Τι θα πει αυτό; Θα σας εξηγήσω να το καταλάβετε, γιατί στην Ελλάδα έχουμε λίγο μπερδευτεί με την έννοια της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς.
Δεξιός είναι ο άνθρωπος που πιστεύει στις συντηρητικές αξίες μιας κοινωνίας. Πιστεύει στην αξία της παράδοσης, της θρησκείας, της οικογένειας, πιστεύει στην παράδοση της νομιμότητας, πιστεύει στην ανάγκη να αγαπάει την πατρίδα του.
Φιλελεύθερος είναι κάποιος που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία. Πιστεύει στην ανάγκη ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει στη ζωή των πολιτών όσο γίνεται λιγότερο και να αφήνει τους ανθρώπους να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, τις ικανότητές τους, τα όνειρά τους και τις επιθυμίες τους.
Άρα, εγώ είμαι δεξιός φιλελεύθερος. Πιστεύω σε αυτά τα δύο ρεύματα. Στην Ελλάδα είχαμε συνηθίσει οι φιλελεύθεροι να είναι κυρίως από τον κεντροαριστερό χώρο. Όμως, στην Ευρώπη συνήθως ή κατά κανόνα, η δεξιά είναι φιλελεύθερη. Έχει έρθει η ώρα αυτό να επικρατήσει και στην Ελλάδα.
Στις 7 Ιουνίου θα συμμετάσχετε σε μια εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ με θέμα την φορολογική ελευθερία. Μία ερώτηση ουσίας είναι «Μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργάζομαι για να πληρώσω για το κράτος;». Μήπως πρέπει κάποτε να εξορθολογίσουμε την σχέση της χρηματοδότησης του κράτους από τον πολίτη; Nα γνωρίζει δηλαδή με ακρίβεια την ανταποδοτική συμμετοχή του στη λειτουργία του.
Συμμετέχω σε αυτήν την εκδήλωση γιατί πιστεύω ακριβώς αυτό το οποίο είπατε. Το κράτος και ο πολίτης έχουν μεταξύ τους ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Ο πολίτης δέχεται να πληρώνει φόρους στο κράτος, όχι γιατί το κράτος μπορεί να ασκήσει βία πάνω του και να τους πάρει με το ζόρι, αλλά εις αντιπαροχή κάποιων υπηρεσιών. Γιατί του παρέχει ασφάλεια, γιατί του παρέχει υπηρεσίες υγείας, γιατί του παρέχει υπηρεσίες παιδείας. Ως αντιπαροχή αυτών των πραγμάτων ο πολίτης πρέπει να πληρώνει φόρους.
Άρα, ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει ακριβώς που ξοδεύονται τα χρήματά του. Είναι δικά του χρήματα, όχι του κράτους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτό δεν το έχουμε καταλάβει και φυσικά στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου στην ουσία αυξάνονται οι φόροι για να συντηρείται ο κομματικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ, τίθεται παραβίαση αυτού του κοινωνικού συμβολαίου κράτους και πολιτών. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει αναμφίβολα και πολύ μεγάλη φορολογική ανυπακοή, που κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε κατάρρευση του κράτους.
Η κυβέρνηση επιλέγει φόρους αντί για μείωση των δαπανών. Δώστε μου μια εικόνα για το δικό σας σχέδιο στην μείωση δαπανών του κράτους.
Θα δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Η αύξηση του κονδυλίου για τους μετακλητούς υπαλλήλους κατά40 εκατομμύρια, δηλαδή από τα 80 στα 120, είναι δηλωτική της νοοτροπίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κύριος Τσίπρας προεκλογικά, έδωσε μία συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας Αυγή και του είπε ότι,«όταν εγώ γίνω Πρωθυπουργός, θα καταργήσω τους μετακλητούς υπαλλήλους». Τελικά, τον δημοσιογράφο αυτόν τον διόρισε μετακλητό υπάλληλο και αύξησε κατά 40 εκατομμύρια το κονδύλι που ξοδεύει το κράτος για τους μετακλητούς υπαλλήλους. Αυτά που έλεγε ότι θα τα καταργήσει.
Δεύτερο παράδειγμα. Η φαρμακευτική δαπάνη για το 1ο τετράμηνο του 2016, έχει ξεπεράσει το στόχο κατά 150 εκατομμύρια, γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν κάνει τη δουλειά του.
Η Νέα Δημοκρατία θα βάλει τάξη. Θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες και σε αντάλλαγμα θα μειώσει τους φόρους.
Σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα εκλογικού νόμου, ποια θα είναι η δική σας πρόταση;
Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος μας η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
H χώρα μπορεί να κυβερνηθεί μόνο από ένα 35% που στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε 20%, αν υπολογίσει κανείς την αποχή; Μήπως έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση του 51%; Υπάρχει η δυνατότητα για τέτοιες συνεργασίες στο μέλλον;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι εάν η Ελλάδα πάει σε συστήματα απλής αναλογικής, δεν θα μπορέσει να κυβερνηθεί ποτέ. Θα είμαστε κάτι σαν την Ιταλία. Θα γίνονται κυβερνήσεις που θα καταρρέουν σε διάστημα 6 μηνών, με ένα χρόνο το πολύ.
Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Είμαστε ένας δυσκολοκυβέρνητος τόπος. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς.
Ανησυχείτε για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό; Τι θα κάνατε εσείς ως κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις ροές που οι Τούρκοι κατηύθυναν ανεξέλεγκτα, πριν την συμφωνία με την Ευρώπη; Ποια θα ήταν η αποτελεσματική πολιτική που θα επιλέγατε;
Ανησυχώ πάρα πολύ. Οι ροές τώρα έχουν σταματήσει για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έκλεισαν τα σύνορα οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και άρα ξέρουν πια οι άνθρωποι αυτοί ότι δεν είναι η Ελλάδα τόπος για να περάσουν. Και δεύτερον, γιατί η Τουρκία αποφάσισε να σταματήσει τη ροή για να δείξει καλό πρόσωπο προς την Ευρώπη, προκειμένου να πετύχει την υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών.
Αν η Τουρκία αλλάξει άποψη, τότε οι ροές θα αυξηθούν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα ποιο θα είναι το τελικό όριο. Ο κύριος Αβραμόπουλος ως αρμόδιος Επίτροπος είπε, ότι υπάρχουν 3 εκατομμύρια μετανάστες στην Τουρκία που περιμένουν να περάσουν απέναντι. Καλό είναι να έχουμε πάντα το νου μας.
Μη ξεχνάμε, ότι η αλλαγή πολιτικής που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, ήταν η αιτία που πυροδότησε την έναρξη αυτής της κρίσης.
Είστε υπέρ ή κατά των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων; Ο πρόεδρός σας δεν φαίνεται να θέλει να διαιωνίσει μια αρρωστημένη κατάσταση σε νεολαίες και πανεπιστήμια.
Είναι γνωστές οι θέσεις μου από το παρελθόν. Η Ελλάδα χρειάζεται στο μέλλον πανεπιστήμια που θα μοιάζουν και θα είναι σαν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εκεί, οι φοιτητικές παρατάξεις δεν παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο που παίζουν εδώ και δεν πρέπει να κρύβουμε τα λόγια μας.
Βέβαια, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, στην Ελλάδα με την κυριαρχία της αριστεράς στα πανεπιστήμια, η παρουσία της ΔΑΠ ΝΔΦΚ είναι το μοναδικό θεσμικό αντίβαρο που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των φοιτητών. Άρα, κάθε απόφαση μας προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να σταθμίζει και να λαμβάνει υπόψη του και τα δύο δεδομένα.
Οφείλω όμως να σας πω, ότι το ιδεατό είναι μία πανεπιστημιακή κοινότητα στην οποία οι φοιτητικές παρατάξεις δεν θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ποιο είναι το προφίλ του σύγχρονου νεοδημοκράτη κύριε Γεωργιάδη; Τι έχει αλλάξει στο κόμμα που πρέπει να κάνει αισιόδοξη την κοινωνία;
Ο σύγχρονος Νεοδημοκράτης πιστεύω ότι είναι και πρέπει να είναι αυτός που αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα του παρελθόντος έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί και πρέπει τώρα να κάνουμε τη χώρα μας μία ανταγωνιστική χώρα, που θα μπορεί όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά πρωταγωνιστή στον σύγχρονο κόσμο, που θα υποστηρίζει την καινοτομία, τις νεοφυής επιχειρήσεις, την έρευνα, τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Αυτά χρειάζονται φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, χαμηλή φορολογία, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτές τις ιδέες πρέπει να ενισχύει ο σύγχρονος Νεοδημοκράτης, γιατί με αυτές η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει στην εξουσία για να κάνει την «βρώμικη» δουλειά με τις ιδιωτικοποιήσεις, δεδομένου ότι αποδεικνύεται συνεργάσιμος με τους δανειστές. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η δική σας στάση σ΄αυτό; Είστε σίγουρος ότι οι εκλογές θα κάνουν καλό στο κόμμα σας και στη χώρα στους επόμενους μήνες;
Είμαι ο πιο φανατικός υποστηρικτής των ιδιωτικοποιήσεων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μακάρι να προχωρήσουν, τις έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν σας κρύβω ότι το θετικό της διακυβερνήσεως του κυρίου Τσίπρα, είναι ότι στο μέλλον όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, δεν θα έχει το ηθικό δικαίωμα κανένας αριστερός να κατέβει στο πεζοδρόμιο και να προσπαθεί να τις εμποδίσει. Και αυτό είναι ένα κέρδος.
Οφείλω όμως να σας πω από την άλλη, δεν συμφωνώ ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά. Κάνει και εδώ τη λάθος δουλειά. Είναι άλλο πράγμα να θες να κάνεις ιδιωτικοποιήσεις για να βοηθήσεις τον τόπο σου και άλλο να φαίνεται ότι γίνονται ιδιωτικοποιήσεις υπό την πίεση και υπό τη διοίκηση των ξένων. Αυτό θα δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία, αργά ή γρήγορα, μεγάλες αντίρροπες δυνάμεις. Γιατί θα πληγεί η υπερηφάνεια και το εθνικό φιλότιμο του Έλληνα.
Σκοπός της Νέας Δημοκρατίας είναι να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι είναι καλές οι ιδιωτικοποιήσεις. Όχι να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις με το ζόρι. Αυτά όλα θα τα βρούμε μπροστά μας και θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το υπερταμείο, γιατί θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να διορίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο από τους ξένους και να φαίνεται προς τον ελληνικό λαό ότι στην ουσία πλήττει την εθνική του κυριαρχία. Όμως, η Νέα Δημοκρατία στήριξε και στηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είναι για το καλό του ελληνικού λαού.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε χθες μια συνέντευξη στη «Real News» όπου σας πλέκει το εγκώμιο. Η αναφορά του αυτή έρχεται σε μια στιγμή όπου έχουν ασκήσει σκληρή κριτική άλλα στελέχη όπως οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Κακλαμάνης. Τι ακριβώς συμβαίνει με εσάς;
Η κριτική των στελεχών είναι καλοδεχούμενη και όσοι είμαστε δημόσια πρόσωπα πρέπει να την αντέχουμε. Οφείλω όμως να σας πω, ότι νιώθω πολύ μεγάλη υπερηφάνεια που ένα πρωθυπουργός του βεληνεκούς του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρέδωσε την Ελλάδα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό τι την παρέλαβε, κάνει τόσο τιμητικές αναφορές στο υπουργικό μου έργο. Είναι για εμένα ένα κίνητρο να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο. Τον ευχαριστώ πολύ.
Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα στο Liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.