Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Τυφλοί από αλαζονεία και ανικανότητα ...

Η άνεση με την οποία αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί το καταστροφικό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και ο τρόπος που το «διαβάζουν», δείχνει ότι δεν έχουν διδαχθεί τίποτε.

Μαρτυρά επίσης μια απίστευτη αλαζονεία, αλλά και πλήρη αδυναμία να αντιληφθούν τις συνέπειες για την Ευρώπη, αλλά και για τη χώρα μας.

Αλαζονεία, διότι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το πολύ απλό: Η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο σοκ το έχει υποστεί η ίδια, που βρίσκεται πλέον ενώπιον του κινδύνου να διαλυθεί – η Σκωτία επαναφέρει το δημοψήφισμα για την απόσχισή της, η Ιρλανδία ζητά δημοψήφισμα για την ένωσή της και κατόπιν την απόσχισή της, η Ισπανία ζητά συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ, ώστε οι κάτοικοι του Βράχου να παραμείνουν στην Ευρώπη.



Αυτοί που πίστευαν πως μπορούσαν να αλλάξουν την Ευρώπη σύμφωνα με τις δικές τους ορέξεις, αυτοί που θεώρησαν ότι με το δικό μας περσινό δημοψήφισμα θα υποχρέωναν τους Ευρωπαίους να τους κάνουν τα κέφια, κάνουν ότι δεν βλέπουν πως έφυγε η Βρετανία και στην Ευρώπη δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Αντίθετα, τους πιέζουν να εγκαταλείψουν το ταχύτερο την Ένωση.

Κι’ αν η Βρετανία που «κυβερνά τα κύματα» δέχεται τώρα τα μεγαλύτερα πλήγματα, μπορούν όλοι – πλην ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – να καταλάβουν τι θα πάθαινε η Ελλάδα, ο πιο αδύναμος κρίκος.

Και βέβαια, οι εγχώριοι «σωτήρες» δεν έχουν μέχρι στιγμής πει λέξη για τις συνέπειες

της αποχώρησης της Βρετανίας στην Ελλάδα, που έχουν ήδη φανεί – στον τουρισμό, στους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί, στις εξαγωγές.

Αρκεί να δει κανείς τι είπε η κ. Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο ThessNews:

«Η απόφαση των Βρετανών πολιτών για αποχώρηση αυτού του ιστορικού μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην είναι ευχάριστη, είναι όμως καθόλα σεβαστή. Τη θεωρώ το -ως σήμερα- πιο δυνατό καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της Ε.Ε. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ελλείμματος δημοκρατίας, των κακών χειρισμών τόσο στην οικονομική, όσο και την προσφυγική κρίση, αλλά και κυρίως της αλαζονικής συμπεριφοράς ενός γραφειοκρατικού κέντρου αποφάσεων. Πρακτικές που τόνωσαν τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τον εθνικισμό στην Ευρώπη. Δεν είναι ωστόσο ένα καταστροφικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε μάλιστα να γίνει η απαρχή για την θεμελίωση μιας νέας Ευρώπης, μίας δημοκρατικότερης και δικαιότερης Ευρώπης, περισσότερο ανεκτικής και αλληλέγγυας Ευρώπης. Αρκεί να μην επαναλάβουμε τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος».

Αυτή την ανάλυση έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Την ώρα που όλοι μιλούν για την αλαζονεία και το αυτοκρατορικό σύνδρομο εκείνων των Βρετανών που αποφάσισαν να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης, εκείνη βλέπει… ευρωπαϊκή αλαζονεία (προφανώς επειδή δεν της έδωσαν λεφτά να κάνει ανενόχλητη την υπουργό)!

Και το κυριότερο: Την ώρα που οι ίδιοι οι Βρετανοί βλέπουν τη χώρα τους να κινδυνεύει με διάλυση και την οικονομία τους με συρρίκνωση, η κ. Γεροβασίλη αποφάνθηκε πως το αποτέλεσμα δεν είναι καταστροφικό!

Και όλα αυτά συμβαίνουν διότι έτσι ακριβώς συμπεριφέρονται οι ψεύτες. Είναι όλοι ίδιοι παντού.

Πάρτε τον Φάρατζ που παραδέχθηκε πως είπε ψέματα ακριβώς την επομένη του δημοψηφίσματος. Ο διάλογός του με τους δημοσιογράφους του ITV είναι χαρακτηριστικός.

Ως γνωστόν, ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που κατά την εκτίμησή του το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο δημοσιογράφοι του δικτύου ITV τον ρώτησαν εάν η δέσμευση αυτή ισχύει.

-Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ;

-Όχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του «Out» και...

-Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας.

-Όχι αυτό...

-Ήταν το κύριο επιχείρημα για το «Out»! Ότι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο ΕΣΥ!

-Ήταν λάθος.

-Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του «Out», ότι ήταν λάθος;

Ναι, αυτό ακριβώς έλεγε και δεν ντρεπόταν!

Και την ίδια ώρα, όλοι οι έξυπνοι – από τον επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave, Μάθιου Έλιοτ ως τον Μπόρις Τζόνσον και τον άλλο μεγάλο φίλο του Τσίπρα, τον αρχηγό των Εργατικών Κόρμπιν, που βλέπει τα στελέχη του να παραιτούνται το ένα μετά το άλλο – έχουν αρχίσει να τα «μασάνε».

«Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει ανάγκη να επικαλεσθούμε γρήγορα το Άρθρο 50», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Μάθιου Έλιοτ.

«Έχει ζωτική σημασία να υπογραμμίσουμε ότι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη και ότι πράγματι, όπως μόλις είπε ο πρωθυπουργός, τίποτε δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Τζόνσον.

Όσο για τον Κόρμπιν, αυτός καλείται να παραιτηθεί από τους ίδιους τους δικούς του!

Τώρα, έχουν όλοι καταλάβει πως το Σίτι του Λονδίνου κινδυνεύει να χάσει το πολύτιμό του «διαβατήριο της ΕΕ», στο οποίο στηρίζονται πολλές τράπεζες που εδρεύουν στο Λονδίνο, ώστε να λειτουργούν ανεμπόδιστα στις κεφαλαιαγορές της ένωσης. Αυτό που προδιαγράφεται είναι μια «έξοδος» από το Σίτι του Λονδίνου.

Το σοκ είναι μεγάλο και στους κόλπους της μεγάλης και ισχυρής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας της Βρετανίας - η οποία περιλαμβάνει πολλούς Έλληνες.

Κι’ αυτό, διότι η Βρετανία κινδυνεύει τώρα να χάσει τα γενναιόδωρα ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα - μια απώλεια που μπορεί να φθάσει το ένα δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο από το τρέχον πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της ΕΕ για την έρευνα – αλλά και να υποστεί μια άνευ προηγουμένου «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain), καθώς η Βρετανία θα πάψει να είναι τόσο ελκυστική ως χώρα προσέλκυσης ταλαντούχων επιστημόνων από όλο τον κόσμο -και από την Ελλάδα- και αντίθετα μπορεί τα δικά της «μυαλά» να φεύγουν σε άλλες χώρες.

Όσον αφορά στις αξιολογήσεις, ήδη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαρακτηρίστηκε  «credit negative» για τις αξιολογήσεις του δημόσιου χρέους της Βρετανίας καθώς και για άλλους εκδότες στη χώρα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει τα πολύτιμα τρία Α του.

Ο ίδιος ο Ομπάμα είπε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να μετακινηθεί στο τέλος της ουράς όσον αφορά στις εμπορικές συμφωνίες.

Και ο Πούτιν είπε πως τη Ρωσία συμφέρει μια ισχυρή και ενωμένη ΕΕ για να κάνει τις συναλλαγές της μαζί της.

Και όλοι λένε – με πρώτον τον όψιμο φίλο του κ. Τσίπρα, τον Γιουνκέρ – ότι η Γερμανία θα διαδραματίσει τώρα έναν ακόμη πιο κεντρικό ρόλο στην ΕΕ.

Δηλαδή, οι… μερκελιστές!

Μέσα στη σύγχυση, η Ρώμη επιδιώκει να πάρει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, που σήμερα εδρεύει στο Λονδίνο, ενώ ο Ρέντσι είπε ότι θα δώσει ιταλική υπηκοότητα στους Βρετανούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία – ώστε να μην χάσουν την Ευρώπη.

Αλλά εδώ στην Ελλάδα οι μεγάλοι κυβερνήτες και μεγάλοι αναλυτές δεν βλέπουν τίποτε το καταστροφικό.

Αυτοί και οι ακραίοι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, που είπε ό,τι και οι Τσίπρας και Καμμένος: Ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.

«Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας», δήλωσε ο Κόρμπιν στην τηλεόραση του BBC.

Και αφού θύμωσαν, αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν!

Ακριβώς όπως «θύμωσαν» και στην Ελλάδα – με τα γνωστά αποτελέσματα.

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.