Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Εκλογές, "κούρεμα" και Grexit ξανά στο τραπέζι...

Στο πασχαλιάτικο μήνυμα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τα χειρότερα για την Ελλάδα είναι πίσω. Αυτό δεν συνάγεται από πουθενά ούτε για την οικονομία, ούτε για την κοινωνία.
Οι καταθέσεις στις τράπεζες το 2016, μετά το σοκ του 2015, συνεχίζουν να μειώνονται, μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να κατεβάζουν ρολά, οι μικρότερες δέχονται μεγαλύτερα πλήγματα αλλά το μέγεθός τους δεν τους επιτρέπει να γίνουν είδηση.
Σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και δυσπραγίας είναι απίθανο να μην συνεχίζεται η αύξηση των "κόκκινων" δανείων η οποία αν περάσει κάποιο σημείο θα οδηγήσει σε "κούρεμα" των καταθέσεων...
Ήδη, οι φήμες περί "κουρέματος"  και Grexit  έχουν αρχίσει να αναδύονται ξανά, κάνοντας τις συνθήκες ακόμη ασφυκτικότερες.

Το βασικό σενάριο της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης συγκεράζεται στην εκτίμηση πως το κλείσιμο της συμφωνίας είναι ικανό να αντιστρέψει την καθοδική τροχιά της οικονομίας. Σαν βασικούς μοχλούς αυτής της αντιστροφής θεωρούν το ξεμπλοκάρισμα των τραπεζών και της οικονομίας με τα "κόκκινα" δάνεια και την αύξηση της τραπεζικής ρευστότητας μέσω της αποδοχής από την ΕΚΤ ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες.
Στη κυβέρνηση φαίνεται να αγνοούν πως όταν δεν υπάρχουν οι συνθήκες για τη δημιουργία υπεραξίας και κέρδους η ρευστότητα είναι άχρηστη και συνήθως η παρουσία της δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει.
Αυτό δείχνει η εμπειρία των αρνητικών επιτοκίων που παρά το γεγονός πως έχουν γίνει "μόδα" ελάχιστα έχουν προσφέρει στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.
Στην κυβέρνηση υποτιμούν τον αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά η αύξηση των φορών και των ασφαλιστικών εισφορών.
Στην κυβέρνηση κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τις καρέκλες της εξουσίας ενώ στην ουσία με τα μέτρα που παίρνουν πριονίζουν το χρόνο παραμονής τους εκεί.  Την εξουσία στην Ελλάδα με ορίζοντα τετραετίας και πέραν αυτής, μπορεί πλέον να κερδίσει όποιος τον πρώτο χρόνο πάρει όλα τα επώδυνα μέτρα και αφού θα έχει καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία μετά το δεύτερο έτος να αρχίσει να δρέπει τους καρπούς που θα ωριμάζουν αργά.
Τα βασικά σενάρια για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παραμένουν δυο και αμφότερα έχουν σαν κοινό παρονομαστή τις πρόωρες εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2017.
Το πρώτο, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι το σενάριο της ρήξης και της προσφυγής στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος από την ευκολία που προσφέρει η αντιπολίτευση.
Στην περίπτωση αυτή η πιθανή μικρή διαφορά με το πρώτο κόμμα διατηρεί την επόμενη κυβέρνηση υπό την αιχμαλωσία της οριακής πλειοψηφίας και άρα της αδυναμίας εφαρμογής επώδυνων μεταρρυθμίσεων.
Η συνέχιση της αβεβαιότητας δεν θα αποδειχτεί καλή εξέλιξη για την οικονομία και τη χώρα.
Το δεύτερο σενάριο είναι η ψήφιση των μέτρων από την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία και η θετική αξιολόγηση.
Η εφαρμογή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το αρνητικό σοκ στην οικονομία, τα πρώτα συμπτώματα του οποίου παρατηρούνται ήδη το 2016.
Στην περίπτωση αυτή η φθορά της κυβέρνησης θα επιταχυνθεί και μαζί θα προχωρήσει η χρεοκοπία της αριστερής ιδεολογίας που κυριάρχησε στη χώρα κατά τη μεταπολίτευση.
Περί τα μέσα του Φθινοπώρου είναι η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα γίνει κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες απ’ ό,τι γίνεται η παρούσα. Η συνταγή της αύξησης φόρων και εισφορών θα έχει δοκιμαστεί και αποτύχει.
Οι κοινωνικές εντάσεις λόγω της οικονομικής ασφυξίας και η ολοκλήρωση της κατάρρευσης της αποδοχής της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη θα επιβάλλουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η χώρα όμως θα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι βρίσκεται σήμερα.
Αν θα προκύψει από τις επόμενες πρόωρες εκλογές βιώσιμη λύση θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρής μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας στην κοινωνία και τη Βουλή.
Η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ("κούρεμα" καταθέσεων) θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της παρούσας κατάστασης.
Η παραμονή της χώρας στο ευρώ θα εξαρτηθεί κυρίως από τη βούληση των Ευρωπαίων και των λοιπών δυτικών συμμάχων, κυρίως από τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν σε ισχυρούς πόλους της Δύσης μετά τις εκλογές των επόμενων δυο χρόνων σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κλπ.
Ήδη, το "κούρεμα" και το Grexit με την καθυστέρηση της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι έχει επανέλθει στο τραπέζι. Η επάνοδος της θεματολογίας αυτής στο διεθνή τύπο δεν είναι χωρίς βάση.
Επίσης το αποτέλεσμα του προσεχούς δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αλλάξει τη στάση των ξένων έναντι του ελληνικού προβλήματος.

Του Κώστα Στούπα  στο Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.