Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αποκλείεται να μην γνωρίζει. Άρα ψεύδεται ...

Είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας. Έχει κάνει πολυετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Είναι Υπουργός Οικονομίας για περισσότερο από ένα χρόνο. Είναι εύπορος, καλοζωισμένος, κοσμογυρισμένος. Κατά συνέπεια αποκλείεται να μην γνωρίζει ότι αυτά που έλεγε στη Βουλή, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

O κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε υπερήφανα στη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για να προσελκύσει επενδύσεις.
Η ΠΦΑ Κυβέρνηση δεν θέλει να μιμηθεί το παράδειγμα χωρών όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος , η Ιρλανδία. Προτιμά τους φορολογικούς συντελεστές της …Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της …Ολλανδίας οι οποίες παρά την υψηλή φορολογία, συνεχίζουν να απορροφούν τον 90% των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη.
Η άποψη του Υπουργού Οικονομίας –μέσα στη Βουλή- είναι τραγική και ταυτόχρονα προκαλεί φόβο.

Είναι δυνατόν να μην συνειδητοποιεί ο κ. Υπουργός ότι η Ελληνική Οικονομία δεν βρίσκεται στον ίδιο βαθμό ολοκλήρωσης με τις ώριμες, αναπτυγμένες οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και τις Δανίας οι οποίες διαθέτουν θεσμούς, διαδικασίες, νομοθεσία και παραγωγική δυνατότητα πολλαπλάσιες της ελληνικής;
Βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία στον ίδιο κύκλο με την οικονομία της Γερμανίας;
Οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να προσελκύσουν μαζικά επενδυτές για να επιτύχουν ρυθμούς ανάπτυξης του 4% του 5% ή του 7% . Θέλουν να τρέξουν για να προλάβουν τις αναπτυγμένες οικονομίες που επιδιώκουν απλώς να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή…

Ας ενημερώσουμε τον Υπουργό Οικονομίας:
Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής προκύπτει από την αφαίρεση εξόδων και των αποσβέσεων από τις επενδύσεις μιας εταιρίας . Στην Γερμανία το ποσοστό πραγματικής φορολόγησης, το effective tax rate , κατρακυλά κάτω από το 20%. Στην Ελλάδα, η Εφορία αναγνωρίζει ελάχιστες δαπάνες, φορολογεί βάναυσα, παράλογα και αναδρομικά. Ο πραγματικός συντελεστής φόρου είναι ακόμη πιο ψηλός από τον ονομαστικό.
• Ο «κίνδυνος χώρας» της Γερμανίας, το «country risk» κύριε καθηγητά, ο κίνδυνος που αναλαμβάνει ο επενδυτής, αποτιμάται σε 0.14% σε ετήσια βάση για τα επόμενα 10 χρόνια.
• Στην Ελλάδα ο κίνδυνος είναι 700% μεγαλύτερος και για τα 10 χρόνια αποτιμάται πάνω από 7% .
• Για να συγκριθούν λοιπόν οι χρηματοροές μιας επένδυσης στις δυο χώρες , πρέπει ο φορολογικός συντελεστής να μειωθεί κάτω από το 13% στην Ελλάδα.
• Οι υποδομές , το εταιρικό δίκαιο και το νομικό σύστημα των δυο χωρών απέχουν , και αυτό πρέπει να τιμολογείται αντίστοιχα.

Ακόμα κι αν όλα τα ανωτέρω δεν δημιουργούσαν χαοτική διαφορά, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μια πολύ μεγαλύτερη αγορά, με ισχυρότερη διαπραγματευτική ικανότητα.
Είναι αυτονόητο ότι Ελλάδα θα έπρεπε να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς ποιότητας και τιμολόγησης για να προσελκύσει αντίστοιχης ποιότητας και ποσότητας επενδύσεις.
Να θυμίσουμε στον κ. καθηγητή Οικονομικών, υπουργό Οικονομίας αυτής της δύσμοιρης χώρας:
• Στους φοιτητές του διδάσκει ότι ο μαθηματικός τύπος αποτίμησης ενός επενδυτικού σχεδίου έχει 3 πιθανές μεταβλητές : Τον χρόνο, το επιτόκιο προεξόφλησης και το κεφάλαιο .
Η Ελλάδα μπορεί ενδεχομένως να υποσχεθεί στους επενδυτές την προοπτική της βίαιης, ραγδαίας ανάπτυξης μιας ατελούς και υπανάπτυκτης οικονομίας. Για να γίνει αυτό όμως προηγουμένως πρέπει να καταστήσει φθηνά και ελκυστικά τα επενδυτικά σχέδια στη χώρα.

Για την ώρα, η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση φθηναίνει μόνο τον παράγοντα εργασία.
Στέλνοντας στην ξενιτειά, οποιονδήποτε ικανό, μορφωμένο και αξιόλογο Έλληνα…

Του Χ. Κώνστα από toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.