Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Το 2016 η Ελλάδα βρισκόταν στην 26η από τις 28 θέσεις του Δείκτη DESI...

«Πανευρωπαϊκά, βάσει του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) το 2016 η Ελλάδα βρισκόταν στην 26η από τις 28 θέσεις. Είμαστε μόλις στην 27η για τις ολοκληρωμένες δημόσιες e-υπηρεσίες», παρατήρησε από το βήμα του Intelligent Leaders Summit ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται θεσμική ανασυγκρότηση «μέσω πραγματικής διάκρισης των εξουσιών και περιορισμό της παντοδυναμίας της εκτελεστικής εξουσίας», ανοιχτά δεδομένα «που όχι μόνο θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, αλλά θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία» και αύξηση της συμμετοχικότητας των πολιτών «από την πρόσβαση στην πληροφορία έως τις διαδικασίες λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης».

Επίσης, απλοποίηση του νομικού πλαισίου: «επιτέλους κωδικοποίηση της νομοθεσίας και αλλαγή της διαδικασίας διαβούλευσης των σχεδίων νόμων η οποία σήμερα λειτουργεί σχεδόν προσχηματικά», καθώς και απλοποίηση του δημοσίου «με υιοθέτηση οργανογραμμάτων που να μπορούν να αλλάζουν με απόφαση γενικών γραμματέων ανάλογα τις ανάγκες και τα νέα δεδομένα αλλά και επιλογές ΓΓ εσωτερικά από τη Δημόσια Διοίκηση με διαδικασίες σαν του ΑΣΕΠ (χωρίς να αποκλείονται οι ιδιώτες)».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «το βασικότερο πρόβλημα είναι ο εναγκαλισμός δημόσιας διοίκησης και πολιτικού συστήματος: η διοίκηση και τελικά το κράτος ελέγχεται από τα κόμματα (από όλα, όχι μόνο όσα είναι στην κυβέρνηση) και λειτουργεί χάριν των κοινωνικών ομάδων που τα υποστηρίζουν».

Ο ίδιος παρατήρησε πως η Ελλάδα φαίνεται να μένει πίσω στα θέματα ψηφιακής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι «μεταξύ 1996-2016 εφαρμόστηκαν τρία κοινοτικά προγράμματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση με προϋπολογισμό περίπου 7 δισ. (στο νέο ΕΣΠΑ πολλά εκατομμύρια θα δοθούν επίσης στις δράσεις αυτές».

Πηγή Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.