Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Πάλι με την πλάτη στον τοίχο...

Δυο είναι τα βασικά προβλήματα-ερωτήματα , που έχει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση, πέραν αυτών του προσφυγικού και της διαχείρισής του.

Πότε θα κλείσει η αξιολόγηση και κυρίως τι θα ζητηθεί γι αυτήν.

Και οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά απασχολούν (ή πρέπει να απασχολούν) όλους μας, γιατί από αυτές εξαρτάται ίσως πια και το μέλλον αυτής της χώρας, μέσα στο πολιτισμένο δυτικό κόσμο.

Ίσως σε κάποιους να φανεί ότι υπερβάλλω, ίσως ακόμα και ότι κινδυνολογώ. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι και μακάρι να ήταν.

Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι παρά πολύ μεγάλο και μάλιστα «διαρκείας».

Η κυβέρνηση επανέλαβε την ίδια τακτική που έκανε και το 2015 και μας οδήγησε κυριολεκτικά στα «βράχια».



Καθυστέρηση, καθυστέρηση και την «μπάλα στην εξέδρα». Η ελπίδα είναι να κουραστούν οι απέναντι, να έλθουν στην επιφάνεια οι διαφορές τους , να δημιουργηθεί και κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο για την «αγωνιστική και ηρωική κυβέρνηση που αντιστέκεται» και βλέπουμε.

Μόνον που το βλέπουμε σε αυτό το έργο, είναι αυτό που είδαμε πέρυσι τον Ιούλιο. Νέο σκληρότερο μνημόνιο, capital controls , και αναξιοπιστία της χώρας παντού.

Τώρα λοιπόν, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας, μια και βλέπει πως «το σχέδιο δεν βγαίνει πάλι». Μέσα στις επόμενες μέρες θα κλείσει η αξιολόγηση και μάλιστα πριν το Πάσχα, είναι τώρα πια η κυβερνητική πρόβλεψη. Μόνον που όλες οι προηγούμενες έχουν πέσει έξω.

Όμως , δυστυχώς, τα μηνύματα από έξω είναι διαφορετικά και δίνουν μια άλλη προοπτική. Ένα άλλο κλίμα.

«Συνεχίζουμε να λέμε ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να ολοκληρώνεται ως τον Ιούλιο» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο ΜΝΙ, την περασμένη Παρασκευή.

Που στηρίζει την δυσάρεστη για μας πρόβλεψη του αυτή; Στο ότι ενώ το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία μια γενναία μείωση του χρέους, οι Ευρωπαίοι με πρώτο το Βερολίνο σκέφτονται μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι τα χαμηλά επιτόκια και η περίοδος χάριτος (που λήγει το 2022) κρατάνε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες της χώρας μας για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αρά , εκτιμά ότι αυτή η αντίθεση , σε συνδυασμό με το ότι υπάρχουν ακόμα πολλές διαφωνίες σε αρκετούς τομείς αλλά και πως η ελληνική κυβέρνηση διστάζει να φέρει στην Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια, η συζήτηση μπορεί να μακρύνει.

Μόνον που κάτι τέτοιο, κυριολεκτικά «εκτελεί» την ελληνική οικονομία, μια και όχι επενδύσεις δεν μπορεί να δει, αλλά θα έχει και ασφυκτικό οικονομικό πρόβλημα στο εσωτερικό.

Εξάλλου, ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο, η εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει πριν τον Ιούνιο. Αρά , θα φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις, οι όποιες και μπορεί να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στο εσωτερικό με άγνωστα αποτελέσματα.

Όλα αυτά αποτελούν ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα , που η κυβέρνηση μάλλον αδυνατεί ή καλυτέρα δεν θέλει να λύσει, αφού γνωρίζει πως θα έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της μέτωπο.

Γι αυτό ,δυστυχώς, και πάλι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Και για την οικονομία και για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό αλλά και για την Ευρωπαϊκή της παρουσία.

Και το κυριότερο. Και να κλείσει τώρα, κάποια στιγμή η αξιολόγηση, πρέπει να αρχίσει αμέσως η επόμενη που προβλέπει μέτρα και κυρίως μεταρρυθμίσεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει όπως ο «διάβολος το λιβάνι»…

Του Π. Τρουπιώτη από το xrimatistirio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.