Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

O πρωθυπουργός, το "κοινό ανακοινωθέν" και η σύνοδος...

Ο πρωθυπουργός στην σημερινή συνοδό κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα μας σύνοδο, θα πάει έχοντας στις «βαλίτσες του», και ένα κοινό ανακοινωθέν που βγήκε την Παρασκευή μετά την οκτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Είναι αυτό ένα ακόμα χαρτί στα χέρια του, στην διαπραγμάτευση που θα κάνει στις Βρυξέλλες;

Αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα όπως είναι, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε «και ναι και όχι»

Και να εξηγήσω γιατί η απάντηση είναι αυτή.


Όντως, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να παρουσιάσει στις συζητήσεις του με τους άλλους ηγέτες την εικόνα της στήριξης της κυβέρνησης και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί έχει ένα κοινό ανακοινωθέν, που μπορεί μεν να μην το υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όμως το υπογραφούν οι περισσότεροι.

Όμως τα «ναι» σταματούν ακριβώς εδώ. Γιατί επί της ουσίας, πρόκειται για ένα χαρτί, στο οποίο καταγράφεται μια συμφωνία στα αυτονόητα και σε μίνιμουμ βάση.

Δηλαδή, τι λέγεται σε αυτό το χαρτί. Ότι η χώρα μας είναι υπέρ της στήριξης των προσφύγων, πως δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της εγκατάστασης όλων των προσφύγων και πως θα πρέπει οι αποφάσεις της ΕΕ να γίνονται αποδεκτές από όλα τα κράτη-μέλη.

Αποτελεί δηλαδή μια καταγραφή από τους έλληνες πολιτικούς ηγέτες των γεγονότων και των δεδομένων της Ένωσης. Δηλαδή, αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα όπως είναι, δεν αποτελεί και κανένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.

Το πρόβλημα μας δεν είναι να συμφωνήσουμε σε αυτό το μίνιμουμ πλαίσιο εμείς, στη χώρα μας. Το πρόβλημα μας είναι να πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους και γι αυτό το μίνιμουμ, αλλά κυρίως για το τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η ροη των μεταναστών και προσφύγων.

Και εδώ είναι το «κλειδί». Ο πρωθυπουργός όφειλε την περασμένη Παρασκευή , αφού αποδεχόταν ότι η κυβέρνησή του την περασμένη χρονιά κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση , να συμφωνήσει σε πιο ριζικά μέτρα με τους άλλους αρχηγούς. Όπως για παράδειγμα για λειτουργία άμεσα κλειστών κέντρων κράτησης (και όχι φιλοξενίας) για όσους εισέρχονται παράνομα στην χώρα και πιθανόν αυτοί οι χώροι να είναι στα νησιά Και παράλληλα άμεση επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους Και εδώ να ζητήσει την υλική και πολιτική στήριξη της Ένωσης.

Όπως για παράδειγμα την εμπλοκή στην φύλαξη των θαλασσιών συνόρων , πλην των πλοίων του ΝΑΤΟ ( ο ρόλος των οποίων πρέπει να καθαρισθεί σαφώς) και άλλων ελληνικών ναυτικών δυνάμεων ( Πολεμικό Ναυτικό, Λιμενικό).

Μόνον με τέτοιες ενέργειες, τις όποιες μάλιστα ο πρωθυπουργός όφειλε να προτείνει και να είναι «υπέρμαχος», θα μπορούσε να δείξει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μην μείνει στην τύχη της…

Τώρα, πάει με ένα ευχολόγιο, το οποίο μάλιστα δεν «ψηφίσαν» όλοι οι αρχηγοί και με καταγεγραμμένες τις διαφωνίες, ακόμα και αυτών που το υπέγραψαν.

Και το κυριότερο. Πάει με τον απόηχο της ευθείας πια αμφισβήτησης από τους αρχηγούς (όλους τους αρχηγούς) της ικανότητας της κυβέρνησης να κυβερνήσει. Και μάλιστα ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

Και αυτό, μην το παραγνωρίζουμε, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, στις επαφές του στην ΕΕ.

Και πρόβλημα για το εσωτερικό μέτωπο.

Αλλά γι αυτά και το τι σημαίνει για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αυτή η ευθεία αμφισβήτηση, θα τα πούμε τις επόμενες μέρες.

Του Π. Τρουπιώτη από το xrimatistirio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.