Ήταν βέβαιο από την πρώτη στιγμή: Η Τουρκία θα εκμεταλλευόταν την προσφυγική κρίση για να επιβάλει την παρουσία της στο Αιγαίο, καθώς ουδέποτε έχει εγκαταλείψει την άποψη ότι εκεί υπάρχουν νησιά τα οποία είτε είναι αποστρατικοποιημένα (τα μεγαλύτερα), είτε τελούν υπό την «κατοχή» της Ελλάδας.
Ήταν επίσης βέβαιο ότι θα προσπαθούσε να κάνει και στη θάλασσα ό,τι επί χρόνια προσπαθεί να κάνει στον αέρα με τις παραβιάσεις και τις παρενοχλήσεις ακόμη και πολιτικών αεροπλάνων τρίτων χωρών: Να καταστήσει το Αιγαίο περιοχή επικίνδυνη για τους ξένους.
Και το έκανε μεθοδευμένα όλα τα τελευταία χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία και η προσφυγική κρίση: Ενώ μπορούσε να κρατά στις αχανείς συνοριακές περιοχές της τους Σύρους πρόσφυγες, προσπαθώντας απλώς να αποσπά χρήματα για τη συντήρησή τους, άφηνε ελεύθερους τους διακινητές να μεταφέρουν τους πρόσφυγες με πλοιάρια στα ελληνικά νησιά.
Η Ελλάδα φύλασσε τα σύνορά της επί κυβέρνησης Σαμαρά. Όταν, όμως, επέδραμε η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα μηνύματα που έφθασαν περί ανοιχτών συνόρων και υποδοχής όλων των ξένων, επέτρεψαν την ενίσχυση της επιχείρησης μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα διά θαλάσσης.
Η απροθυμία και η ανικανότητα της κυβέρνησης να φυλάξει τα σύνορα, έφερε στην περιοχή το ΝΑΤΟ, όπου Ελλάδα και Τουρκία είναι ισότιμα μέλη. Και επομένως, κάθε δραστηριότητά του θα περιλάμβανε οπωσδήποτε δυνάμεις και από τις δύο χώρες, με τους Τούρκους να σεργιανίζουν στο Αιγαίο με νατοϊκό καπέλο.
Μετά την πρώτη αυτή φάση, μοιραία ήλθε η δεύτερη, που έφερε την ΕΕ (μαζί με την Αθήνα) να συζητά το… τουρκικό σχέδιο – μαζί με τις τουρκικές απαιτήσεις.
Το ένα έφερε το άλλο: Ο κ. Τσίπρας, την επομένη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, χωρίς να έχει δοθεί λύση και με τα σύνορα στην Ειδομένη κλειστά, μετέβη στη Σμύρνη και υπέγραψε συμφωνίες, μία από τις οποίες προβλέπει και την παρουσία Τούρκων αξιωματικών «παρατηρητών» στα ελληνικά νησιά.
(Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρόκειται για επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής του 2002 και πως προβλέπει και την παρουσία Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία, αλλά η αλήθεια είναι πως η συμφωνία για παρουσία αξιωματικών σε Τουρκία και Ελλάδα έγινε τον Μάιο του 2010. Έτσι κι’ αλλιώς, η Τουρκία ουδέποτε εφάρμοσε ούτε το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής του 2002, ούτε τις συμφωνίες του 2010, ούτε τη Συμφωνία με την ΕΕ της 16ης Δεκεμβρίου 2013, που προέβλεπε παρακολούθηση της εφαρμογής και απελευθέρωση της βίζας μετά από 3,5 χρόνια, δηλαδή το 2017).
Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ, την οποία ο κ. Νταβούτογλου, υπουργός των Εξωτερικών τότε, είχε αποκαλέσει «ιστορική», αναφερόμενος κυρίως στην ελεύθερη διακίνηση Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει πως «η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής». Βάσει εκείνης της συμφωνίας επανεισδοχής, η Τουρκία θα δεχόταν πίσω τους λαθρομετανάστες που θα απελαύνονταν από τις χώρες της ΕΕ.
Φυσικά, η Τουρκία ουδέποτε εφάρμοσε τη Συμφωνία – όπως και δεν είχε εφαρμόσει και τις υπόλοιπες (2002 και 2010), περιορίζοντας συνεχώς το πεδίο εφαρμογής, πότε σε υπηκόους κρατών όμορων της Τουρκίας, πότε αποκλειστικά σε Ιρανούς και άλλα τέτοια παρελκυστικά.
Το θέμα είναι πως εξαιτίας της απροθυμίας και αδυναμίας της κυβέρνησης να φυλάξει τα σύνορα – ασχέτως του τι κάνει η Τουρκία, η οποία δεν εφαρμόζει ποτέ τίποτε και επομένως δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε, ούτε να αναπαυόμαστε στις δάφνες των υπογραφών της – η Τουρκία βρέθηκε να σουλατσάρει στο Αιγαίο με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και να τοποθετεί αξιωματικούς της στα ελληνικά νησιά.
Δηλαδή – και ωσάν να μην έφθαναν οι παραβιάσεις στον αέρα και οι αερομαχίες - ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο Αιγαίο και τα τουρκικά πλοία και την τουρκική στρατοχωροφυλακή!
Έτσι, εκεί που κάναμε φασαρίες επειδή η Άγκυρα έβγαζε στο Αιγαίο πότε το ένα «Μπαρμπαρός» (τη φρεγάτα) και πότε το άλλο (το ερευνητικό που είχε εγκατασταθεί στην κυπριακή ΑΟΖ με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνομιλίες στην Κύπρο), τώρα το Μπαρμπαρός βρίσκεται στο Αιγαίο, πότε ανεφοδιαζόμενο από τη γερμανική ναυαρχίδα ανατολικά της Άνδρου, πότε περιφερόμενο δυτικά της Ρόδου και πότε σουλατσάροντας μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας.
Και δεν είναι τυχαίο που η Τουρκία επέλεξε την φρεγάτα με το συγκεκριμένο όνομα για να εγκατασταθεί στο Αιγαίο.
Στην Τουρκία υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο επονομαζόμενο «Μπαρμπαρός», εντασσόμενο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής δια της ναυτικής ισχύος, που υλοποιείται από το 2012 με αποστολές πλοίων σε διάφορα λιμάνια και με σκοπό την επίδειξη της ναυτικής παρουσίας στις περιοχές ενδιαφέροντος της Τουρκίας και την προβολή των δυνατοτήτων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε ό,τι αφορά στη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας, στη διεξαγωγή επιχειρήσεων μεγάλης διάρκειας και τέλος στην κάλυψη των αναγκών ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο.
Επιπρόσθετα, στο πολεμικό στρατηγείο της τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων στην Άγκυρα έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί, από το 2006, ένα επιτελείο με την κωδική ονομασία «Barbaros» το οποίο συντονίζει τον ομώνυμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. (βλ. Βιβλίο Απόρρητος Φάκελος Τουρκία-Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας, Χρ. Μηνάγιας, σελ. 227-229).
Στις 3 Απριλίου 2014, η τουρκική φρεγάτα BARBAROS, εισήλθε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων μεταξύ Αμοργού και Κινάρου και στο ίδιο διάστημα, το οργανικό ελικόπτερό της προσέγγισε τις ακτές της Κινάρου, κατοικημένου νησιού των Δωδεκανήσων.
Η φρεγάτα παρέμεινε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων για μία περίπου ώρα, ενώ πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού την παρακολουθούσαν συνεχώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το τουρκικό ελικόπτερο.
Στις 20 Μαΐου 2014, πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία συμμετείχαν στην άσκηση «BEYAZ FIRTINA 2014», που διεξαγόταν στο ανατολικό Αιγαίο και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου, εισήλθαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Συγκεκριμένα, η φρεγάτα TURGUT REIS, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου (στενό Καφηρέα) και κινούμενη με νότια πορεία, εξήλθε σχεδόν δύο ώρες μετά, νοτίως της Κύθνου.
Την ίδια περίπου ώρα, η πυραυλάκατος ΒΟRΑ εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα βορείως της Νάξου και κινούμενη με δυτική πορεία, εξήλθε αυτών δυτικά της Σερίφου.
Στις 26 Μαΐου 2014, επομένη των ευρωεκλογών, μία φρεγάτα και τέσσερις πυραυλάκατοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, κινήθηκαν διαδοχικά και σταδιακά εκτός των δεσμευμένων περιοχών και εισήλθαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα, η φρεγάτα Kemal Reis και οι πυραυλακάτοι Meltem, Imbat, Ruzgar, Firtina, εισήλθαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και παρέμειναν ως τις 4 το απόγευμα, κινούμενες βορείως της Νάξου, νοτίως της Πάρου, για να απομακρυνθούν τελικά ανατολικά της Σαντορίνης.
Επιπλέον, ως γνωστόν, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», ιδιοκτησίας της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας ΤΡΑΟ, διενέργησε μεταξύ 12 Δεκεμβρίου 2013 και 14 Ιανουαρίου 2014, σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχή που εμπίπτει μερικώς εντός των χωρικών υδάτων, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου, ενώ η Τουρκία είχε κάνει κράτηση για την περίοδο από 17 Ιανουαρίου έως 13 Μαΐου 2014, περιοχών που εμπίπτουν στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό τη διενέργεια «παράνομων σεισμικών ερευνών».
Στις 6 Ιανουαρίου 2014, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» ξεκίνησε νέο κύκλο ερευνών στην περιοχή βόρεια της Κύπρου την οποία η Τουρκία είχε δεσμεύσει ως τις 30 Ιανουαρίου – η πρώτη φάση των ερευνών διήρκεσε 17 ημέρες και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή από το Ακρωτήρι του Αγίου Ανδρέα μέχρι το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2014 οι προκλήσεις επαναλήφθηκαν και εντάθηκαν, με το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» να συνοδεύεται από τη φρεγάτα «Γκελίμπολου», επί της οποίας μάλιστα είχαν επιβιβαστεί και συνεργεία των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών NTV και TRT, για την αναγκαία προπαγάνδα.
Με λίγα λόγια: Το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ τον Σεπτέμβριο του 2013. Για την περίοδο 27 Ιανουαρίου 2014 μέχρι την 13η Μαΐου, η Άγκυρα δέσμευσε την περιοχή δυτικά της Κύπρου, κοντά στον Ακάμα. Έκτοτε με μια ανανέωση της NAVTEX (13 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου) παρέμεινε δυτικά, ως τον Ιούνιο του 2014, που αναχώρησε.
Μάλιστα, την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα επίσκεψης του Ερντογάν – της πρώτης μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου – στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στην περιοχή έφθασε το ερευνητικό «Μπαρμπαρός»
Οι προκλήσεις επαναλήφθηκαν με έκδοση NAVTEX και σεισμολογικές έρευνες βορειοδυτικά της Κύπρου μέχρι τις 8 Αυγούστου 2015. Ο κ. Καμμένος, ως υπουργός Άμυνας πλέον, τον Φεβρουάριο του 2015 είχε αποκαλέσει «ανοιχτή πρόκληση» την παρουσία του ερευνητικού σκάφους.
Νωρίτερα, στις 22 Νοεμβρίου 2014, στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του κόμματός του, ο κ. Καμμένος είχε πει:
«Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή Άμυνα, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ΑΟΖ, μόνο στο μυαλό του Σαμαρά υπάρχει. Αν υπάρχει ευρωπαϊκή ΑΟΖ, γιατί δεν αναχαιτίζουν τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά αεροπλάνα, τα τουρκικά που πετάνε πάνω από το Αγαθονήσι, πάνω από την Ικαρία, πάνω από τους Φούρνους, πάνω από τον Αι-Στράτη, πάνω από το Καστελόριζο; Γιατί τα πλοία αφήνουν το «Barbaros» να αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ;»
Σήμερα, δεν έχει πλέον απορίες…
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα προσκαλεί και αποδέχεται το ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, στις 20 Οκτωβρίου 2014, ανέφερε:
«Η τελευταία πρόκληση της τουρκικής Κυβέρνησης σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλιμακώνεται με την είσοδο του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros τις πρωινές ώρες σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ, πράξη που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα στα ανατολικά της Κύπρου ξεκινούν ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η αεροπορία και το ναυτικό του ξεκινούν κοινές ασκήσεις με την Κύπρο με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.
Σε μια εύφλεκτη περιοχή, όπου η εμφύλια σύρραξη στη Συρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η προέλαση των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι γεγονός τόσο στη βόρεια Συρία, όσο και στο Ιρακινό Κουρδιστάν και το κεντρικό Ιράκ, αποτελούν μια πρωτόγνωρη και άκρως επικίνδυνη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων για την περιοχή που δυναμιτίζει όλη τη Μέση Ανατολή και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».
Δηλαδή, τότε ήταν επικίνδυνη η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων, ενώ τώρα είναι ευλογία!
Και ο κ. Τσίπρας, στις 12 Νοεμβρίου 2014, στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, είχε πει
«Και κάτι περισσότερο και ακόμα πιο κρίσιμο: Είναι δυνατό, σε μια στιγμή που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, που η Άγκυρα προκαλεί με κινήσεις όπως αυτή με το Μπαρμπαρός, που συμμαχίες και μέτωπα στην περιοχή μας επανακαθορίζονται, να έχουμε μια κυβέρνηση φθαρμένη όσο δεν παίρνει, εξαρτημένη όσο δεν παίρνει, ανασφαλή όσο δεν παίρνει, να αποφασίζει για τον ελληνικό λαό, ερήμην του ελληνικού λαού;
Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο μια αναφορά στις σοβαρές εξελίξεις και στις εστίες έντασης και κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.
Καταρχήν να επαναλάβω ότι η αποστολή από πλευράς της Τουρκίας ερευνητικού σκάφους, συνοδευόμενου μάλιστα από πολεμικά πλοία, προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αποτελεί απροκάλυπτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο».
Και επίσης:
«Το ίδιο επιτακτική είναι και η ανάγκη για μια συγκροτημένη ελληνική στρατηγική που να αξιοποιεί το διπλωματικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της Ελλάδας στην περιοχή. Γενικότερα η χώρα χρειάζεται εξωτερική πολιτική που να ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ εντός, και πέρα από την ΕΕ καθώς και στις διμερείς της σχέσεις. Που να προωθεί ΕΝΕΡΓΑ τα συμφέροντα της Ελλάδας και να ενισχύει το διεθνή της ρόλο. Κι αυτή την εξωτερική πολιτική έχει αποδείξει ότι δεν είναι σε θέση, δεν έχει αυτή την αντίληψη, δεν μπορεί να προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση, Είναι μια πολιτική που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση, η ερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Χρειάζεται κανένα σχόλιο;
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.