«Εγώ δεν θα γίνω Τσίπρας να πολιτεύομαι με λαϊκισμό» - Επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2015 - «Μεγαλύτερη γεωπολιτική κυβίστηση» η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο - Τι απάντησε για τον Σαμαρά, την πιθανότητα να φύγει ο Καραμανλής από τη ΝΔ και την αποφυλάκιση Ρουπακιά
Ξεκάθαρη προτίμηση υπέρ των εκλογών, προκειμένου να μειωθεί η ζημιά που προκαλείται από την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκφράζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο λόγος που δεν ζητεί εκλογές είναι «επειδή δεν έχω τη δυνατότητα να τις προκαλέσω».
«Μεταξύ οικουμενικής κυβέρνησης και εκλογών διαλέγω τις εκλογές, τις οποίες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όποτε κι αν γίνουν, θα τις κερδίσουμε και θα είμαστε μια κυβέρνηση πολύ καλύτερη από τη σημερινή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας στην εκπομπή «Ενικός» του Σταρ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «το 3ο Μνημόνιο είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των τραγικών χειρισμών του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη». Αναφερόμενος, μάλιστα, στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι «είχε αναθέσει τις διαπραγματεύσεις σε έναν ανεκδιήγητο υπουργό», επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015 που είχε την ευθύνη της οικονομίας ο κ. Βαρουφάκης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου Μνημονίου, απάντησε με κατηγορηματικότητα ότι «δεν θα υπάρξει», με το αιτιολογικό ότι «δεν θα μας το δώσει κανείς, ακόμη και αν το θέλαμε». Ο ίδιος είπε ότι «θα ήταν καλό να μην συμμετείχε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», αλλά σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι εφικτό» και επειδή το έχει ζητήσει εγγράφως η σημερινή κυβέρνηση με επιστολή του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου που παρακάλεσε το Ταμείο να μείνει.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είχε ασκήσει κριτική τόσο στην πολιτική της ήπιας προσαρμογής του Κώστα Καραμανλή όσο και στα «Ζάππεια» του Αντώνη Σαμαρά, προσθέτοντας ότι αμφιταλαντεύθηκε αν έπρεπε να ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο και, εν τέλει το έκανε επειδή τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Έσπευσε, πάντως, να καλύψει τους δύο προκατόχους του λέγοντας για μεν τον κ. Καραμανλή ότι «μπορεί να άργησε, αλλά είπε την αλήθεια», για δε τον κ. Σαμαρά ότι «αναμφισβήτητα παρέδωσε τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη που την παρέλαβε».
Ταυτόχρονα δήλωσε σεβασμό προς τους δύο, όπως και προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά τόνισε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει ο ίδιος. «Είναι πολύτιμοι συνομιλητές, αλλά στις δύσκολες αποφάσεις είμαστε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς, εξάλλου, για τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με 40 βουλευτές μπορεί να στηρίξουν τη σημερινή κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε «ευφάνταστα».
«Η μεγαλύτερη γεωπολιτική κυβίστηση»
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα λάθη που έκαναν όσοι βρέθηκαν πριν από εκείνον στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως να μην καβαλήσει «το κύμα της λαϊκής οργής», κάτι που «έκανε ο κ. Τσίπρας σε υπερθετικό βαθμό».
Σε μια αποστροφή της συνέντευξή του, μάλιστα, υπογράμμισε: «Τσίπρας εγώ δεν πρόκειται να γίνω», επιμένοντας ότι «ο πρωθυπουργός κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα με τον λαϊκισμό με τον οποίο πολιτεύθηκε ως αντιπολίτευση και εξακολουθεί να πολιτεύεται ως κυβέρνηση».
«Δεν έχω πρεμούρα να κάτσω στην καρέκλα του πρωθυπουργού», ανέφερε επίσης σημειώνοντας ότι, παρότι το κόμμα του συντάσσεται με την απόσυρση του Ασφαλιστικού, δεν στηρίζει τα μπλόκα. «Ζητώ λελογισμένες κινητοποιήσεις και το είπα στους αγρότες που συνάντησα», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν είναι στις προθέσεις του να κάνει ανοίγματα σε στελέχη εκτός του κόμματος του, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Τάσος Γιαννίτσης ή ο Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε ότι τον ενδιαφέρει να κάνει πολιτικά ανοίγματα στο Κέντρο. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να προχωρήσει σε ψηφοδέλτια με νέους κυρίως ανθρώπους, άγνωστους που έχουν διακριθεί στις τοπικές κοινωνίες. Σε άλλη αποστροφή του επέμεινε ότι βασική επιδίωξή του είναι «να ευρύνω τα όρια της ΝΔ πέρα από την παραδοσιακή Δεξιά», ενώ σε σχετική ερώτηση απέρριψε τον χαρακτηρισμό «νεοφιλελεύθερος» που του προσάπτουν αντίπαλοι του, λέγοντας ότι «είμαι Κεντροδεξιός φιλελεύθερος».
Για την αποφυλάκιση Ρουπακιά, είπε ότι έχει δίκιο η οικογένεια του δολοφονημένου Π. Φύσσα που διαμαρτύρεται, αναφέροντας ότι θα επισκεφθεί την ηγεσία του Αρείου Πάγου για να θέσει το ζήτημα της επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, με εξαίρεση το ζήτημα της παρουσίας του ΝΑΤΟ για το οποίο, αν και συμφώνησε, είπε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική κυβίστηση όλων των εποχών». Ο ίδιος ανέφερε ότι επέστησε την προσοχή στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ συμφωνεί, αλλά πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση το περιεχόμενο της συμφωνίας, γιατί «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Με σκωπτικό, εξάλλου, τρόπο σχολίασε ακόμη ότι «ο κ. Τσίπρας πήγε από το “Go back madam Merkel” στο “Don’t leave Mrs. Merkel”».
Παρά ταύτα, δήλωσε ότι στηρίζει την εθνική πολιτική και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τη Δευτέρα την αυστριακή πρέσβειρα και της εξέφρασε εντονότατη διαμαρτυρία για τη στάση που τηρεί η χώρα της.
«Η πολιτική ζωή επιστρέφει σε εποχές νεοαυριανισμού»
«Λυπάμαι όταν η πολιτική ζωή επιστρέφει σε εποχές νεοαυριανισμού», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για όσα του καταμαρτύρησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αναφορικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι.
Χαρακτηρίζοντας «πολιτική ανθρωποφαγία» την επίθεση που δέχεται η σύζυγός του, εξήγησε ότι «ήμασταν σε διάσταση για οκτώ χρόνια και κάναμε ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις πόθεν έσχες», προσθέτοντας ότι αυτό ήταν γνωστό στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που κατατίθενται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Ερωτηθείς για τα σχετικά δημοσιεύματα που τον εγκαλούν να δώσει απαντήσεις και αν τα διάβασε αμφισβήτησε την εγκυρότητα του εντύπου που φιλοξένησε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ε, δεν είναι και οι New York Times που το έγραψε...».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πλήξει ηθικά τις προηγούμενες κυβερνήσεις «αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που είναι σε αποδρομή». Ενώ πρόσθεσε ότι τα «δείγματα γραφής» από κυβερνητικά στελέχη, δεν τους επιτρέπει να ισχυρίζονται ότι έχουν «ηθικό πλεονέκτημα».
Ειδικά για τον κ. Σταύρο Παπασταύρου, σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι «βοήθησε τη χώρα», αλλά πήρε αποστάσεις από τις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ και το πρόστιμο που του επιβλήθηκε: «Αν υπάρχουν άλλα ζητήματα, θα τα διερευνήσει η Δικαιοσύνη», περιορίστηκε να πει.
Για τη λεγόμενη «λίστα Μπόργιανς», ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε ψεύδη, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ότι η λίστα με τους Έλληνες καταθέτες περιήλθε στην κατοχή του στην αρχή του 2015 που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε τεχνική βοήθεια από τη Γερμανία μέσω της task force και του κ. Ράιχενμπαχ, αλλά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμένος «μας έλεγαν “προδότες” και “γερμανοτσολιάδες”». Το ερώτημα, κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι «να μας πουν πόσα χρήματα έχουν εισπράξουν από τις λίστες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.