Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ελληνική τηλεόραση, μία οικουμενική ιστορία (και) με αριστερές ρίζες...

Οι διαπλεκόμενοι καναλάρχες απέκτησαν τις τηλεοπτικές τους άδειες επί Οικουμενικής, όταν υπουργός επί των οικονομικών ήταν και ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Δραγασάκης και Δικαιοσύνης ο αριστερός υπουργός της καρδιάς μας Φώτης Κουβέλης. Οι άδειες, βέβαια, ήταν προσωρινές. Και τι δεν είναι προσωρινό σε αυτή την χώρα; Τα χρέη! Και το πολιτικό παίγνιο!

Στα πλαίσια της πολυφωνίας και του πλουραλισμού η Οικουμενική έδωσε τότε άδειες σε όλους! Πήραν κανάλια οι εκδότες των εφημερίδων, πήρε το ΚΚΕ, πήραν οι εκλεκτοί των κομμάτων. Κάπως έτσι ξεκίνησε η τηλεοπτική Άνοιξη σε αυτή την χώρα. Αλλά οι άδειες έμειναν προσωρινές. Επειδή αυτό βόλευε την εκάστοτε κυβέρνηση που είχε στα χέρια της ένα χαρτί για να διαπραγματεύεται με τους καναλάρχες την πολιτική τους γραμμή.


Τι κερδίσαμε από την ιδιωτική τηλεόραση; Να μην είμαστε αγνώμονες! Καταρχήν ξεχάσαμε εύκολα την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ. Δεύτερον, μάθαμε να εξασκούμε τα δάκτυλά μας στο τηλεκοντρόλ. Τρίτον, περάσαμε κάποια στιγμή από το στάδιο του πεινασμένου και μόνιμα ανικανοποίητου τηλεθεατή και αποφασίσαμε να κλείσουμε τις τηλεοράσεις. Τουλάχιστον κάποιες ώρες την ημέρα…

Η ιδιωτική τηλεόραση πρόσφερε στον τομέα της ψυχαγωγίας και τόνωσε τις ελληνικές παραγωγές, αλλά αντικειμενικά πρόσφερε πολύ λιγότερα απ’ όσα θα μπορούσε. Πριν από λίγες ημέρες ο ΟΤΕ άνοιξε ένα καινούργιο κανάλι, το OTE History, αφιερωμένο στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ελλάδας. Μία ώρα ανάλογο πρόγραμμα να είχαν την ημέρα τα ιδιωτικά κανάλια όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα καλύτερη! Αν θέλει κανείς μπορεί να προσφέρει. Το υλικό υπάρχει.

Τα κανάλια, όμως, δεν θέλησαν να προσφέρουν. Έννοιες που εκπορεύονται από την μακροχρόνια πορεία του ελληνικού πολιτισμού εξοστρακίστηκαν από το γυαλί, επειδή θεωρήθηκαν πολύ… κουλτουριάρικες. Δεν ήταν του ύφους και του στυλ αυτών που υπερασπιζόντουσαν τις… Θερμοπύλες (τρομάρα μας) της ελεύθερης τηλεόρασης! Αντίθετα, οτιδήποτε είχε να κάνει με τα ξέφρενα πάρτι της Μυκόνου ήταν στην πρώτη γραμμή. Το life style αλά γκρέκα επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί φώναζαν εδώ και χρόνια! Ότι η Ελλάδα είχε ήδη χρεοκοπήσει πολιτισμικά. Κι ότι ήταν θέμα χρόνου να μας βρει ένα μεγάλο κακό.

Να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Είχαμε αυτή την τηλεόραση και αυτούς τους καναλάρχες επειδή δεν είχαμε κάτι καλύτερο. Αυτή είναι η Ελλάδα, που έλεγε και ο σύντροφος Σημίτης.

Και; Δεν πρέπει να την κάνουμε καλύτερη; Για την τηλεόραση ο λόγος. Αν δεν μπορείς να κάνεις καλύτερο ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, πως μπορείς να υποσχεθείς μία μεγαλύτερη υπερπαραγωγή, όπως είναι αυτή μιας καλύτερης χώρας;

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο κ. Παππάς θα μπορέσει να φτιάξει την τηλεόραση στην Ελλάδα. Κρίνοντας από την ΕΡΤ και από τις όσες αθλιότητες έγιναν, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το νέο «τηλεοπτικό τοπίο».

Και; Δεν πρέπει να μπει τάξη στην τηλεοπτική ζούγκλα; Φυσικά! Να πληρώσουν τα χρέη τους τα κανάλια ή να κλείσουν.  Και δεν μιλάμε για την ρύθμιση της ρύθμισης. Αλλά τις υποχρεώσεις τους, όπως και όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες. Να πληρώσουν για την χρήση των αδειών. Και σε αυτό δεν πρόκειται να διαφωνήσουμε. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί πρέπει να υπάρχουν 4 άδειες και όχι 24! Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στον ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου. Είναι άλλο πράγμα να προσπαθεί κανείς να εφαρμόσει τον Νόμο κι άλλο να προσπαθεί να ελέγξει την πληροφόρηση. Περί αυτού πρόκειται. Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε να λέμε…

Μπορεί να υπάρξει μία άλλη τηλεόραση στην Ελλάδα; Πείτε μας αν μπορεί να υπάρξει μία άλλη χώρα από αυτή που ψηφίζει αυτή την Βουλή κι έπειτα θα σας πούμε αν μπορεί να υπάρξει ένα τηλεοπτικό κοινό που θα προκρίνει μία άλλου είδους τηλεόραση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία προσφέρει άπειρες λύσεις. Αν θέλει κάποιος να ενισχύσει τον πλουραλισμό είναι εύκολο να το κάνει. Εκτός κι αν στο κοντινό μέλλον δεν θα υφίσταται  θέμα πλουραλισμού…

Θανάσης Μαυρίδης στο liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.