Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας σύντροφοι…

Βιάζεσαι, μου είχε πει το καλοκαίρι ένας λογιστής. Στην Ελλάδα τίποτα κακό δεν συμβαίνει μέσα στο καλοκαίρι. Είναι το γενικότερο κλίμα της αισιοδοξίας με το οποίο το ελληνικό θέρος διαποτίζει τα πάντα και κυρίως τις συμπεριφορές των ανθρώπων, των υποκειμένων της οικονομικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι η περίοδος εισροής συναλλάγματος στη χώρα και απασχόλησης του μεγαλύτερου δυνητικά μέρους του εργατικού δυναμικού λόγω της υπερδραστηριοποίησης της κυριότερης βιομηχανίας της χώρας, της τουριστικής.

Ο ίδιος μου έλεγε πως όταν θα έρθει η χρεοκοπία, στην αρχή και για μερικούς μήνες, θα εκληφθεί σαν θετική εξέλιξη. Η στάση πληρωμών στην πρώτη φάση δημιουργεί διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση.

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας; Όχι ευχαριστώ!

Τα πολεμικά ανακοινωθέντα από την κυβέρνηση (απειλές Αλεξιάδη κατά δικαίων και αδίκων) διαδέχονται το ένα το άλλο και αποδεικνύουν αυτό που ήδη γνωρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς. Ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Στην βάση αυτή στήνονται πολιτικά και οικονομικά παιγνίδια. Δυστυχώς είναι ικανοί μόνο για σενάρια. Η ανικανότητα περισσεύει. Κι όχι μόνο στην κυβέρνηση.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακούσετε πολλές φορές για την ανάγκη δημιουργίας μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο μία κυβέρνηση αυτού του χαρακτήρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από όσες κυβερνήσεις είχαμε τα τελευταία έξι χρόνια. Επειδή, λέει, δεν θα έχει πολιτικό κόστος! Κάνουν λάθος! Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα στηρίζεται από κόμματα που δεν θα θέλουν το όποιο κόστος θα συνεπάγεται η στήριξης μιας κυβέρνησης που θα παίρνει εξ ορισμού αντιλαϊκά μέτρα. Τα κόμματα θα ναρκοθετούν οποιαδήποτε απόφαση αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της πολυποίκιλης πελατείας τους. Με άλλα λόγια, δουλειά δεν θα γίνει.

Η ανάρρωση και ο φαύλος κύκλος...

Η συζήτηση για τις τράπεζες οφείλει να μεταφερθεί στο πραγματικό πεδίο της οικονομίας όπου και μόνον μπορεί να κριθεί η πέμπτη στη σειρά ανακεφαλαιοποίηση. Δυστυχώς (και) στο ζήτημα των τραπεζών τρυπώνουν συγκεχυμένες αντιλήψεις τόσο για τις αιτίες που προκαλούν τις ανακεφαλαιοποιήσεις, όσο και για τις επιπτώσεις που έχουν τελικώς στην οικονομία. Ο υπουργός Οικονομίας, για παράδειγμα, μιλώντας στη Βουλή έβαλε στο ίδιο καλάθι δύο διαφορετικά μεγέθη, διαπράττοντας το στοιχειώδες λάθος του να αθροίζει «μήλα με πορτοκάλια». Κάπως έτσι, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε στα 25 δισ. της προπροηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης, αυτής που προκάλεσε το «κούρεμα» των ομολόγων του 2012, άλλα 13,5 δισ. που δόθηκαν όμως «για την ενσωμάτωση των προβληματικών» τραπεζών, δηλαδή κυρίως την κάλυψη ζημιών της Αγροτικής Τράπεζας.

ΑΝ είχαμε δραστήριους και έξυπνους πολιτικούς δεν θα έχαναν αυτή την ευκαιρία...

Παρακάτω είναι η είδηση.
Στον τίτλο αναφέρομαι στην ευκαιρία που μας προσφέρεται και αυτή την χρονιά να ΑΥΞΗΘΕΙ ο τουρισμός στην χώρα...

Και δεν το περιορίζω στις περισσότερες πτήσεις /αφίξεις , αλλά και στην ΕΠΕΚΤΑΣΗ της τουριστικής χρονιάς (τουλάχιστον στον νότο) μέχρι Δεκέμβριο και της έναρξης από τέλος Φεβρουαρίου και στην δυνατότητα δημιουργίας αεροπορικών βάσεων στην χώρα και από άλλες Low Cost εκτός της Ryanair ...
Ιδου η ευκαιρία. Μας την δίνει ξανά το εγκληματικό Ισλάμ του Ίσις...