Βιάζεσαι, μου είχε πει το καλοκαίρι ένας λογιστής. Στην Ελλάδα τίποτα κακό δεν συμβαίνει μέσα στο καλοκαίρι. Είναι το γενικότερο κλίμα της αισιοδοξίας με το οποίο το ελληνικό θέρος διαποτίζει τα πάντα και κυρίως τις συμπεριφορές των ανθρώπων, των υποκειμένων της οικονομικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι η περίοδος εισροής συναλλάγματος στη χώρα και απασχόλησης του μεγαλύτερου δυνητικά μέρους του εργατικού δυναμικού λόγω της υπερδραστηριοποίησης της κυριότερης βιομηχανίας της χώρας, της τουριστικής.
Ο ίδιος μου έλεγε πως όταν θα έρθει η χρεοκοπία, στην αρχή και για μερικούς μήνες, θα εκληφθεί σαν θετική εξέλιξη. Η στάση πληρωμών στην πρώτη φάση δημιουργεί διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση.
Στο 9μηνο του 2015 καθώς και στο τελευταίο προεκλογικό τρίμηνο του 2014 αυτό έγινε αισθητό στα περισσότερα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Στη αρχή εν όψει εκλογών οι περισσότεροι ανέστειλαν τις πληρωμές προς την εφορία και τα ταμεία. Τα χρήματα αυτά έπεσαν στην οικονομία και την κατανάλωση. Μετά, αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε με τις 100 δόσεις και τις διάφορες ρυθμίσεις.
Το πάρτι όμως άρχισε να τελειώνει από το Σεπτέμβρη και μετά όταν άρχισαν να πληρώνονται οι δόσεις του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και περιορίστηκαν οι ευνοϊκοί όροι των ρυθμίσεων.
Με απλά λόγια: Η ευνοϊκή περίοδος βαθμιαία φτάνει στο τέλος.
Υπάρχει μια άποψη που υποστηρίζει πως η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη με σαφώς μνημονιακό πρόγραμμα, είναι αρκετή για να βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία.
Στην άποψη αυτή στοιχίζεται και η εκτίμηση πως η υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου χωρίς τις πεζοδρομιακές αντιδράσεις τις οποίες υποδαύλιζαν έως καθοδηγούσαν τα κόμματα που είναι σήμερα στην εξουσία, θα βοηθήσει στην εμπέδωση της οικονομικής εμπιστοσύνης.
Η στήλη δεν συμφώνησε με την άποψη αυτή. Οι εξελίξεις προς το παρόν μοιάζουν να τη δικαιώνουν.
Χθες διάβαζα στο ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου στο Capital.gr πως οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ εκτινάχθηκαν την τελευταία περίοδο μετά από μια φάση συγκράτησης, κατά 500 εκατ. δηλ. στα 2,5 δισ. ευρώ. Σε μια εταιρεία που έχει χρηματιστηριακή αξία 1,2 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές είναι διπλάσιες.
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο το Σεπτέμβριο, μετά από μια περίοδο ηρεμίας, αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ και ξεπέρασαν τα 80 δισ. ευρώ. Σε ένα κράτος που ο ετήσιος στόχος εσόδων είναι περί τα 45 δισ. ευρώ οι πολίτες χρωστάνε πάνω από 80 δισ. ευρώ. Μπορεί ο Υπουργός των Οικονομικών να δείχνει ευτυχής, από άγνοια ίσως, αλλά κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του.
Επιπλέον η είδηση της εβδομάδας που πέρασε, και ως είθισται με όλες τις σημαντικές ειδήσεις, στα ψιλά, ήταν η εξάντληση από πλευράς ΟΑΕΕ της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης τρεις μήνες πριν το τέλος του έτους. Τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι σε καλύτερη θέση.
Στην κυβέρνηση σαν μυωπικοί μαρξιστές συνεχίζουν να ασχολούνται με την αναδιάρθρωση του χρέους τα προβλήματα από το οποίο δεν θα προκύψουν πριν το 2020.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους επόμενους μήνες το οποίο γίνεται ακόμη πιο εύφλεκτο αν συνυπολογιστούν μερικά στοιχεία που παρατήρησα στην τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ την οποία τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ανέγνωσαν με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Στις προβλέψεις για απασχόληση π.χ. το 26% των επιχειρήσεων του δείγματος βλέπει πτώση της απασχόλησης στο επόμενο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό ένα μήνα νωρίτερα ήταν στο 18%. Από την άλλη πλευρά το ποσοστό των επιχειρήσεων που βλέπει αύξηση της απασχόλησης στο επόμενο τρίμηνο είναι στο 6%.
Οι δείκτες για τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων επίσης κατά τον Οκτώβριο επιδεινώθηκαν έναντι του Σεπτεμβρίου από -17 στο -26.
Οι δείκτες των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής είναι πιο αξιόπιστοι για την κατάσταση της οικονομίας σε 3-6 μήνες, καθώς η παρουσία 25-30 δισ. ευρώ στα στρώματα δημιουργεί παραμορφώσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά.
Σε όλα αυτά προσθέστε και τον αρνητικό αντίκτυπο της υπερφορολόγησης στα έσοδα και την οικονομία.
Ούτε ψύλλος στο κόρφο σας σύντροφοι, κυριολεκτικά...
Του Κώστα Στούπα από το Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.