Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΣΕΒ : Το τραπεζικό σύστημα έχει τρωθεί και είναι δύσκολο να ανακάμψει...

Πολύ μικρή χαρακτηρίζει την πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαιο οικονομικό δελτίο του και επισημαίνει ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα έχει τρωθεί και είναι δύσκολο να ανακάμψει. Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις παρατηρεί ότι ένας στους τέσσερις νέους συνταξιούχους της περιόδου Σεπτεμβρίου 2014- Μαΐου 2015 ήταν κάτω των 55 ετών.
Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα που αρνείται να αλλάξει» οι έως τώρα περικοπές συντάξεων ήταν μεν σημαντικές ως ποσοστό για ορισμένες πολύ υψηλές συντάξεις, αλλά παραμένουν μεγάλα περιθώρια σύγκλισης της αξίας των εισφορών και των αναμενόμενων απολαβών σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά υψηλών συντάξεων.

Η Αριστερά σε μόνιμη πλέον πολιτική και ψυχολογική διαταραχή: «Χούντα», «κατοχή», «αποικιοκρατία» ...

Δ​​εν γνωρίζουμε αν οι μεγαλοστομίες που χρησιμοποιεί στον δημόσιο λόγο η Αριστερά είναι απλώς προϊόν φτωχής ανάλυσης ή απαντά σε ψυχολογικές ανάγκες των στελεχών να δείξουν πως κρατούν από γενιά τρανή.

Ισως να ’ναι και τα δύο. Δηλαδή, όπως και να το κάνουμε, είναι άλλο να παλεύεις κατά του Μνημονίου κι άλλο κατά της «χούντας του Μνημονίου». Το πρώτο σε κάνει απλώς πολιτικό· καλό ή κακό, δεν έχει σημασία. Με το δεύτερο νομίζεις ότι γίνεσαι Αλέκος Παναγούλης.

Δεν είναι το ίδιο να επιχειρηματολογείς κατά μιας δανειακής σύμβασης κι άλλο να αντιστέκεσαι σε μια νέα «αποικιοκρατία χρέους». Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να διαβάσεις εκατοντάδες σελίδες για να επιχειρηματολογήσεις, στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεσαι μόνο συνθήματα κατά των «αποικιοκρατών» και των συνοδοιπόρων τους.

Η Ευρώπη στο πλευρό της Κύπρου...

41 χρόνια μετά την τραγωδία της Κύπρου, τον Αττίλα, την εισβολή, την Κατοχή, το πολύπαθο νησί της Αφροδίτης συνεχίζει να αγωνίζεται για την επανένωσή του και να αναζητά μια λύση που θα επουλώσει τα τραύματα.

Τον τελευταίο καιρό οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι σοβαρές και κάποιες ελπίδες έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται.

Μέσα στη δίνη των τελευταίων γεγονότων στην Ελλάδα, πολλά έχουν περάσει απαρατήρητα – και πολλοί είναι εκείνοι που δείχνουν να αδιαφορούν για τις εξελίξεις, αν και τον καιρό που η Κύπρος έμπαινε στο δικό της μνημόνιο παρίσταναν τους προστάτες της και την προέτρεπαν να καταφύγει σε «λύση» που θα την βύθιζε σε οικονομικό χάος και θα προκαλούσε μεγάλους εθνικούς κινδύνους.

Αν ο Τσίπρας νικήσει τον Λαφαζάνη…

Οι εσωκομματικές συγκρούσεις στα κόμματα εξουσίας έχουν τη σημασία τους. Διότι από την επικράτηση της μιας ή της άλλης πλευράς μπορεί να κριθεί η κατεύθυνση που θα πάρει (όχι το κόμμα πια, αλλά) η διακυβέρνηση της χώρας.
Τέτοιες συγκρούσεις είχαμε αρκετές στην περίοδο που ονομάστηκε Μεταπολίτευση και ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1974. Ας τις καταγράψουμε εν συντομία:

Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: Το ρήγμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές...

«Το ρήγμα στην Κ.Ο. (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι νομίζω σαφές», δήλωσε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Στο ερώτημα εάν οι δαιφωνούντες θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος».