Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις, οι λανθασμένες επιλογές για την τρομοκρατία, και το κόστος τους...

Για την  διακυβέρνηση μιας χώρας, πέρα από όλα τα άλλα, χρειάζεται και να μπορείς να προβλέψεις  τα αποτελέσματα των κινήσεων που κάνεις, να εκτιμήσεις την χρονική στιγμή που παίρνεις μια απόφαση και να βλέπει τα πραγματικά δεδομένα και με βάση  αυτά να κινείσαι.
 Και βέβαια, να μην κάνεις  κινήσεις, με βάση «ιδεολογικές αγκυλώσεις» ή με στόχο να εξευμενίσεις κομματικά στελέχη σου ή να κάνεις επικοινωνιακό παιχνίδι. Ή και όλα μαζί.
Αν  κάνεις κινήσεις  λόγω των δεδομένων αυτών , τότε είναι βέβαιο πως αργά η γρήγορα ( συνήθως γρήγορα) τα αποτελέσματα των κινήσεων σου αυτών είναι αρνητικά και γυρνούν «μπούμερανγκ».
 Δυστυχώς, η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει τις βασικές αυτές αρχές και οι κινήσεις της σε όλους τους τομείς, όχι μόνον δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα άλλα σε κάποιες ιδεατές δικές της σκέψεις και θεριεύστε ορισμένες «ιδεοληψίες», και κυρίως φαίνεται να μην έχουν εκτιμηθεί σοβαρά τα αποτελέσματα των ενεργειών της.

Brookings για Ελλάδα: Η χώρα βαδίζει στο πουθενά ... «Ο εφιάλτης είναι εδώ»

Επίπονη συμφωνία με εταίρους και δανειστές ή μετάβαση σε μια οικονομία κρατικού καπιταλισμού τύπου Βενεζουέλας ή Ρωσίας, για την οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τον απαραίτητο κομματικό μηχανισμό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η κυβέρνησή της, σημειώνεται σε άρθρο αναλυτή το οποίο δημοσιεύει η ιστοσελίδα της αμερικανικής δεξαμένης σκέψης (think tank) Brookings.
Στο άρθρο του Θεόδωρου Πελαγίδη, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αναφέρεται ότι «ο εφιάλτης είναι ήδη εδώ», καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η τάση αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο το 2014, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, μεγάλωσε κατά 0,6%, ενώ σε αντίστοιχο κίνδυνο τίθεται και η τάση αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, που το περασμένο έτος κινήθηκε επίσης στο 0.6%.

Όταν η Μόσχα διαψεύδει…

Αναρωτιέται κανείς τι φαντάζεται πως μπορεί να κερδίσει η κυβέρνηση με διαρροές σε εγχώρια μέσα ενημέρωσης, καθώς και σε μέσα του εξωτερικού (ο Σπήγκελ επικαλέστηκε κυβερνητικό στέλεχος χωρίς να το κατονομάσει) ότι τάχαμου έρχονται τα δισεκατομμύρια από τον «Μόσκοβο» (από 3 ως 5 δις παρακαλώ!)και πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν αμέσως από τον ίδιο τον εκπρόσωπο του Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε κάποια συμφωνία» και πως η Ελλάδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην ρωσική πρωτεύουσα, δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια – το δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πως το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας μας θα λυθεί εντός ΕΕ.

“Το πάρτι τέλειωσε”, λέει το Bloomberg για την Ελλάδα, μόλις επιδεινώθηκαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ...

Με ένα πρωτοφανούς σκληρότητας άρθρο από ένα αμερικανικό μέσο που τηρούσε αποστάσεις από την πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί από τη Γερμανία, το Bloomberg δημοσιεύει ένα πολύ σκληρό άρθρο κατά της Ελλάδας, το οποίο ξαναθυμάται τα «Greek statistics», ζητώντας την αποβολή της χώρας από την ΕΕ, προτρέποντας ουσιαστικά τους δανειστές να την αφήσουν να φύγει.

Το φαρμακερό δημοσίευμα υπογράφεται από τον Μαρκ Γκίλμπερτ. Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με τις εβδομάδες να γίνονται μήνες, η κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο δεν φαίνεται πιο κοντά στην επίλυση της διάστασης ανάμεσα στην τάση της κατά της λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές της, ως τίμημα για να της δώσουν χρήματα», αναφέρει ο Μαρκ Γκίλμπερτ, σε φαρμακερό άρθρο με τίτλο «Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ».

Η συντριβή της μεταπολίτευσης και η επόμενη ημέρα ...

Ορισμένοι σε αυτή την κυβέρνηση πιστεύουν ότι μετά από την ρήξη με την Ευρώπη θα μπορέσουν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι έπεσαν θύματα εκβιασμού. Ότι τα βράχια θα είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας και όχι απόρροια των δικών μας τραγικών λαθών. Το γεγονός ότι η χώρα είναι αυτή την στιγμή πλήρως απομονωμένη από όλους τους παραδοσιακούς της συμμάχους είναι κάτι που το προσπερνάνε με μία πρωτοφανή εκδήλωση πολιτικής αφέλειας.

Όλη η αρχιτεκτονική της «διαπραγμάτευσης» είναι λάθος. Ουδέποτε διαπραγματευτήκαμε. Το μόνο που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι ο θίασος των ακροβατών εκτοξεύει κάθε τρεις και λίγο απειλές ότι θα πέσει κάποιος στο κενό.

Μέχρι να καταρρεύσουν οι φίλοι των εγκληματιών της 17Ν , θα έχουν μηδενίσει οι τράπεζες...

Bloomberg View: Στα 62 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων μέσα σε έξι μήνες...

Ελλάδα και δανειστές, καλό θα ήταν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να εξετάσουν τα "συντρίμμια", καθώς ανοίγει σήμερα ακόμα μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων. Πάντως, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, Mark Whitehouse, στο Bloomberg View, τα στοιχεία της ΤτΕ για τις εκροές καταθέσεων δείχνουν ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες κατάφεραν να αποδομήσουν την εμπιστοσύνη που έχτιζαν επί πολλά χρόνια.