Επίπονη συμφωνία με εταίρους και δανειστές ή μετάβαση σε μια οικονομία κρατικού καπιταλισμού τύπου Βενεζουέλας ή Ρωσίας, για την οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τον απαραίτητο κομματικό μηχανισμό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η κυβέρνησή της, σημειώνεται σε άρθρο αναλυτή το οποίο δημοσιεύει η ιστοσελίδα της αμερικανικής δεξαμένης σκέψης (think tank) Brookings.
Στο άρθρο του Θεόδωρου Πελαγίδη, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αναφέρεται ότι «ο εφιάλτης είναι ήδη εδώ», καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η τάση αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο το 2014, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, μεγάλωσε κατά 0,6%, ενώ σε αντίστοιχο κίνδυνο τίθεται και η τάση αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, που το περασμένο έτος κινήθηκε επίσης στο 0.6%.
Ο πολιτικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη, θεωρείται η βασική αιτία για το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει εξανεμιστεί το κλίμα οικονομικής ανάκαμψης.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα μοιάζει ευχαριστημένη από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ωστόσο το σχετικό κλίμα δείχνει αργά αλλά σταθερά να αλλάζει.
«Πίσω από τα παγωμένα χαμόγελα της κυβέρνησης, οι πολίτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η χώρα βαδίζει κυριολεκτικά στο πουθενά», τονίζει ο αρθρογράφος.
Τα δύο σενάρια για τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύει η Brookings, είναι:
- «Το βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή»: Το επικρατέστερο σενάριο. Η κυβέρνηση, σε ένα δραματικό σαββατοκύριακο στα τέλη Απριλίου ή κατά τη διάρκεια του Μαΐου, λίγο πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, παίρνει την τελική απόφαση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνει την πρωτοβουλία και ανακοινώνει μια επίπονη αλλά αναγκαία συμφωνία. Παρά τις πιθανές ρητορικές διαφοροποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητούν οι εταίροι θα εφαρμοστούν πλήρως και η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, αλλιώς οι πιστωτές δεν πρόκειται να ανοίξουν την «κάνουλα» της χρηματοδότησης».
Η «εθνολαϊκιστική» κυβέρνηση αγκαλιάζει έναν «νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό», δηλαδή τον συνδυασμό αριστερής και εθνικιστικής ρητορείας με μια πολιτική απορρύθμισης των αγορών και ιδιωτικοποιήσεων.
- Το σενάριο της «εσωτερικής έκρηξης» ή αλλιώς Grexident: Οδηγημένη στα άκρα από μια εσωτερική αδράνεια και αυξανόμενη ανικανότητα, η κυβέρνηση εγκλωβίζεται σε ένα παιχνίδι μηδενικής αποτελεσματικότητας, δεν λαμβάνει χρήματα από τους πιστωτές και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για μια κατάρρευση της οικονομίας.
Η αρχική ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αυτοδύναμη, απομονωμένη χώρα με κρατικό καπιταλισμό τύπου Τσάβες - Μαδούρο της Βενεζουέλας ή Πούτιν της Ρωσίας προϋποθέτει ισχυρό μηχανισμό ελέγχου του κράτους και κομματικό στρατό με δομή, δεδομένα τα οποία δεν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, η χρεοκοπία εντός του ευρώ οδηγεί την κυβέρνηση είτε σε παράδοση στους πιστωτές είτε σε νέες εκλογές, εν μέσω πανικού και ελέγχου κίνησης κεφαλαίων.
Πηγή Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.