Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Άγνοια, λαϊκισμός και απειλές...

Ο διάσημος έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που συζητήθηκε και ως πιθανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε το φάρμακο για αντιμετώπιση της άρνησης των Γερμανών να μας βοηθήσουν άνευ όρων:

«Να αντιδράσουμε στους Γερμανούς με μποϊκοτάζ στα προϊόντα τους. Είναι μια ειρηνική αντίσταση» είπε.
Αντιστασιακός κατ' επάγγελμα (όλες οι κινηματογραφικά εξαίρετες ταινίες του εξυμνούν την αριστερίζουσα αντίσταση), προσχώρησε και αυτός στον αφελή αριστερό λαϊκισμό. Αλλά, κύριε Γαβρά και όσοι χειροκροτήσατε την ιδέα: Γιατί να μη μας ανταποδώσουν και οι Γερμανοί σταματώντας να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, κυρίως αγροτικά, που είναι από τους σημαντικότερους πελάτες τους; Και αν πάψουν να μας έρχονται τα εκατομμύρια γερμανών τουριστών; Κώνωψ επί κέρατος βοός γι' αυτούς, καταστροφή για εμάς.

Νόμιμο; Ίσως ... Ηθικό όμως;

Δυστυχώς το ερώτημα αν το νόμιμο είναι πάντα και ηθικό, ιδιαίτερα για τους πολιτικούς, που «ταλαιπώρησε» πριν χρόνια την χώρα , επανέρχεται με έντονο τρόπο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
   Το αν ένας  πολίτικος , μπορεί να ασχοληθεί στην κυβερνητική η εν γένει πολιτική δράση του, με κάποια πράγμα που ο ίδιος ασχολείτο ως επαγγελματίας.
 Το θέμα δεν είναι εύκολο μια και έχει πολλές πλευρές , νομιμότητας μεν αλλά και ηθικής από την άλλη.
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ότι κάποιος κάνει νόμιμα, χωρίς να υπερβαίνει αυτά που προβλέπονται από τους νόμους για ολους , δεν έχει κανέναν ηθικό πρόβλημα.
Ορισμένοι άλλοι, πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των δυο ζητημάτων, ιδιαίτερα για τους πολιτικούς με θέση εξουσίας.

Οι τελευταίες πράξεις του δράματος...

Η στήλη δεν έτρεφε καμιά αυταπάτη σχετικά με την ποιότητα της διακυβέρνησης από μια κυβέρνηση της Ελληνικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η χρεοκοπία της οικονομίας και των δημόσιων εσόδων θα ήταν θέμα χρόνου και η παρασιτοκρατία με τη διαφθορά θα χτυπούσαν «κόκκινο».

Δεν ήταν δύσκολο να το προβλέψει κάποιος αυτό, παρατηρώντας το βασικό μοχλό των δυνάμεων που συσπειρώθηκαν και έφεραν στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση βαδίζει στο ίδιο ακριβώς μοτίβο πελατειακών σχέσεων κομματοκρατίας και διαφθοράς που κινήθηκαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού με ελάχιστες εξαιρέσεις, τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες (κυβερνήσεις του δικομματισμού) ευθύνονται για τη χρεοκοπία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Όλα τα ονόματα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής για τη στελέχωση θέσεων γενικών γραμματέων υπουργείων και λοιπών στελεχών διοίκησης είναι είτε αποτυχημένοι πολιτευτές, είτε κομματικοί αφισοκολλητές.

Η νέα κυβέρνηση κάνει ό,τι ακριβώς και οι παλιές που χρεοκόπησαν τη χώρα.

Τσίπρας εσωτερικού και Τσίπρας εξωτερικού (όπως παλιά το ΚΚΕ...)...

Ο Τσίπρας είναι σαν τον Ολυμπιακό της περασμένης δεκαετίας. Άλλος στην Ελλάδα, άλλος στην Ευρώπη. Άλλος στο εγχώριο πρωτάθλημα, άλλος στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο Βερολίνο και ελάχιστα μέτρα από την Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου, ήταν σοβαρός, μετρημένος κι άνετος. Είχε τον «αέρα» που έπρεπε. Καθόλου μαγκωμένος, καθόλου ψαρωμένος, αλλά και καθόλου ύφος αδιαλλαξίας ή συγκρουσιακής λογικής. Με άλλα λόγια, έκανε την καλύτερη εμφάνισή του. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, γενικά. Κι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα το πού την έκανε. Μέσα στη Γερμανία, στην πρώτη του συνάντηση με τη Μέρκελ. Σαν να πάει ο Ολυμπιακός μέσα στην Μπαρτσελόνα, λοιπόν, και να παίρνει ισοπαλία.

Reuters: Το «ΖΟΡΙ» για τον Τσίπρα είναι το ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις...


Η κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί μεν να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει για να επιτύχει την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που απομένουν, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο, υποστήριξαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα “προαπαιτούμενα” που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν στις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κρίνοντας ότι επιτυγχάνουν αποτελέσματα ισοδύναμα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, η χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα συνεχιστεί.