Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Στη «Ράτκα» αδελφές μου ... Στη «Ράτκα»...

Λιτός βίος στη «Ράτκα»...

Αφού αντικατέστησε εν μια νυκτί τη λιτότητα με τον λιτό βίο και προέτρεψε όλους τους Έλληνες να κάνουν λιτό βίο και να εγκαταλείψουν τις Πόρσε, ο «τσάρος» της Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης πήρε τη σύζυγό του Δανάη για δείπνο στο πολυτελές εστιατόριο του Κολωνακίου «Ράτκα».

Ήταν σχεδόν αμίλητος και ούτε ενδιαφέρθηκε να πιάσει κουβέντα με την πρώην του Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη (που βρισκόταν εκεί με τον σύζυγό της). Κινητοποιήθηκε όμως, επιδεικνύοντας πόσο καλά αντανακλαστικά έχει, όταν η Τατιάνα Καραπαναγιώτη, που είναι χρόνια φίλη της συζύγου του, πήγε να τη χαιρετήσει και, ευρισκόμενη σε απόσταση αναπνοής από τον νέο «τσάρο», δεν γνωρίζω τι έπαθε βλέποντάς τον, αλλά...

Grexit: Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά...

Το 2015 είναι διαφορετικό από το 2012 διότι οι αγορές συμπεριφέρονται διαφορετικά και διότι τα θεμελιώδη είναι διαφορετικά. Η μετάδοση είναι σχεδόν απούσα διότι οι άλλες χώρες της περιφέρειας τώρα εμφανίζουν πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών (και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται φρέσκα κεφάλαια), και έχουν δείξει την ικανότητά τους να προσαρμόζουν τις οικονομίες τους. Για αρκετά χρόνια, η Ελλάδα έχει διακριθεί για την κωλυσιεργία της στις μεταρρυθμίσεις και για την εμφάνιση μιας αβυσσαλέας επίδοσης στις εξαγωγές.

Το Grexit είναι μια «κόκκινη γραμμή»
Επισήμως κανένας δεν θέλει ένα Grexit: Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. «Απλώς» ζητά μια μείωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας και να δοθεί τέλος στην λιτότητα. Η γερμανική κυβέρνηση επίσης δεν τίθεται υπέρ μιας εξόδου διότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση παραμένει το κεντρικό project για τους Γερμανούς φορείς χάραξης πολιτικής κατά μήκος όλων των mainstream κομμάτων. Μόνο κάποια κόμματα διαμαρτυρίας και κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ελλάδα (και η Γερμανία) θα ήταν καλύτερα με μια νέα Δραχμή.

Η Ευρωζώνη λέει όχι στο σχέδιο Τσίπρα...

Σε τροχιά σύγκρουσης εισήλθαν από χθες κυβέρνηση και Ευρωζώνη, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να λέει «όχι» στην παράταση του προγράμματος και στην ύπαρξη της τρόικας και τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν συμφωνίες και δεν πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες από την ελληνική πλευρά. Αν και στελέχη του ΥΠΟΙΚ υπογράμμιζαν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση και ότι απλώς η κάθε πλευρά κατέστησε σαφείς τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη διαπραγμάτευση, η αντίδραση του κ. Ντάισελμπλουμ στην τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη κατέδειξε ότι το χάσμα είναι μεγάλο.