Θέλουμε ή δεν θέλουμε τελικά να μετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον μηχανισμό οικονομικής βοηθείας στην χώρα μας.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι όλοι, ως έλληνες πολίτες, μάλλον έχουμε «χάσει τον μπούσουλα» που λέμε , με τα όσα η κυβέρνηση κατά καιρούς λέει.
Βέβαια, δεν είμαστε μόνον εμείς που έχουμε «χάσει την μπάλα», αλλά και οι ξένοι που τα έχουν χάσει κυριολεκτικά. Γιατί, οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τελικά αν η ελληνική πλευρά θέλει να μετάσχει στις συζητήσεις (αρά και στις χρηματοδοτήσεις και στην τεχνική βοήθεια) το ΔΝΤ ή όχι.
Πριν τις εκλογές , για χρόνια ο πολιτικός χώρος που βρίσκεται τώρα στην κυβέρνηση, κατήγγελλε το ΔΝΤ (στο οποίο ας μην ξεχνάμε η Ελλάδα όχι μόνον μετέχει αλλά είναι και ιδρυτικό μέλος του) ως τον μεγάλο κακό του καπιταλισμού που κυριολεκτικά πίνει το αίμα των λαών , στις χώρες που καλείται να βοηθήσει.
Θα θυμάστε βέβαια, τι έλεγαν όχι μόνον οι του Συνασπισμού , αλλά και παρά πολλοί άλλοι, όταν το 2010, ο τότε πρωθυπουργός δήχθηκε να μετάσχει ( κατ άλλους ζήτησε)το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την σωτηρία της χώρας ( πρώτο μνημόνιο).
Αργότερα , λίγο πριν ο Σύριζα αναλάβει την κυβέρνηση και βέβαια μετά από την ανάληψη της, τα πράγματα άλλαξαν. Οι καταγγελίες για το ΔΝΤ άρχισαν να ξεθωριάζουν και μερικές φόρες να θεωρούμε ότι υπάρχει αντιπαράθεση του ταμείου με τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μάλιστα αφήναν να εννοηθεί ότι το ταμείο είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Όταν μάλιστα η διευθύντρια του, η κ Γκαρντ, επαναδιατύπωσε την γνωστή άποψη του Ταμείου ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα του χρέους ώστε να μπορέσει να γίνει βιώσιμο, τότε το ΔΝΤ έγινε για την κυβέρνηση του Σύριζα κάτι σαν την νέα σημαία που θα έπρεπε να σηκώσουμε για να λυθεί το οικονομικό μας πρόβλημα.
Το κλιμα συνεχιζόταν να είναι παρόμοιο και τους επομένους μήνες, ακόμα και μετά τις εκλογές . Και ξαφνικά, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του ανακάλυψε ότι υπάρχουν προβλήματα με το ΔΝΤ, ότι ως τεχνικό σύμβουλο το έχουμε και περίπου ότι δεν θα θέλαμε να συνεχίσει να είναι μαζί μας…
Και η δήλωση αυτή , πραγματικά ξάφνιασε όχι μόνον του Ευρωπαίους αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ. Τα στελέχη του τελευταίου ψάχνουν μάλιστα, τηλεφωνώντας ακόμα και σε δημοσιογράφους να δουν τι ακριβώς συνέβη. Αν δηλαδή πρόκειται για συγκεκριμένη και συγκροτημένη άποψη του πρωθυπουργού, δηλαδή θέση της ελληνικής κυβέρνησης ή μια δήλωση της στιγμής , κάτι που έχουν δει και άλλες φόρες από την ελληνική πλευρά.
Όμως όπως φαίνεται, το ΔΝΤ προβληματίζεται αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να ενοχλούνται Κι αυτό γιατί όπως λένε , κυρίως στο Βερολίνο, η όλη αυτή συμπεριφορά μπορεί να σημαίνει ότι η χωρά μας έχει οδηγηθεί και πάλι σε «διάδρομους ατερμόνων διαπραγματεύσεων»….
Και δυστυχώς , φαίνεται πως και πάλι η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων προς την χώρα μας, αρχίζει να χάνεται , αν δεν έχει ήδη χαθεί...
Του Π. Τρουπιώτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.