Η στήλη από πολύ νωρίς κατά την πρώτη περίοδο της χρεοκοπίας συμφωνούσε και πρόβαλε την εκτίμηση πως δεν υπάρχει "σάλιο" για συντάξεις στο μέλλον. Υποστήριζε και υποστηρίζει πως μετά το 2010, αφού αποφύγαμε να πραγματοποιήσουμε μια ριζική "νεοφιλελεύθερη" επανάσταση μείωσης του κράτους και μείωσης των ασφυκτικών ρυθμίσεων των αγορών, είναι θέμα χρόνου να επέλθει στην Ελλάδα μια κατάσταση οικονομικής ισορροπίας με μισθούς και συντάξεις επιπέδου των μετασοβιετικών χωρών της περιοχής όπως της Βουλγαρίας και της Αλβανίας.
Η Ελλάδα όχι μόνο απέφυγε και στο... και πέντε της χρεοκοπίας του 2010 να πραγματοποιήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά μετά τις κυβερνήσεις ΓΑΠ και Σαμαρά οι οποίες συνέχισαν να δίνουν πρόωρες συντάξεις σε 50άρηδες μέχρι και σήμερα ακόμη, έφερε στην εξουσία τους "παλαβούς" του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχονταν τη δια μαγείας επιστροφή συντάξεων και μισθών στα προ χρεοκοπίας επίπεδα.
Μοιραία η πορεία κατάρρευσης έχει επιταχυνθεί... Μοιραία στο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει ο λαχνός της διαχείρισης της κατάρρευσης της οικονομίας, των δημοσίων εσόδων, των ασφαλιστικών εισφορών κλπ.
Στα χέρια του κ. Τσίπρα πέφτει ο λαχνός της προσαρμογής συντάξεων και μισθών σε επίπεδα Βουλγαρίας.
Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ στο χθεσινό Capital.gr: "Ιστορικές ανατροπές φέρνει η εφαρμοστική εγκύκλιος για τα νέα όρια συνταξιοδότησης με βάση το νόμο 4336/2015 που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου.
Ακόμα και στα 330 ευρώ μπορεί να φτάσει η κατώτατη σύνταξη σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Ο νόμος αυτός έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2015 και αφορά έως και 400.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης...".
Η εκτίμηση της στήλης είναι πως τα όρια της κατώτατης σύνταξης θα κατέβουν κι άλλο συν τω χρόνω, ενώ σταδιακά λόγω αδυναμίας καταβολής του συνόλου των συντάξεων που δίνονται ήδη θα επεκτείνεται και στους παλιούς συνταξιούχους.
Είναι προφανές πλέον γιατί μερικούς μήνες νωρίτερα ειρωνευόμασταν τον κ. Στρατούλη όταν εγγυόταν μέχρι και το τελευταίο ευρώ των συντάξεων και γιατί πράττουμε το ίδιο και για τον κ. Κατρούγκαλο για τις κατά καιρούς ασυναρτησίες που εκπέμπει.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 2,65 εκατ. συνταξιούχοι συν 400 χιλ. που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Υπάρχουν επίσης 2,5 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές στηρίζουν τις συντάξεις των παραπάνω που πλησιάζουν τα 30 δισ. ευρώ το χρόνο...
Αν διαιρέσουμε τα 30 δισ. ευρώ με τον αριθμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα βρούμε πως κάθε εργαζόμενος πληρώνει περί τις 12.000 ευρώ μέσω εισφορών και φόρων για συντάξεις.
Αν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι κοντά στα 1.000 ευρώ κάθε εργαζόμενος καλείται να πληρώσει κάθε χρόνο, άλλο ένα μισθό για συντάξεις.
Προσθέστε και τη φορολογία για παιδεία, υγεία, αστυνομία και θα αντιληφθείτε γιατί η Ελλάδα είναι καταδικασμένη είτε να αλλάξει ή να πεθάνει.
Τα τελευταία πέντε χρόνια απέδειξε πως το δεύτερο είναι πιθανότερο.
Το γεγονός πως κάθε εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα καλείται να πληρώσει περισσότερα από όσα θα εισπράττει ο ίδιος για συντάξεις (το ένα τρίτο των οποίων έχει δοθεί με πελατειακά κριτήρια σε ανθρώπους που έπρεπε να συνεχίζουν να εργάζονται), ωθεί τους νέους που έχουν ικανότητες και καλές ειδικεύσεις να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, προς αναζήτηση καλύτερων μισθών.
Η αποψίλωση μιας οικονομίας από τους ικανούς οδηγεί την κοινωνία σε κατάρρευση. Μετά τους ικανούς που μεταναστεύουν τα τελευταία χρόνια σε ανεπτυγμένες οικονομίες, θα ακολουθήσει η μαζική έξοδος των ανειδίκευτων αφού στην Ελλάδα και οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας θα έχουν μειωθεί δραστικά και οι συντάξεις και μισθοί του δημοσίου θα έχουν εξατμιστεί λόγω αδυναμίας καταβολής.
Έχουμε γράψει πολλές φορές κατά το παρελθόν πως όταν ο εργαζόμενος που λαμβάνει 1.000 ευρώ στο χέρι καθαρά (στοιχίζει λόγω φόρων και εισφορών) στην επιχείρηση 1.800 ευρώ, κανένας εργαζόμενος δεν θα επιλέγει να μείνει στην Ελλάδα και καμιά επιχείρηση δεν θα θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα.
Η προσφορά της νέας κυβέρνησης της αριστεράς στη λύση του προβλήματος είναι να ανεβάσει το κόστος κάθε εργαζόμενου που στοιχίζει 1.000 περί τα 2.000 ευρώ.
Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός με την καθοδήγηση της κας Αγγελοπούλου πήγε στη Νέα Υόρκη να προσελκύσει επενδύσεις, με μια εξίσωση που δεν βγάζει όφελος.
Αν πιστεύουν οι μέντορες του κ. Τσίπρα στο σχέδιό του γιατί δεν επενδύουν οι ίδιοι ένα μικρό μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συντηρούν στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, τώρα πριν την κατάρρευση που θα ισοπεδώσει τα πάντα;
Του Κώστα Στούπα από το Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.