Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Οι ίδιες «οδηγίες προς υπουργούς» εδώ και σαράντα χρόνια….

Μερικές φορές, ίσως λογω και της πολύχρονης ενασχόλησης με τους πολιτικούς και τα όσα λένε, κάνουν ή σχεδιάζουν (αν δηλαδή σχεδιάζουν …) νομίζω ότι ακούω τα πράγματα σε επανάληψη.
 Για παράδειγμα , ακούγοντας χθες τον πρωθυπουργό Α Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, να δίνει τις πρώτες οδηγίες στους υπουργούς, νόμιζα ότι άκουγα οδηγίες του Α Παπανδρέου σε υπουργικό συμβούλιο του 1981, αλλά και του 1985 καθώς και του 1993, ή Κ Μητσοτάκη σε υπουργικό συμβούλιο του 1990, Κ Σημίτη σε υπουργικό συμβούλιο 1996 ή και 2000 , Κ Καραμανλή σε υπουργικό συμβούλιο 2004, Γ Παπανδρέου το 2009 ή Α Σαμαρά το 2012.
 Μερικές φράσεις μάλιστα είναι εντελώς ίδιες, πέρα από τοπ πνεύμα της ομιλίας που είναι ταυτόσημο.

 Αν μάλιστα κάποιος ξένος που δεν γνωρίζει τα της ελληνικής πολίτικης σκηνής , ασχοληθεί να δει τις σχετικές ομιλίες, θα πιστέψει ότι το ελληνικό κράτος έχει μια «υπηρεσία» με λογογράφους πρωθυπουργών , οι οποίοι και  αφού ‘επικαιροποιησουν» τα σχέδια που έχουν έτοιμα τα δινουν στον κάθε πρωθυπουργό που αναλαμβάνει για να τα εκφωνήσει στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
 Και η αλήθεια είναι ότι  δεν φαίνεται να κουράζονται αυτοί οι»λογογράφοι» πρωθυπουργών με «επικαιροποιησεις» ομιλιών , μια και πολλά μένουν ως έχουν εδώ και δεκαετίες στην χωρά.
    Η πρώτη φράση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν ακριβώς η ίδια με αυτή στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 28 Ιανουαρίου του 2015
«Καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει» Αυτό είχε πει ο κ Τσιπρας και τότε.
Παρόμοιες βέβαια, αν όχι με τα ίδια λογία ήταν και οι φράσεις του κ Σαμαρά το 2012, του κ Γ Παπανδρέου το 2009 . Ο Ανδρέας το 1981 είχε μιλήσει όχι απλώς για δύσκολο αλλά και τιτάνιο έργο που χρειάζεται. Φαίνεται ότι έβαζε προσωπικές πινελιές…

  Αλλά και στην συνεχεία, ο πρωθυπουργός ζήτησε  νέα γίνουν «τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», όπως και ο Γ Παπανδρέου αλλά και ο Κ Καραμανλής το 2004.
« Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα να έχουμε φτιάξει μία νέα Ελλάδα», όπως και ο Ανδρέας το 1981. Μόνον που σε κάποιες ομιλίες του προσέθετε και το Ελλάδα για τους Έλληνες.
 Αλλά και πολλά αλλά σημεία είναι ίδια, ακόμα και με τις ίδιες φράσεις με αυτά πολλών προηγούμενων πρωθυπουργών. Όπως για παράδειγμα Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε μία και μόνο λέξη: δουλειά, σκληρή δουλειά, «αναδιανομή των φορολογικών βαρών», Καταπολέμηση φοροδιαφυγής , να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη, Θα δώσουμε έμφαση στην τεχνολογία Αξιοποίηση του προσωπικού της πατρίδας μας, στήριξης του κοινωνικού κράτους, να εκφράσουμε τα συμφέροντα των πολλών, Αντιμετώπιση διαφθοράς και διαπλοκής και αλλά πολλά παρόμοια.
 Όλες αυτές τις φράσεις είμαι βέβαιος ότι τις έχετε ακούσει από όλους σχεδόν τους πρωθυπουργούς της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μας (ίσως ορισμένες και πριν το 1967).
 Και αυτό κύτος από την μη ύπαρξη δημιουργικής φαντασίας των λογογράφων, αποδεικνύει πως τελικά στην χώρα μας μένουμε στα λογία και επίσης πως οι πολιτικοί μας αρέσκονται στις μεγάλες κουβέντες και υποσχέσεις.
  Μόνον που τα πράγματα έχουν αλλάξει., Οι μεγάλες κουβέντες δεν αρκούν πια. Τα λογία δεν πείθουν κανέναν Οι πολίτες περιμένουμε αποτελέσματα και μάλιστα ‘εδώ και τώρα « που θα έλεγε και ο μακαρίτης ο Ανδρέας, τον οποίο ο Α Τσίπρας φαίνεται πως έχει περίπου πρότυπο (και ας μην το παραδέχεται).
 Στα αποτελέσματα λοιπόν θα κριθεί και η κυβέρνηση (αλλά και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα) και θα κριθεί πολύ σύντομα. Ίσως και συντομότερα από το εξάμηνο που έβαλε ο πρωθυπουργός ως χρόνο κρίσης των υπουργών του…
 (Αλήθεια οι περισσότεροι εξ αυτών που ήταν επτά μήνες υπουργοί δεν εκρίθησαν. Και αν εκρίθησαν και τους έβαλε βαθμό προαγωγικό, τότε υπάρχει συνολικό πρόβλημα που επεκτείνεται και στον κρίνοντα)….

Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.