Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Βάλε κι εσύ φωτιά στο δάσος. Μπορείς!

Για όσα δεινά μας συμβαίνουν επί δύο αιώνες φταίνε οι ξένοι, που μας φθονούν και μας μισούν. Ετσι πιστεύει ακράδαντα η πλειοψηφία των Ελλήνων με την πλύση εγκεφάλου που τους γίνεται από τους κατά κανόνα υπαίτιους πολιτικούς μας και τους λαϊκίζοντες δημοσιογράφους. Μοναδική εξαίρεση: οι πυρκαγιές. Για αυτές μόνοι υπαίτιοι είναι οι οικοπεδοφάγοι. Το αποκορύφωμα του παραλογισμού ήταν η δήλωση περί εμπρηστών οικοπεδοφάγων που έκανε ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως, για την εφετινή πυρκαγιά στον Υμηττό, μολονότι δύο ημέρες πριν είχαν συλληφθεί δυο μελισσοκόμοι ως υπαίτιοι εμπρησμού εξ αμελείας.



Πιθανότατα βάζουν φωτιές και κάποιοι οικοπεδοφάγοι, αλλά μόνο ο παραλογισμός των Ελλήνων μπορεί να πιστεύει ότι σε 50 σημεία όλης της χώρας, ακόμη και στις πιο δύσβατες βουνοκορφές, είναι αυτοί που τις βάζουν. Εμπρησμοί δασών ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα προαπαιτούν οργανωμένο σχεδιασμό και για την εκτέλεσή του οι μόνοι οργανωμένοι που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν είναι οι συνήθεις εμπρηστές του κέντρου της Αθήνας και άλλων πόλεων, που καίνε ό,τι βρουν μπροστά τους, ακόμη και ανθρώπους. Αλλά αυτοί μάλλον θα βαριούνται να ανέβουν σε βουνοκορφές για να τις πυρπολήσουν, όταν μάλιστα δεν το κάνουν φανερά ώστε να δοξαστούν. Θα μπορούσε ίσως και ο κ. Βαρουφάκης και η μυστική συμμορία του προκειμένου ως άλλος Νέρων να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Εχω κουραστεί επί χρόνια να επισημαίνω τους αποδεδειγμένα συνήθεις υπαιτίους των πυρκαγιών στα δάση μας. Θα αναφέρω και πάλι μερικούς: Το 27% π.χ. είναι από αμέλεια (εκδρομείς που ψήνουν, τσιγάρα αναμμένα που πετιούνται, παιδιά που κάνουν πλάκα, σιδηροπρίονα που βγάζουν σπίθες, κ.ο.κ.). Μεγάλοι ένοχοι επίσης οι χωματερές που αυταναφλέγονται με τη ζέστη, τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, οι ασκήσεις του στρατού με πυρά, όσοι έχουν χτίσει αυθαίρετα μέσα στα δάση. Οι τελευταίοι πετούν τα σκουπίδια τους σε χαράδρες (καθώς αυτά δεν τα μαζεύει ο δήμος) και έτσι εξηγούνται οι περισσότερες πυρκαγιές τις οποίες οι δημοσιογράφοι-ντετέκτιβ θεωρούν εμπρησμό οικοπεδοφάγων.

Δύο πάντως είναι οι σημαντικότερες αιτίες. Πρώτη η αυτανάφλεξη λόγω καύσωνα, που υποδαυλίζεται από ισχυρούς ανέμους και επεκτείνεται αστραπιαία. Συμβαίνει σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης και προκαλείται κυρίως από τα εμπρηστικά σκουπίδια που πετούν οι εκδρομείς, οι κυνηγοί, οι εργαζόμενοι σε δάση, οι βοσκοί (που ενίοτε σκοπίμως καίνε τα δένδρα για να δημιουργήσουν βοσκοτόπους). Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος στην Ευρώπη και τον τροφοδοτούμε αναισχύντως όλοι.

Ο δεύτερος σημαντικότερος ένοχος είναι η ατιμωρησία. Μερικοί εμπρηστές όντως συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Και η συνέχεια; Ελάχιστες καταδίκες με γελοίες ποινές, που άλλωστε ουδέποτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας και το κυριότερο, ουδέποτε εκτίονται. Αμφιβάλλω αν έστω και ένας εμπρηστής βρίσκεται στη φυλακή. Συνεπώς γιατί να μη βάζουν φωτιές να τις ευχαριστιούνται κιόλας; Αλλωστε η έννομη τάξη έχει φροντίσει να μη γνωστοποιείται το όνομά τους ως προστατευόμενο ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Και έτσι κυκλοφορούν μεταξύ μας και θυμούνται με υπερηφάνεια τα κατορθώματά τους όταν βλέπουν στην τηλεόραση να καίγεται κάθε χρόνο η Ελλάδα.

Του Γ. Μαρίνου από το Βήμα της 02-08-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.