Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αν δεν υπάρξουν αποφάσεις τώρα, θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα...

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται όχι απλώς σε ένα τεράστιο θέμα για την χώρα μας, αλλά σε ένα τεράστιο θέμα για την Ευρώπη και σε ένα θέμα επικίνδυνο για την χώρα μας, αλλά και για άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Το πρόβλημα αυτό, που έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον αλλά τους τελευταίους μήνες έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά από τι ευρωπαϊκές χώρες Και αυτό γιατί το πρόβλημα γεννάτε από τις καταστάσεις βίας και πολέμων που υπάρχουν στις χώρες απ όπου ξεκινούν οι πρόσφυγες.

Με αυτή την έννοια, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και σωστά ζητείται (και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο) να υπάρξει διεθνής διάσκεψη υπό τον ΟΗΕ, για να αντιμετωπιστεί το θέμα.



Όμως το ζήτημα αφορά άμεσα την χώρα μας, μιας και είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία «σπρώχνονται» οι πρόσφυγες, αλλά και οι ίδιοι επιζητούν να μπουν ως ένα πρώτο βήμα για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η χώρα μας, τους τελευταίους ιδίως μήνες, οπότε και αυξήθηκε η ροή των μεταναστών, βρέθηκε όχι απλώς απροετοίμαστη, αλλά χωρίς να έχει κανένα, μα κανένα σχέδιο και γενικώς, χωρίς να έχει κατεύθυνση για το ποια ακριβώς είναι η πολιτική της.

Τι δηλαδή θέλουμε ως χώρα να κάνουμε στο ζήτημα αυτό. Γιατί αν έχετε προσέξει παρά το ότι έχουμε ειδικό υπουργό για το ζήτημα, εμείς ως χώρα δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε.

Να τους υποδεχθούμε όλους, να τους περιθάλψουμε στην χώρα μας, να τους έχουμε σε ελεύθερες ή σε ελεγχόμενες περιοχές, να τους δώσουμε άσυλο ή χαρτιά προσωρινής διαμονής, να τους αφήσουμε να φύγουν, ή εν τέλει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την είσοδό τους στην χώρα.

Γιατί, όπως είναι σαφές, το Λιμενικό, τους τελευταίους μήνες δεν κάνει καμία προσπάθεια να αποτρέψει να έρχονται από την Τουρκία, κάτι όμως που θα έπρεπε να κάνει, μιας και είναι μέσα στις υποχρεώσεις του.

Άλλα προφανώς πρόκειται για άλλη πολιτική, την οποία μάλιστα δεν έχουμε ανακοινώσει και επισήμως στους έλληνες πολίτες.

Η κατάσταση βέβαια στα νησιά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί, κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για το τι μπορεί να συμβεί από την ανεξέλεγκτη ροή των μεταναστών. Μάλιστα, όπως φαίνεται ήδη, δυστυχώς, αρχίζει και δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα και στις τοπικές κοινωνίες, που ως σήμερα βοηθούν όσο και όπως μπορούν τους μετανάστες.

Η κυβέρνηση, και για λόγους απειρίας, πιθανόν και ανικανότητα των υπεύθυνων, αλλά κυρίως γιατί δεν έχει αποφασίσει ποια ακριβώς πρέπει να είναι η στάση μας ως χωρά (έχοντας και τις γνωστές ιδεολογικές αγκυλώσεις) σχεδόν έχει αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, όπως περίπου λέει και ο ΟΗΕ επισήμως προχθές σε σχετική του αναφορά.

Αν όμως δεν υπάρξουν γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις, η όλη κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι αρνητικά και για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και συνολικά για την χώρα, καθώς και για τους ιδίους τους πρόσφυγες.

Υ.Γ. Τώρα, όσο για τα τουλάχιστον «γραφικά», που είπε ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, σύμφωνα με τα οποία «η κ. Χριστοδουλοπούλου είναι η μονή που δεν έκανε κανένα μπάνιο και γιατί ζητάτε την παραίτηση της», δεν αντέχουν σε κανένα σχολιασμό.

Γιατί οι υπουργοί έχουν ένα καθήκον και είναι αδιάφορο για τους πολίτες αν έκαναν ή όχι μπάνιο. Αν ήθελαν να κάνουν μπάνια, μπορούσαν να πάνε και σπίτι τους…

Του Π. Τρουπιώτη από τοΧρηματιστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.