Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Το Grexit θα έφερνε υποτίμηση 50% ... Οχι δεν τα λένε οι "Φιλελέ" αλλά τα ... συντρόφια !!!

Το Grexit θα έφερνε υποτίμηση 50% και πτώση του ΑΕΠ 15%-20%...

Δυσμενείς θα ήταν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ακόμα και στο ενδεχόμενο συντεταγμένης εξόδου της χώρας μας απ' το ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Ernst και Young και συνέταξε μαζί με την Oxford Economics για λογαριασμό πελατών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, σε μια συντεταγμένη έξοδο της χώρας απ' το ευρώ θα είχαμε:

α) Κλειστές τράπεζες για αρκετούς μήνες μέχρι να βγει το νέο νόμισμα.
β) Υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 50%, και αυτό χωρίς να υπολογίζεται το ενδεχόμενο κερδοσκοπικών πιέσεων.
Επίσης, με την έκδοση του νέου νομίσματος η υποχώρηση της εσωτερικής ζήτησης θα ήταν 25%.
Το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα μειωνόταν 15% με 20%, ενώ, εάν λάβουμε υπόψη και τη ζημιά που έχει ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια, θα χανόταν το 50% του ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα του 2008. Ακόμη, θα υπήρχε πληθωρισμός, ενώ η ανεργία θα ήταν 30% τουλάχιστον.
Το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να ανακτήσει ποτέ τις αρχικές απώλειες. Η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, κυρίως όσων έχουν σταθερό χαμηλό εισόδημα, θα ήταν δραματική.

Το εθνικό νόμισμα δεν θα έφερνε το τέλος της λιτότητας
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα έπεφτε στα 11.000 ευρώ σε σύγκριση με τα 17.000 ευρώ που ήταν το 2014. Με κούρεμα 50% του δημόσιου χρέους, αυτό θα παρέμενε ως ποσοστό του ΑΕΠ άνω του 130% του ΑΕΠ.
Το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ θα απέκλειε κάθε δυνατότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης, κάτι το οποίο σημαίνει πως το εθνικό νόμισμα δεν θα έφερνε το τέλος της λιτότητας.
Θα υπήρχε μεγάλη αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, ενώ το πρώτο διάστημα και μέχρι τη γενικότερη εξομάλυνση των συνθηκών θα υπήρχε δελτίο λόγω μη επαρκών εισαγωγών σε μια σειρά σημαντικών αγαθών, όπως καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.
Κατά την Ernst και Young που εκπόνησε αυτή τη μελέτη για λογαριασμό πελατών της που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το ζήτησαν, είναι εκτός πραγματικότητας οποιαδήποτε σύγκριση γίνεται με την πτώχευση της Αργεντινής, καθώς πρόκειται για μια χώρα ιδιαίτερα πλούσια σε πρώτες ύλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.