Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Του "Πέρασε"... του Τσίπρα...

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς καταμέτρηση. Παράλληλα, η Κ.Ε  υιοθέτησε ψήφισμα κατά της στοχοποίησης από τα ΜΜΕ μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από απαίτηση ουκ ολίγων στελεχών τα οποία διαμαρτυρήθηκαν ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται "βορά" στα ΜΜΕ.
Στη θυελλώδη συνεδρίαση που προηγήθηκε διάρκειας περισσότερων από δώδεκα ωρών, επισημοποιήθηκε η ρηγμάτωση του κόμματος που καθιστά την διατήρηση της ενότητάς του πλέον, μια εξαιρετικά δύσκολη πλέον υπόθεση.



"Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα" ήταν η πρώτη αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αριστερή Πλατφόρμα σχολιάζοντας την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια άκρως επιθετική ομιλία του πέταξε το γάντι στους εσωκομματικούς αμφισβητίες, κυριώτατα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους οποίους μέμφθηκε grosso modo για ... φαντασιώσεις περί ανύπαρκτων εναλλακτικών λύσεων και τους κάλεσε να απαντήσουν στο δίλημμα εάν θα είναι αυτοί που θα ρίξουν την κυβέρνηση της "πρώτη φοράς αριστερά".
Ο πρωθυπουργός ,εξαρχής επέμενε στην διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, όπερ και τελικώς έβγαλε η "κάλπη" της κεντρικής επιτροπής, προτείνοντας ωστόσο ως plan b, την πραγματοποίηση εσωκομματικού δημοψηφίσματος την επόμενη κυριακή.
Οι "53" αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης "έκαψαν" την οψιόν του δημοψηφίσματος καθώς οι μεν πρώτοι, με ανακοίνωσή τους τάχθηκαν υπέρ της επίλυσης των εσωκομματικών σε ψυχρό χρόνο κι όχι με ... φαστ τρακ διαδικασίες ενώ ο δεύτερος ειρωνεύτηκε την πρόταση του Α. Τσίπρα διερωτώμενος ... πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε.

Α. Τσίπρας: Η με εμάς ή απέναντί μας
Όποιος ονειρεύεται αποδράσεις από τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη με τρόπο μεταφυσικό και χωρίς λιτότητα, είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια, είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας προς την Αριστερή Πτέρυγα, την οποία κάλεσε να λάβει τις ευθύνες της απέναντι στην "πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς".
Το δίλημμα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες είναι: "Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές", όπερ διαπιστώνεται και επικυρώνεται δια της ψήφου επί των νομοσχεδίων.
Ο πρωθυπουργός παράλληλα, επιχείρησε να αποδομήσει πλήρως τα περί εναλλακτικών σχεδίων της Αριστερής Πτέρυγας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το δίλημμα τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου ήταν τακτική υποχώρηση ή άτακτη χρεοκοπία ενώ εγκάλεσε για λάθρα ανάγνωση του "όχι" του δημοψηφίσματος όσους επιμένουν να μιλούν για εντολή επιστροφής σε εθνικό διάστημα.

Π. Λαφαζάνης: Έχουμε δικτατορία του ευρώ
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, από πλευράς του, σήκωσε το "γάντι" που του έριξε ο Α. Τσίπρας και επέμεινε στην ανάγκη επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και απεγκλωβισμού της χώρας από την ευρωζώνη και τα μνημόνια.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει μνημόνια τότε αυτό θα είναι " η διάλυσή του, η μνημονιακή μετάλλαξή του και η καταστροφή του" είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα δήλωσε ότι "στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία. Έχει τελειώσει η Δημοκρατία. Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμά μας, έχουμε "δικτατορία του Ευρώ" και χαρακτήρισε μύθους και ανοησίες όσα ακούγονται περί μη ύπαρξης εναλλακτικής.
"Είναι μύθοι αυτά που λέγονται γύρω από τη μη δυνατότητα σε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα", είπε και μίλησε για εναλλακτική που υπάρχει ακόμη αλλά η κυβέρνηση αρνείται να την επιλέξει.

Θυελλώδης συνεδρίαση
Η δωδεκάωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπήρξε θυελλώδης και άκρως ενδεικτική της τροχιάς διάσπασης στην οποία βρίσκεται το κυβερνών κόμμα.
Δεν έλειψαν ούτε οι προσωπικές αναφορές και αντεγκλήσεις (μέχρι και επεισόδιο μεταξύ Ζ.Κωνσταντοπούλου και Ν. Παππά, σημειώθηκε με αιχμή τη θέση της μητέρας της προέδρου της Βουλής στο ΕΣΡ) ενώ δριμύτατη ήταν η επίθεση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Κυβέρνηση.
Παράλληλα, την παραίτησή τους υπέβαλαν με κοινή ανακοίνωση και δριμύ "κατηγορώ" εναντίον της Κυβέρνησης δεκαεπτά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό οικονομικών δήλωσε ότι "ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μ..., οι οποίες δεν ισχύουν". Πρόσθεσε όμως πως εάν ίσχυαν θα έπρεπε να περάσει από ειδικό δικαστήριο. Η αναφορά του κ. Φίλη προκάλεσε την αντίδραση μερίδας μελών της Κ.Ε, οι οποίοι τον αποδοκίμασαν.
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι "δεν μπορούσαμε να έχουμε plan b, θα ήταν πραξικόπημα" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να βρεθεί η χώρα εκτός αυτής της κακής έστω Ευρωζώνης και Ευρώπης.

Ο πρώην υπουργός και προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα Κ. Ήσυχος, έβαλλε εμμέσως εναντίον του Γ. Δραγασάκη καθώς και σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου που διαχειρίστηκε τη διαπραγμάτευση "Οφείλουν απαντήσεις" είπε όσοι υπηρέτησαν τη διαπραγμάτευση και όσοι συνέταξαν το προεκλογικό πρόγραμμα . Ζήτησε - ως πάγια θέση της Πλατφόρμας άλλωστε- να εκπονηθεί σχέδιο συντεταγμένης απεμπλοκής της χώρας από τα μνημόνια.
Στην ανάγκη να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στο τιμόνι της χώρας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αποκρούοντας το σενάριο επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος παράλληλα στα εσωκομματικά, είπε ότι "επιτρέψαμε να υπάρχει ένα κόμμα μέσα στο κόμμα" ενώ επανέλαβε την εκτίμηση που έχει διατυπώσει και πρόσφατα σε δημόσιες παρεμβάσεις του, πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με θεωρητικές βεβαιότητες αναφορικά με την Ε.Ε, οι οποίες τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.
"Δεν ήταν μόνο το σύνθημα "καμία θυσία για το ευρώ" αλλά και το σύνθημα "καμία αυταπάτη για τη δραχμή" και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές", δήλωσε από πλευράς του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

Την παραίτησή του από την Κ.Ε ανακοίνωσε ο Ρούντι Ρινάλντι δηλώνοντας: "Το κόμμα έρχεται να συσκεφθεί κατόπιν εορτής, δεν μπορώ να υποστηρίζω αυτήν την πορεία όντας στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος" και μίλησε για ήττα και για μετάλλαξη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Πορευτήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια" ανέφερε στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.
Δεν έχει παγιωθεί, είπε,  η αντίληψη για την ύπαρξη ενός Plan B, αλλά ούτε και η αντίληψη ότι ο χρόνος της Αριστεράς στην κυβέρνηση έχει τελειώσει.

Της Νίκης Ζορμπά από το Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.