Οφείλω να το πω από την πρώτη στιγμή. Η χώρα, χρειάζεται τώρα , κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μια κυβέρνηση που θα στηριχτεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία στην Βουλή, μια πλειοψηφία που θα την στηρίζει σε όλα τα επόμενα βήματα.
Μια κυβέρνηση , η οποία θα πρέπει να μείνει στην θέση της όχι για δυο, τρεις ή πέντε μήνες , όπως λένε ορισμένοι, άλλα ως το τέλος της θητείας αυτής της Βουλής. Δηλαδή, ως τα τέλη του 2018, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί και το νέο μνημόνιο-πρόγραμμα ανάκαμψης (αν τελικά το πάρουμε) και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Η κυβέρνηση αυτή, οφείλει να φέρει άμεσα, σημαντικές αλλαγές σε όλη την δομή της χώρας. Από την λειτουργία της κρατικής μηχανής, ως την δομή του κρατικού μηχανισμού, από την λειτουργία της δικαιοσύνης ως το πώς κινείται η παιδεία, από το φορολογικό σύστημα ως την απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις.
Οφείλει δηλαδή να παραδώσει στο τέλος της θητείας της μια άλλη, κυριολεκτικά, χώρα.
Μια χώρα που θα έχει τα περισσότερα δεδομένα των δυτικών ευρωπαϊκών κοινωνιών σε όλους τους τομείς, ώστε μα έχει και την δυνατότητα να μπορέσει να ζήσει ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και πολιτισμένες δυτικές χώρες. Να μπορεί να παρακολουθήσει τις αλλαγές που συντελούνται καθημερινά.
Να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες την ασφάλεια, οικονομικές ευκαιρίες άλλα και κοινωνική γαλήνη και παροχές. Και κυρίως να μπορέσει να παρέχει πεδίο για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της γνώσης. Και βέβαια ισότητα ευκαιριών σε όλους και αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων , με δίκαιο τρόπο.
Όλα αυτά, που δεν έχουν γίνει στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες, ίσως δεν έγιναν ποτέ από την ίδρυση το 1830 του νέου ελληνικού κράτους, είναι πολύ δύσκολο βέβαια να γίνουν μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια, όμως είναι ο μονός τρόπος για να μπορέσει η χώρα να επιβιώσει και ως κράτος άλλα και ως έθνος. Και μάλιστα να επιβιώσει μέσα στον δημοκρατικό, πολιτισμένο κόσμο.
Οφείλουν οι πολιτικοί, που έχουν την δική τους καθοριστική συμμέτοχη που η κοινωνία έφτασε εδώ, να κάνουν τώρα την υπέρβαση και το μεγάλο βήμα. Και ιδίως οι πολίτικοι που από την μια εδώ και λίγα χρόνια, υπόσχονται στους πάντες τα πάντα , λέγοντας «αναληθή» πράγματα και από την άλλη , τους τελευταίους πέντε μήνες κατέστρεψαν ότι είχε γίνει και έδωσαν σχεδόν την χαριστική βολή στην βαριά λαβωμένη χώρα.
Πρέπει να κάνουν λοιπόν το βήμα και να οργανώσουν την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα έχει πρωθυπουργό με πείρα, δυνατότητες χειρισμών (στο εσωτερικό και το εξωτερικό) και κυρίως καλή εικόνα στην Ευρώπη. Γιατί είναι σαφές πως η μη ύπαρξη εμπιστοσύνης είναι σήμερα, μετά από πέντε μήνες διακυβέρνησης Σύριζα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την χώρα μας. Μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα μας.
Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ένα συγκροτημένο και με κοινή άποψη οικονομικό επιτελείο που θα έχει το θάρρος να κάνει τομές. Άλλα και υπουργούς με κύρος, διεθνή αναγνώριση και σαφή δυτικό προσανατολισμό σε άλλα κρίσιμα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας.
Στην κυβέρνηση αυτή, θα πρέπει να μετέχουν και στελέχη από όσα κόμματα την στηρίξουν, πρόσωπα με πείρα, αποφασιστικότητα , αποτελεσματικότητα, ικανότητες και δυνατότητα συνεργασίας.
Και θα πρέπει να την στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές. Έστω και αν αυτό σημαίνει πως θα έχουμε ρωγμές σε ένα ή δυο κόμματα. Αυτή την στιγμή και στην σημερινή εποχή , προέχει η σωτήρια της χώρας και ο σαφής πολιτικός προσανατολισμός της. Αλλά και η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.
Όσοι δεν έχουν καμία τέτοια διάθεση, όσοι έχουν άλλες απόψεις και ιδέες, όσοι ίσως έχουν μείνει 50 και 80 χρόνια πίσω, κολλημένοι σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδέες που αποδείχθηκαν εδώ και χρόνια καταστροφικές για τους λαούς των χωρών που εφαρμόστηκαν, ας μείνουν στην άκρη. Αυτή την στιγμή , η χώρα, η κοινωνία, δεν τους έχει ανάγκη. Δεν τους χρειάζεται να της βάζουν χειρόφρενο.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, όσο η κυβέρνηση θα προχωρεί τις αλλαγές στην χώρα, θα δοθεί η δυνατότητα και στο πολίτικο σκηνικό, με χρονική άνεση, να αναδιαταχθεί τόσο σε επίπεδο σχημάτων και κόμματων όσο και σε επίπεδο προσώπων. Και έτσι θα μπορούσαμε , στις επόμενες εκλογές να μπούμε σε «νέο αιώνα» για την χώρα, με μια κοινωνία και οικονομία σε νέες βάσεις και με νέα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα.
Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.