Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Παλεύοντας με τα κύματα των προπαγανδιστικών non papers...

Όταν την περασμένη Πέμπτη το ΔΝΤ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις (με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει επίσημα πως το Ταμείο δεν έχει λόγο να λαμβάνει μέρος σε πολιτικές συζητήσεις, διότι είναι τεχνικός οργανισμός), οι αντιδράσεις της Αθήνας βυθίστηκαν και πάλι στο αλαλούμ.

Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που θεώρησε σκόπιμο (μετά από ένα ακόμη ναυάγιο) να σπεύσει στο κομματικό πανηγύρι της ΕΡΤ αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.

Θα περίμενε κανείς να σπεύσει στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και να σημάνει συναγερμό, αλλά εκείνος προτίμησε να παρακολουθήσει μια συναυλία εσωτερικού – αφού δεν άκουσαν τα νταούλια του στο εξωτερικό.

Οπότε, την επομένη, 12 Ιουνίου, συνέβησαν τα ακόλουθα.

Ο ένας υποστήριζε πως δόθηκε υπερβολική έμφαση στην αποχώρηση του ΔΝΤ, λέγοντας σε… αντιδιαστολή: «Κι’ εμείς έχουμε αποχωρήσει από το Brussels Group. Το είδαμε πουθενά;». Δηλαδή, κι’ η Μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες!



Ο άλλος προχωρούσε σε ανάλυση του γεγονότος, λέγοντας πως το ΔΝΤ έφυγε για να πιέσει τους άλλους δύο, δηλαδή την ΕΚΤ και την ΕΕ, διαπιστώνοντας «παιχνίδια εκ μέρους του Ταμείου». Η περίπτωση να έφυγε επειδή δημιουργήθηκε θέμα με την Αθήνα δεν «έπαιζε»!

Και ένας τρίτος, διερωτάτο: «Δεν κατάλαβα; Ποιος ανησύχησε; Δεν θέλουμε να φύγει το ΔΝΤ;». Προφανώς, ήθελε να μας πει πως είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ενδεχομένως και ότι όταν το ΔΝΤ φεύγει από τις συνομιλίες, σβήνονται και τα χρέη προς αυτό!

Ένας υπουργός έλεγε πως «το ΔΝΤ συμφωνεί μαζί μας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, έχει όμως μια ατζέντα απεσταγμένου φιλελευθερισμού».

Αλλά το πιο υψηλόβαθμο κομματικό πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφορετική γνώμη. Την ακριβώς αντίθετη: «Το πρόβλημα του ΔΝΤ επί της ουσίας είναι ότι μετά από πέντε χρόνια θυμήθηκε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Μετά, όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να πάει στο γραφείο του και να συγκαλέσει σύσκεψη, τη σκυτάλη πήραν τα περίφημα non papers του πρωθυπουργικού γραφείου.

Και δείτε την εναλλαγή μέσα σε ένα απόγευμα:

-Στις 2 το μεσημέρι, το non paper για το ΔΝΤ έλεγε: «Η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο. Η αποχώρηση του ΔΝΤ αποτελεί πίεση προς όλες τις πλευρές και κυρίως προς το Βερολίνο, για να εξασφαλίσει τα χρήματά του». Και έθετε τα θέματα – ενιαία συμφωνία, εντατικοποίηση διαβουλεύσεων, πολιτικό επίπεδο διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, μας είπαν πως ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά πρώτα σε τεχνικό και μετά σε πολιτικό για να… ηρεμήσει το ΔΝΤ!

Δηλαδή, μας είπαν πως έχει μεν τελειώσει από τεχνικής πλευράς η διαπραγμάτευση, αλλά… δεν το λέμε για να μην εκνευρίζεται το ΔΝΤ!

-Τέσσερις ώρες μετά, ήλθε άλλο non paper. Πού έλεγε το ακριβώς αντίθετο! Ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, ότι την επομένη πάλι θα ξεκινούσαν οι συζητήσεις στο Brussels Group (οι οποίες, θυμίζω, λίγες ώρες πριν είχαν ολοκληρωθεί) και ότι η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν μόνο 0,25%.

Με λίγα λόγια, η περίφημη «πολιτική διαπραγμάτευση» ξαναέδωσε τη θέση της στην «τεχνική» μετά από μόλις τρεις ώρες;

Τι είχε συμβεί; Τι είχε μεσολαβήσει; Α, τίποτε το σοβαρό! Απλά μια (ακόμη) τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ.

Μάλιστα, την ίδια ακριβώς ώρα που δινόταν το δεύτερο non paper, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι υπουργοί της κυβέρνησης θα συναντούσαν την επομένη εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους και ότι – κυρίως – «η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Επιτροπή».

Δυο ώρες μετά – και μόλις έξι ώρες μετά το πρώτο «θριαμβευτικό» non paper με τη βαθυστόχαστη ανάλυση-απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ – «πηγές» του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν πως «νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα αναμένεται να κομίσει η Ελλάδα αύριο». Γινόταν αναφορά μάλιστα και σε συγκεκριμένα νούμερα.

Επομένως, υποχρεώθηκαν να πάρουν πίσω το ψέμα της ολοκλήρωσης της τεχνικής διαπραγμάτευσης μέσα σε μόλις έξι ώρες!

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.