Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Υπάρχουν μέτρα που δεν γίνονται δεκτά...

Ως απαράδεκτα επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας μέτρα με "υφεσιακό χαρακτήρα" που ζητούν οι Θεσμοί, όπως την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στην ΔΕΗ, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται για να "καταλήξουμε σε μια ρεαλιστική συμφωνία".
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ρεαλιστική πρόταση αποτελούν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τις οποίες είπε ότι αποτελούν τον "μέχρι τώρα κοινό τόπο".
Ο Πρωθυπουργός, διαχώρισε δις στη δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Eurogroup, τον ρόλο της Κομισιόν εξαίροντας τη θετική συμβολή της στη διαπραγμάτευση, φωτογραφίζοντας εμμέσως την αδιαλλαξία του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος δε στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "δεν υπάρχει ανησυχία για τη δόση της Παρασκευής προς το ΔΝΤ".
Αναλυτικά, η δήλωση του Α. Τσίπρα, έχει ως εξής:

«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του. Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα. Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.
Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.
Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της κομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».
"Ούτε συζήτηση"
Στο Μαξίμου, το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ και διαμηνύεται ότι τέτοιου είδους προτάσεις όπως αυτές που διατυπώθηκαν στον Πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση
"Ούτε συζήτηση" ήταν το πρώτο σχόλιο κυβερνητικής πηγής, η οποία μιλώντας στο Capital.gr, διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των δανειστών.
"Εάν επιμείνουν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά", συνέχισε η ίδια πηγή, παραπέμποντας στην επισήμανση του Πρωθυπουργού ότι μοναδική ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή που κατέθεσε η Αθήνα και δείχνοντας προς τις ...κάλπες.
Κύκλοι Αριστερής Πτέρυγας
Στο μεταξύ, με άρθρο τους στο iskra, κύκλοι της αριστερής πτέρυγας διατυπώνουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν οι δανειστές επιδιώκουν συμφωνία ή ρήξη.  Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές  έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Συμφωνία στο πρωτογενές πλεόνασμα
Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, συνομολογήθηκε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα προβλέπει η συμφωνία για τα επόμενα χρόνια, θα είναι χαμηλά. Το πεδίο αυτό είναι με τα έως τώρα δεδομένα το μοναδικό, στο οποίο έχει υπάρξει απόλυτη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών.
Τι ζητούν οι δανειστές 
Πριν από τη συνάντηση δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η πρόταση των δανειστών που διαμορφώθηκε μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο την Δευτέρα, προβλέπει μείωση στη δαπάνη για τις συντάξεις κατά 0,25-0,5% του ΑΕΠ φέτος και κατά 1% του ΑΕΠ το 2016.
Όσον αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, η πρόταση των Ευρωπαίων προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Οι παραπάνω αριθμοί είναι σαφώς χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αλλά υψηλότεροι από αυτούς που επιθυμεί η Αθήνα (0,8% φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016), σημείωνε η WSJ.
Το δημοσίευμα έκανε επίσης λόγο για μικρές παραχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, σημείωνε ότι η πρόταση που αναμενόταν να παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν προβλέπει νέα μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.  Ενώ αντί για την ψήφιση νόμου που θα διευκολύνει τις απολύσεις, οι δανειστές ζητάνε επανεξέταση του μοντέλου συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ακυρώσει μέτρα που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την WSJ, η πρόταση των πιστωτών προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από αυτούς που έχει προτείνει η Ελλάδα. Ειδικότερα, προβλέπει δύο συντελεστές στην κλίμακα του 11% και του 23% που θα αποφέρουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Της Νίκης Ζορμπά από το Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.