Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

« Η κατσίκα του γείτονα»…

Τις τελευταίες μέρες και ενώ η διαπραγμάτευση (αν τελικά υπάρχει κάτι τέτοιο επί της ουσίας) παραπαίει και ο κίνδυνος να πάμε τελικά ως χώρα στα βράχια, έστω και από «λάθος» η «ατύχημα» ή όπως θέλετε πέστε το μεγαλώνει, κυβερνητικά στελέχη έχουν «βγάλει στο μεϊντάνι» κατά το κοινώς λεγόμενο, ένα νέο «επιχείρημα"
  Αν τελικά, λένε η χώρα μας βγει από το ευρώ και πτωχεύσει, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα οι μεγάλες, θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος οικονομικό. Θα πληγούν και αυτές, λένε, από την ελληνική πτώχευση.
 Εκ πρώτης όψεως , αυτό είναι ένα , θα μπορούσε να πει κάνεις, δεδομένο. Όντως, μια έξοδος της χώρας από το ευρώ ίσως και μια πτώχευση, θα δημιουργήσει προβλήματα στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και πιθανόν και σε ορισμένες, μεγάλες κυρίως, χώρες της Ευρωζώνης.

 Βέβαια τα προβλήματα αυτά, θα είναι κυρίως πολιτικά και σχετιζόμενα με την προοπτική του ευρώ ας πούμε και όχι οικονομικά. Με την έννοια ότι τα κάποια δις που θα «χάσουν» ευρωπαϊκές χώρες , δεν θα έχουν άμεση αντανάκλαση στους πολίτες των χωρών αυτών.
 Κατά το κοινώς λεγόμενο, οι ευρωπαίοι πολίτες δεν θα νοιώσουν στην τσέπη τους το ελληνικό αυτό πρόβλημα
 Το «επιχείρημα» λοιπόν , προσέξτε μην βγούμε από το ευρώ και πτωχεύσουμε γιατί θα έχετε και εσείς κόστος, είναι ένα στοιχείο που θα μπορούσε , προσθετικά και επικουρικά, να το χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές.
 Θα μπορούσε να είναι αυτό που λέμε το κερασάκι στην τούρτα των επιχειρημάτων μας . Όχι όμως το κύριο χαρτί μας. Και βεβαίως είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να αξιοποιηθεί μόνον στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αντιπροσωπείες (τεχνοκρατικές η μη) στις συζητήσεις στα κλειστά γραφεία στις Βρυξέλλες ή αλλού.
 Δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα προς τον ελληνικό λαό.
 Και αυτό είναι πολύ απλό, που νομίζω ότι  το καταλαβαίνει ο καθένας. Δεν ενδιαφέρει κανέναν έλληνα, πλην ίσως ορισμένων προβληματικών-εκδικητικών ανθρώπων- το τι θα πάθουν οι άλλοι αν εμείς πτωχεύσουμε.
 Η λογική του να πεθάνει και η κατσίκα του γείτονα , είναι μια πολύ κακή αντίληψη που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνον στο χάος.
 Το τι θα πάθει η κατσίκα του γείτονα, στην τεραστία πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι τελικά αδιάφορο.
 Γιατί κάνεις έλληνας που έχει «σώας τα φρένας» δεν ενδιαφέρεται για το τι θα πάθουν ορισμένα Ευρωπαϊκά κράτη , ή ακόμα και εν μέρει η αμερικανική οικονομία, αν η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Γιατί χρεωκοπία σήμερα στην χώρα μας, με το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα όπως είναι δομημένο, σημαίνει όχι απλώς φτώχια άλλα και πεινά
. Σημαίνει αδυναμία να υπάρξει έστω και η στοιχειώδης δυνατότητα παροχής μεσών διατροφής στους πολίτες.
 Σημαίνει παντελής  ανυπαρξία κοινωνικής προνοίας άλλα και έλλειψη όχι μόνον κοινωνικής συνοχής άλλα και στοιχειώδους ασφάλειας στην χώρα.
 Σημαίνει , και μάλιστα σε πολύ γρήγορο χρόνο δημιουργία μιας χαώδους κατάστασης , από την όποια είναι άγνωστο αν , πως και ποτέ θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε.
  Το τι θα πάθουν, αν τελικά πάθουν , οι άλλοι αν εμείς χρεοκοπήσουμε λοιπόν , δεν αφορά  κανέναν έλληνα πολιτη παρά μόνον κάποιους  με εκδικητική νοοτροπία, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τίποτε , δεν έχουν όραμα και ελπίδες για το μέλλον και απλώς θέλουν να δουν κάποιους να καταστρέφονται γιατί είναι «καπιταλιστές», «κακοί», ή δεν ξέρω τι άλλο. Και αδιαφορούν αν αυτό έχει ως προϋπόθεση τελικά την πλήρη καταστροφή σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας
 Ευτυχώς αυτή η κατηγορία των ανθρώπων είναι μηδαμινή στην ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, φαίνεται πως είναι σε αρκετά μεγαλύτερες δόσεις , ανάμεσα στο σημερινό «πολιτικό προσωπικό» Και αυτό είναι το επικίνδυνο.

Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.