Παρακολούθησα ένα πολύ μεγάλο μέρος από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής , για το θέμα των προτεινομένων για το νέο ΔΣ της ΕΡΤ.
Και ομολογώ , ότι εκτός από τα άλλα συναισθήματα , τα όποια είμαι βέβαιος ότι είχαν και οι «ανακρινόμενοι» άλλα και οι περισσότεροι από τους βουλευτές (μάλιστα ορισμένοι το είπαν και δημοσιά) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η όλη αυτή διαδικασία δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα.
Όλη η διαδικασία του να περνάνε από την Βουλή , οι προτεινόμενοι από την εκάστου κυβέρνηση για τις θέσεις των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, θεωρούσα πάντα ότι είναι απλώς «για τα μάτια του κόσμου». Μετά και την προχθεσινή δεκάωρη συνεδρίαση-ανάκριση επιβεβαίωσα την άποψη μου
Γιατί πραγματικά οποίος παρακολούθησε την διαδικασία στην Βουλή για την ακρόαση , όπως λέγεται επισήμως των προτεινόμενων για το ΔΣ της ΕΡΤ, θα κατάλαβε ότι τελικά μόνον για την ουσία αυτών που θα κάνουν οι προτεινόμενοι δεν συζητούσαν.
Η όλη διαδικασία , είναι σαφές πως έχει γίνει με την «επίφαση» της μεγαλύτερης δημοκρατίας και της διαφάνειας και κυρίως λέει για να ελέγχεται η κυβέρνηση στο ποιους διορίζει.
Μόνον που κάθε φορά εξελίσσεται σε μια διαδικασία που η εκάστου αντιπολίτευση κάνει το «καθήκον της» και συνήθως η ρίχνει λευκό η ψηφίζει αρνητικά, ενώ και κάποια μελή της πλειοψηφίας, ανάλογα με τα πρόσωπα, άλλα και τις σχέσεις που έχουν με τους προτείνοντες υπουργούς κάνουν και αυτή «τα ναζάκια τους».
Αντί λοιπόν να έχουμε ουσιαστική συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης των εκάστου διοικήσεων , έχουμε διαφόρων ειδών « παρουσίες» , ενίοτε και «σώου».
Προσωπικά θεωρώ ότι η όλη διαδικασία δεν έχει κανένα μα κανένα ουσιαστικό νόημα. Αντίθετα , πιθανόν να δίνει και ένα είδος άλλοθι στους αρμοδίους υπουργούς, η οταν συμβεί κάτι λάθος με τις συγκεκριμένες διοικήσεις μπορούν να πουν «μα είχε περάσει από την Βουλή».
Εφόσον η επιτροπή αυτή, λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, χωρίς δηλαδή να υπάρχει ουσιαστική ανεξαρτησία των βουλευτών, να κρίνουν τους προτεινόμενους χωρίς κομματικές παρωπίδα ς και γραμμές. Χωρίς να έχει κανένα πολίτικο αντίκτυπο η οποιαδήποτε καταψήφιση προτεινομένου άλλα και να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που θα καταθέτουν οι προτείνοντες πάνω στο οποίο οι βουλευτές θα είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν (αν δηλαδή οι τελευταίοι έχουν τις σχετικές γνώσεις, άλλο ζήτημα αυτό), η επιτροπή δεν έχει κανένα νόημα.
΄Η ίσως έχει νόημα για να κάνουν κάποιοι και κάποιες εκπρόσωποι μας την φιγούρα τους ρωτώντας ας πούμε αν ένας έχει βαφτίσει άλλη και η αρνητική απάντηση να μην την αποδέχεται…. Απίθανα πράγματα.
Επειδή λοιπόν πρέπει κάποτε να δούμε και την διάκριση των εξουσιών , ίσως πρέπει να επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς. Αυτό δηλαδή , οπού ο αρμόδιος υπουργός, επιλεγεί και τις διοικήσεις και αναλαμβάνει ο ίδιος , όπως πρέπει, και το σύνολο της ευθύνης για τις επιλογές του.
Έξαλλου, για να είμαστε σαφείς. Αυτός θα κριθεί για τις επιλογές του και όχι τα μέλη της επιτροπής της Βουλής. Οπότε το σωστό θα ήταν να επιλέγει ο υπουργός και οι νέες διοικήσεις να δημοσιοποιούν άμεσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.
Ίσως λοιπόν , οι βουλευτές, εκτός του δικαιώματος του κοινοβουλευτικου ελέγχου που έχουν, να είχαν την δυνατότητα μετά από κάποιο διάστημα (πχ έξι μήνες) να βλέπουν τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και να κάνουν κριτική πάνω στα αποτελέσματα του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που έχουν καταθέσει. Τότε η παρέμβαση τους θα ήταν ουσιαστική και επί του αντικείμενου Ίσως μάλιστα τότε η επιτροπή της Βουλής να είχε και την δυνατότητα , αν δεν έκρινε τα αποτελέσματα με βάσει το σχέδιο δράσης , ικανοποιητικά να αποφάσιζε και την αλλαγή μελών η ολόκληρης της διοίκησης των ΔΕΚΟ.
Για να έχουν και οι βουλευτές ουσιαστική παρέμβαση και όχι απλώς να ‘ανακρίνουν» τους προτεινόμενους με στόχο την δική τους προβολή….
Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.